generic

Passiv forvaltning: Alt du trenger å vite

Passiv forvaltning kjennetegnes ved at en fondsforvalter investerer i forskjellige selskaper som sammen skal representere markedet i sin helhet. Målet er derfor å investere i selskaper som sammen utgjør et representativt utvalg av markedet. På den måten vil aksjefondet stige i takt med markedets helhetlige og samlede utvikling. Passiv forvaltning kalles også ofte for indeksfond. Dette er fond som følger en spesiell aksjeindeks, som for eksempel Oslo Børs Hovedindeks.

Passiv forvaltning skilles gjerne fra aktiv forvaltning. I sistnevnte tilfelle tar forvalteren egne valg og investerer i de selskapene han eller hun har mest tro på. Aktiv forvaltning kan dermed gjerne involvere en større risiko og en større avgift til forvalteren da det krever en mer aktiv tilstedeværelse.

Eksempel

For å ta et eksempel på passiv forvaltning kan vi tenke oss et finansmarked som består av 5 selskaper. Selskap A utgjør 30 % av markedet, selskap B utgjør 25 %, mens selskap C, D og E hver utgjør 15 %.

I dette tilfellet skal indeksfondet ha 30 % av verdiene investert i selskap A, 25 % i selskap B, og 15 % hver i selskap C, D, og E. På den måten vil indeksfondet bevege seg i takt med markedets utvikling.

En aktiv forvalter vil imidlertid ikke bry seg om denne fordelingen, og vil investere i de selskapene han har mest tro på.

Fordeler ved å investere i indeksfond

Det er flere fordeler forbundet med å investere i et indeksfond eller såkalt passiv forvaltning. For det første innebærer et indeksfond mindre risiko enn å investere i et såkalt aktivt fond, og det innebærer også mindre risiko enn å investere i enkeltaksjer på egen hånd. Over tid har aksjemarkedet alltid vært i økning, slik at det statistisk sett vil lønne seg å investere i et indeksfond.

En annen fordel med å investere i et indeksfond i forhold til et aktivt fond er at forvaltningsgebyrene ofte er lave. Grunnen til dette er at forvalteren ikke trenger å gjøre noe aktivt, han kopierer jo bare en indeks. Gebyrene er ofte helt ned mot 0,1-0,3 % av det du investerer mens gebyrene til en aktiv forvalter kan være opptil 1-3 %.

Risikoen er selvfølgelig at markedet i sin helhet skal oppleve en nedgang, og dersom dette skjer vil du også tape penger på investeringen.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.