Aksjeinvestering tar lang tid å lære seg og det er mange faktorer du må sette deg inn i. Du må blant annet ha kontroll på markedet og også hvordan du velger det rette selskapet. Dette er ikke umulig, men er heller ikke gjort på en dag.
Oppsummering
- Det er mulig å tjene gode penger på aksjeinvestering, men det er mye du bør sette deg inn i hvis du virkelig vil lykkes.
- Gode tips inkluderer blant annet å bruke aksjesparekonto, vurdere investeringer i fond i tillegg, unngå å la deg styre av følelser ved kortsiktige fluktuasjoner, og ikke satse alt på en aksje, men heller spre investeringene dine over en større portefølje.
Det er ikke mulig å gi en oversikt over alt du må huske på når du er ny i aksjemarkedet, men vi skal i denne artikkelen gi noen nybegynnerråd til deg som vurderer å begynne med aksjehandel.
1. Bruk aksjesparekonto
For inntekter på aksjer må du dessverre skatte. For øyeblikket må du skatte 30,59% av aksjeinntektene, minus et lite skjermingsfradrag. Du må i utgangspunktet skatte hver gang du realiserer en gevinst, dette betyr hver gang du selger aksjene.
Dersom du kjøper og selger aksjer via en aksjesparekonto slipper du imidlertid dette. Dette utgjør en stor skattemessig fordel som de aller fleste burde benytte seg av. På en aksjesparekonto slipper du og skatte hver gang du selger aksjene. Du skatter kun når du tar pengene ut av aksjesparekontoen, og kun i det tilfelle summen overstiger innskuddet.
Setter du opprinnelig inn 100 000 kr i aksjesparekontoen trenger du dermed ikke begynne å skatte før du har tatt ut mer enn 100 000 kr.
Det er viktig å velge riktig aksjesparekonto. Grunnen til dette er at aksjesparekontoene varierer i utvalg av aksjer og fond, kostnader til kurtasje og også brukervennlighet. Du burde som utgangspunkt velge den aksjesparekontoen med best utvalg og minst kurtasje.
2. Husk at fond er tryggere
Det er viktig å være klar over at aksjer er en risikofylt investering. De færreste vil dermed anbefale å investere hele porteføljen i bare aksjer. Grunnen til dette er at du aldri kan forutse utviklingen til et selskap med 100% sikkerhet. Har du investert i et fåtall selskaper og disse synker drastisk i verdi, vil du kunne miste mye kapital.
Det er derfor lurt å også ha deler av porteføljen i fond. Fond er en mye tryggere og sikrere investering, særlig dersom du har en lang sparehorisont. Mange eksperter vil anbefaler å investere majoriteten av porteføljen i globale indeksfond. Grunnen til dette er at indeksfond er ansett som det mest sikre aksjefondet, og at de globale fondene er minst utsatt for lokale markedssvingninger.
Det er også mulig å krydre porteføljen med andre investeringer, da primært rentefond eller kombinasjonsfond.
3. Ikke få panikk av kortsiktig fluktuasjon
Med mindre du driver med daytrading er det ikke nødvendig å panikk av kortsiktig nedgang i aksjeverdien til et selskap du har investert i. Du burde investere over en lengre tidshorisont, og i dette tilfellet er det uunngåelig at selskapet innenfor enkelte kortere perioder vil oppleve nedgangsperioder.
Dersom du skal følge med på aksjeprisen time for time og samtidig bli oppskaket over at prisen noen ganger går ned vil dette føre til at du blir en dårligere investor. For det andre vil dette også slite deg ut emosjonelt i lengden. Dette leder oss til det fjerde punktet:
4. Ikke bli emosjonelt engasjert
Det er mange måter du kan bli emosjonelt engasjert i aksjehandel på. Enten du jubler vilt hver gang aksjekursen stiger, eller trøster deg med is og tårer hver gang kursen synker, er fasiten klar: Det er få investorer som har blitt rike i aksjemarkedet ved å la valgene sine styres av følelser. Følelser er en av de sikreste måtene å tape penger i aksjemarkedet på.
Det finnes mange eksempler på hvordan du kan la følelser påvirke valgene dine i aksjemarkedet. Blant annet kan du holde på en synkende aksje alt for lenge fordi du ikke klarer å akseptere et tap, og dermed tape mye mer penger enn du trengte. Eller så kan du la avgjørelsene dine baseres for mye på hva autoriteter sier og hevder. I andre tilfeller kan du beholde en stigende aksje for lenge fordi du nekter å innse at den snart vil treffe et motstandsnivå, fordi du har sett deg blind på avkastningen aksjen har gitt så langt.
Uansett hvordan du har blitt emosjonelt påvirket er det viktig å alltid forholde seg objektiv og vurdere alle situasjoner nyansert. Et råd kan være å hele tiden prøve å forestille deg at du ikke har noen midler i aksjemarkedet. Da vil du lettere se situasjonen med et objektivt blikk.
5. Ikke sats alt på en aksje
En feil enkelte gjør er å satse alle kortene på en aksje. Dette er som oftest ikke et klokt valg da det fører til overeksponering. Det vil si, den samlede porteføljen din vil i for stor grad avhenge av utviklingen til den ene aksjen. Synker verdien drastisk vil porteføljen din plutselig kunne være redusert med 1/5, og det vil kunne lang tid før du kommer deg tilbake til det opprinnelige kapitalnivået.
Du burde derfor investere i flere selskaper. På den måten vil ikke kursen til ett selskap være avgjørende for den samlede porteføljen.
Hvor mange selskaper du burde investere i er vanskelig å si generelt, men det er viktig å heller ikke investere i for mange selskaper. Du burde for eksempel alltid begrense deg til å kun investere i selskaper du forstår og har satt deg inn i. Selv Warren Buffet kritiserer mange aksjeinvestorer fordi han mener de investerer i for mange selskaper, istedenfor å satse på et fåtall de har skikkelig tro på.
Her gjelder det å finne den gyldne middelveien. Rådet burde også sees i sammenheng med punkt 2, da de fleste velger å kombinere aksjer med andre investeringsformer som blant annet fond.
6. Ikke glem utbytteaksjer
En joker som mange glemmer er at du kan investere i utbytteaksjer. Dette er selskaper som betaler ut årlig utbytte til aksjonærene. I disse tilfellene kan du dermed både tjene penger på aksjeutbyttet og på aksjens verdistigning.
Hvilke selskaper som betaler ut utbytte varierer, men det er typisk de største og mest stabile selskapene. Eksempler er Storebrand, Orkla og DNB.
Utbyttegraden måles i direkteavkastning. Dette betyr hvor mye du får i utbytte per aksje. Betaler selskapet for eksempel 2 kr i utbytte per aksje, og aksjekursen er 40 kroner, vil direkteavkastningen være 5%.
Som hovedregel gjelder det å velge det selskapet med høyest direkteavkastning, men likevel må du ikke kun se på denne faktoren. Det hjelper jo ikke få mye i utbytte dersom verdien av selve aksjen synker med 15%.
7. Husk å inkludere avgifter når det kommer til aksjeinvestering
Ingenting er større enn gleden av din første gevinst på aksjer, men her får mange seg en lei overraskelse. Mange nye investorer tar nemlig ikke høyde for utgifter knyttet til aksjehandel når de skal beregne gevinsten sin. Her kommer kurtasje inn som den vanligste avgiften, men også her er det store variasjonen hos ulike aktører.
Det første du bør gjøre er derfor å sammenligne kostnader hos ulike aktører før du oppretter din aksjehandelskonto. Undersøk hvilken kurtasje du må forvente, samt vilkår for belåning dersom dette er aktuelt for strategien din. Imidlertid er belåning best egnet for erfarne investorer, så her vil vi ta utgangspunkt i kurtasje.
La oss si at du har kjøpt aksjer for 1000,- og fått en avkastning på 150 kroner, altså at den nye verdien på aksjene er 1150 kroner. Imidlertid har du betalt 79,- i kurtasje til aksjemegleren for hver transaksjon. Du betaler nemlig ikke bare kurtasje når du kjøper aksjer, men også når du selger. Dette betyr at du totalt har 158 kroner i kurtasje på kjøp og salg. Det er er her den vanlige feilen dukker opp. Mange vil fortsatt si at de har 150 kroner i avkastning, men inkluderer du avgifter har du faktisk tapt 8 kroner totalt på denne investeringen. Pass derfor på at du alltid inkluderer avgifter som en del av beregningen din.
Her er det greit å vite at kurtasjen på aksjer er svært ulik hos forskjellige aktører, og noen er bedre egnet enn andre. Eksempelvis tilbyr eToro kurtasjefri handel på aksjer, noe som betyr at du får en høyere gevinst enn hos tradisjonelle meglere. Spesielt for deg som handler med små beløp kan dette utgjøre en enorm forskjell langsiktig.
Hvordan kjøpe aksjer med eToro kurtasjefritt
Som du vil se senere i denne artikkelen er kurtasje og avgifter en viktig del av det å handle aksjer. Dette gjelder spesielt for deg som handler med små beløp hver gang, eksempelvis fast sparing og lignende. Du bør derfor forsøke å finne en nettmegler som tilbyr så kostnadseffektiv handel av aksjer på nett som mulig, og her er det få som kan konkurrere med eToro.
eToro har lenge vært en av de mest populære plattformene for aksjehandel på nett, og mye av dette skyldes deres ekstremt lave kostnader. Du kan nemlig handle kurtasjefritt i et stort utvalg aksjer, noe som lar deg investere med lavere transaksjonskostnader. Vi skal derfor se nærmere på hvordan du kan handle aksjer med eToro i fem enkel trinn.
1. Opprett en eToro konto
En god handelsplattform
4.6/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0kr for aksjer
Utvalg: aksjer, CFDer
eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.
Hva vi likte med eToro
eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.
Fordeler
- Registrert hos Finanstilsynet
- Brukervennlig
- Stort nettverk med erfarne tradere
- CopyTrading-funksjon
- Tilgang via desktop, nettbrett og mobil
Ulemper
- Uttaksgebyr
- Valutagebyr
Det første du vil trenge er en konto hos eToro, men dette er heldigvis en rask prosess. Alt du trenger å gjøre er å gå til hjemmesiden deres og velge knappen bli med nå som du finner øverst i høyre hjørne. Denne knappen vil ta deg med videre til et registreringsskjema hvor du oppgir grunnleggende personalia som navn, adresse og e-post. Du vil også bli bedt om å lage et passord for kontoen din og noen sikkerhetsspørsmål.
Straks denne registreringen er ferdig vil du bli bedt om å verifisere kontoen din. Dette gjør du ved å trykke på linken du mottar på e-post (vanligvis ila noen få sekunder). Kontoen din er nå nesten klar for bruk. Det siste du må gjøre for å opprette en eToro konto er å gjennomføre KYC prosessen deres. Dette er en sikkerhetsprosess som alle banker og verdipapirforetak i EU er pålagt å gjennomføre. Hensikten er å forhindre hvitvasking og identitetstyveri på nett.
For å gjennomføre KYC prosessen må du enten oppgi personnummeret ditt (i Norge), eller laste opp en godkjent ID (førerkort, nasjonalt ID-kort, pass). Dette vil deretter bli verifisert og du er klar til å ta i bruk kontoen din.
2. Overfør penger til kontoen din
Nå har du en bekreftet eToro konto, men den er fortsatt tom. Vi må derfor overføre penger til kontoen, og dette er beløpet vi har til hensikt å handle for. Det er greit å merke seg at du kan velge bankoverføring, kort og PayPal som innskuddsmetoder hos eToro. De har også et minimumsbeløp på $50, et beløp som tilsvarer rundt 450-500 kroner med dagens kurs.
Vi anbefaler at du velger PayPal eller kort, da bankoverføring ofte kan ta 1-3 virkedager før det bokføres på kontoen din. Når pengene er bokført er du klar til å kjøpe dine første aksjer
3. Finn aksjer til porteføljen din
Dette er kanskje det vanskeligste punktet når det gjelder investeringer i aksjer, men også en av de viktigste. Du bør nemlig tenke godt gjennom hvilke aksjer du putter i porteføljen din, og her kommer gode undersøkelser inn i bildet. Pass på at du gjør gode analyser av selskapene du vurderer, slik at du forsikrer at disse faktisk er gode investeringer. Vi anbefaler at du gjør disse analysene selv, men det finnes også meglerhus og banker som tilbyr ulike rapporter på selskaper.
4. Kjøp aksjer med eToro
Når du har funnet en aksje du ønsker å kjøpe er det på tide med selve handelen. Da søker du raskt og enkelt opp selskapet i søkefeltet øverst på eToro dashbordet ditt, og trykker på selskapet når det dukker opp i menyen. Pass på at du velger riktig selskap, slik at du ikke ender opp med aksjer i feil selskap.
Dette vil ta deg videre til handelsskjemen til eToro, her oppgir du hvor mange aksjer du ønsker å handle, eller for hvilket beløp du vil kjøpe aksjer. Når du har sett deg fornøyd med det oppgjøret du har lagt inn, trykker du på knappen nederst på skjermen. Handelen er nå gjennomført – gratulerer, du har kjøpt dine første aksjer!
5. Ikke la porteføljen din sove
En viktig del av det å være investorer er å følge med på utviklingen. Det skjer stadig ting i markedet som kan påvirke aksjekursen i en av investeringene dine, så her gjelder det å holde øynene åpne. Her tilbyr eToro en rekke nyttige verktøy, blant annet sosiale forum og anbefalinger, slik at du kan følge med på hva som foregår i markedet.
eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.