generic

Råd fra historiens store investorer

Vi befinner oss september 2018, og det er 10 år siden forrige finansielle nedgangsperiode. Markeder er som vi vet sykliske, og i media hører vi nesten daglig om at vi går mot «den neste finanskrisen». Hva skal en investor gjøre? Hvis aksjene er en tikkende bombe så vil det være lurt å få solgt unna. Eller enda bedre, skal man shorte aksjemarkedet? Hvis man har rett vil det være meget lønnsomt, og man vil føle seg like smart som en av karakterene i filmen «The Big Short». Eller skal man følge trenden og satse på at aksjene fortsetter å stige? I denne artikkelen har vi funnet råd fra noen anerkjente og avdøde investorer.

Benjamin Graham

Benjamin Graham var ikke bare en utmerket investor, han var også meget suksessfull læremester. Hans elev Warren Buffet har flere ganger uttalt at han er en av grunnene til at han har bygget en av verdens største formuer. Graham grunnla en metode for å investere penger som heter value investing. Denne metoden går ut på å investere i aksjer som er underpriset i forhold til aksjens fundamentalverdi (intrinsic value), og selge kun når prisen har oversteget fundementalverdien. Graham brydde seg lite om å følge trender i aksjemarkedet og uttalte følgende:

“The intelligent investor is a realist who sells to optimists and buys from pessimists.”

Altså vil man som en intelligent investor kun kjøpe underprisete aksjer og selge de når de er overpriset. Dette vil i praksis innebære at man kjøper meget lite aksjer når hele markedet er overpriset slik som i september 2018. En slik strategi vil være en meget frustrerende affære for en som er interessert i aksjer og må vente i flere år til markedet er underpriset. Man kan da bli fristet til å shorte aksjer i stedet. Men dette har en annen av historiens store økonomiske tenkere en advarsel mot.

John Maynard Keynes

John Maynard Keynes kalles gjerne for «the father of modern economics». Han er fortsatt meget innflytelsesrik for økonomisk politikk den dag i dag, og myndigheter over hele verden diskuterer og anvender «Keynesianske virkemidler» daglig. For nesten 100 år siden kom Keynes med følgende advarsel mot å spekulere i å gå imot en trend:

«The market can remain irrational longer than you can remain solvent».

Med at prisen i aksjemarkedet kan være irrasjonell, mener han at den er alt for høy eller lav i forhold til den egentlige verdien til selskapet. Mange vil være enige om at vi nå i 2018 har irrasjonelt høye aksjepriser. Dette fordi vi ikke har hatt en stor korreksjon siden 2008, og selskaper begynner å få en enormt høy P/E ratio. Videre advarer Keynes om at denne irrasjonelle prisen ikke nødvendigvis vil snu bare fordi den har blitt oppdaget. Markeder kan forbli irrasjonelle mye lenger enn du har tenkt, og lenger enn du har penger til å gå i minus med.

John Maynard Keynes retter altså en generell advarsel mot de som spekulerer i at en trend med irrasjonelle prisnivåer vil snu. Dette er smart å ta i betraktning når man legger opp en strategi for hvordan man skal forholde seg til dagens økonomiske situasjon. Så hvis man ikke skal shorte eller kjøpe, hva skal man da gjøre? Sir John Templeton har et forslag til en mulig strategi.

Sir John Templeton

Milliardæren Sir John Templeton er av historiens mest suksessfulle investorer. Han er blant annet husket for sin strategi med å kjøpe aksjer for store summer i økonomiske perioder der økonomien befinner seg i et bear market. I følge Templeton selv, ringte han sin aksjemegler og ba han om å kjøpe alle aksjene som handlet for under $1 samme dagen som det ble annonsert at USA gikk inn i andre verdenskrig. Det kan uten tvil være smart å ta med noen råd fra en slik mann. Vi har tatt med følgende sitat fra Templeton:

“For those properly prepared, the bear market is not only a calamity but an opportunity”

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.