generic

Aker aksjer: Er det riktig tidspunkt å kjøpe på? En komplett guide

Aker ASA er et industrielt investeringsselskap som i en årrekke har levert utmerket avkastning til sine investorer. Selv om selskapet i stor grad er assosiert med majoritetseier Kjell Inge Røkke, så har også en rekke andre profilerte nordmenn aksjer i det tradisjonelle selskapet. Vi skal derfor se litt nærmere på hvilke verdier som skjuler seg i dette selskapet, samt om det er på tide å tre inn i en posisjon med Aker aksjer. 

Historien om det som i dag er en av norges største investeringsselskaper startet allerede i 1841. Imidlertid er det ikke før i 1996 at selskapet begynte å ta den formen vi kjenner i dag. Vi skal derfor se litt på historien til selskapet før vi ser på hvordan du kan handle aker aksjer til porteføljen din. 

Historien om Aker ASA

Som vi så vidt nevnte innledningsvis, så bygger Aker på en imponerende historie i norsk næringsliv. Selskapet tok form allerede i 1841 under navnet Akers Mekaniske verksted (Akers Mek forkort.) De holdt til ved Akerselva, men flyttet i 1854 til Holmen i Pipervika – området vi i dag kjenner som Aker Brygge. Her begynte selskapet med bygging og reparasjon av skip for den norske shippingindustrien. 

Deretter fulgte en periode hvor selskapet leverte flere skip til norsk dampfartøy, samt bygget seg en posisjon som reparatør av større skip. Men på 1960 tallet viste Akers Mekaniske at de hadde evnen til omstilling. Norge så nemlig antydninger til en gryende oljeindustri, og dette var noe selskapet skulle være med på. 

Akers Mek. endret derfor sin forretningsplan og orienterte virksomheten mot olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen. Dette var de første antydningene til det industrielle selskapet vi kjenner i dag som Aker ASA. Selskapet posisjonerte seg godt og var med når Norge oppdaget den første oljen på kontinentalsokkelen. Til tross for dette ble Akers Mek. lagt ned etter flere år med underskudd i 1982. Eierselskapet (morselskapet) Akergruppen fusjonerte med Norcem for å danne Aker Norcem. 

Etter denne endringen lå selskapet stille i vannet frem til Kjell Inge Røkke i 1996 kjøpte seg kraftig opp i selskapet. Dette resulterte i en fusjon mellom Røkke sitt RGI og Aker i 1997. Samtidig som fusjonen tok plass tok Aker nå en betydelig rolle som aktør i norsk og amerikansk fiskerinæring. Deretter satt Kjell Inge Røkke i gang det som kanskje er norges største oppkjøpsraid de neste ti årene. 

Mange fusjoner, fisjoner og børsnoteringer senere har det tradisjonsrike industriselskapet i dag blitt et rendyrket investeringsselskapet med eierinteresser i flere av de største selskapene på Oslo Børs. 

Aker ASA som investering

Det er liten tvil om at dette er et selskap som gjennom kraftig vekst og strategiske investeringer har blitt en bauta i norsk industri, men hva får man egentlig når man kjøper Aker aksjer? I tillegg til attraktiv direkteavkastning får du nemlig eierskap i en bred portefølje av selskaper. Disse har vi sett nærmere på i de neste avsnittene. 

AkerBP

Gjennom en rekke oppkjøp av Aker BP blitt en av de største lete- og produksjonsselskapene for olje og gass på norsk sokkel. Selskapet startet i det små som Aker Exploration på 2000-tallet før det fusjonerte med Det Norske Oljeselskap (DetNor) i 2009, etterfulgt av et oppkjøp av Marathon Oil Norway AS i 2014, og en fusjon med BP Norge i 2016. Resultatet av dette ble dagens Aker BP som har vokst til å bli en av de største operatørene på norsk kontinentalsokkel i dag. 

Aker Energy

Mens Aker BP primært fokuserer på den norske sokkelen, så har Aker Energy tatt et internasjonalt sikte. Selskapet eier 50% av oljefeltet DeepWater Tano Cape Three Points utenfor Ghana. Det var stor spenning knyttet til dette prosjektet, men selskapet har etterhvert blitt en betydelig del av porteføljen til Aker ASA innen internasjonal leting og produksjon. 

Aker Solutions

Etter at Aker ASA kjøpte seg inn i Kværner ble selskapet delt i flere nye enheter. Skipsbygging ble slått sammen med Aker Shipyards, mens oljeservice enheten ble det som i dag er Aker Solutions. Kværner ble stående som et selvstendig selskap i nesten 20 år før det i 2020 ble slått sammen med Aker Solutions igjen. I dag er selskapet en av de ledende aktørene innen oljeservice i nordsjøen og leverer produkter og tjenester til en rekke operatører. 

Aker Horizons

Mange anser Aker som et rendyrket oljeselskap, men de siste årene har de bygget ut en rekke nye satsningsområder. En av disse er det nye holdingselskapet Aker Horizons hvor du finner alle deres fornybare prosjekter. Dette selskapet ledes av Kristian Røkke og har raskt blitt en av de mest etterspurte grønne aksjene på Oslo Børs. 

Aker Biomarine

Aker aksjer handler ikke bare om olje og havvind, men også som fiskerinæringen. Selv om Aker solgte seg ut av Havfisk og Norwegian Seafood for noen år siden, så har de fortsatt stor virksomhet innen Krill. Dette kommer i form av Aker BioMarine et teknologisk selskap med drift i de nordlige områdene av Norge. 

Cognite

Innen teknologi har Cognite vært en av de mest suksessfulle investeringene til Kjell Inge Røkke. Aker har lenge vært majoritetsaksjonær i selskapet som har blitt utpekt som en av få sannsynlige enhjørninger i Norge. Cognite jobber med programvare og digitalisering av big data for industrielle kunder, og de har i stor grad kunne teste sine prosjekter på nettopp Aker sin tradisjonelle virksomhet. 

Hvordan kjøpe Aker Aksjer: Steg-for-steg

Den verdijusterte porteføljen til Aker utgjør nærmere 100 milliarder kroner, noe som betyr at man får god eksponering mot flere attraktive industrier i Norge. Dette har også gjort aksjen til et populært tilskudd i langsiktige porteføljer. Vi skal derfor se nærmere på hvordan du kan handle Aker aksjer så enkelt som mulig. For denne gjennomgangen har vi valgt å benytte oss av eToro sin brukervennlige plattform. Her kan du handle et stort utvalg aksjer helt kurtasjefritt, noe som gjør det lettere å komme i gang med små beløp. 

Steg 1: Opprett en konto

Før du kan handle aksjer må du opprette en konto hos eToro. Dette gjør du enkelt ved å gå inn på deres nettside og velge Begynn å investere. Du vil da bli tatt med gjennom en registreringsprosess hvor brukernavn, passord og litt personalia må fastsettes. Til slutt mottar du en e-post hvor du blir bedt om å verifisere deg før du kan ta i bruk kontoen din. 

Vi anbefaler at du også gjennomfører eToro sin KYC prosess før du går videre. Ved å gjøre denne allerede nå vil du slippe å styre med dette når du eventuelt ønsker å ta penger ut av kontoen din igjen. 

Steg 2: Finansier kontoen din

Du vil nå ha en konto som er klar for bruk, men den mangler én essensielle ting. Kontoen din vil nemlig være uten disponibelt beløp, noe som betyr at du må sette inn de pengene du har til hensikt å handle for. Hos eToro er det tre forskjellige alternativer for deg som vil sette inn penger. Du kan velge å benytte PayPal, bankkort eller bankoverføring. Minimum Innskudd på de to første er 100 kroner, mens de er 500 kroner på bankoverføring. Vi anbefaler derfor at du benytter deg av kort eller PayPal for lettest mulig innskudd.

Steg 3: Finn aksjer å investere i

Straks pengene er godskrevet kontoen din kan du begynne å se etter aksjer. Dette gjør du enkelt ved å bruke søkefeltet midt på skjermen din etter at du har logget inn på eToro. I vårt tilfelle vil du skrive AKER i dette feltet, så vil selskapet dukke opp. Når selskapet dukker opp i søkefeltet er det bare å trykke seg videre inn på dette.

Du vil nå befinne deg på en informasjonsside om selskapet. Her kan du lese ulike nøkkeltall, se hvilken vurdering andre investorer på eToro har av selskapet og nyheter relatert til virksomheten. Ønsker du gå videre velger du handle knappen til høyre på skjermen.

Nå åpner det seg et nytt vindu som ber deg oppgi det beløpet du ønsker å handle for, eventuelt hvilke gearing (belåning) du skal ha og deretter bekrefte transaksjonen. Skriv inn i de verdiene du trenger og bekreft ved å trykke på handle igjen. Ordren vil nå legges inn og du vil innen kort tid motta de aksjene du har handlet. 

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Oppsummering

Det er mange investeringsmuligheter på Oslo Børs, men få kan vise til den styrken og historikken som Aker ASA har. Vi har derfor sett på hvilke underliggende verdier du finner i Aker aksjer og deres portefølje. I tillegg har vi sett litt på hvordan du kan kjøpe aksjer i dette industriselskapet gjennom den brukervennlige plattformen til eToro. Det finnes riktignok flere forskjellige nettmeglere i Norge, men etter vår mening tilbyr eToro en av de mest konkurransedyktige plattformene. 

Fra et investeringsperspektiv er det verdt å merke seg at Aker ASA lenge har vært en av de mest pålitelige utbytteaksjene på Oslo Børs. I urolige tider kan det derfor være attraktivt å eie en liten del av dette selskapet som beskyttelse både mot inflasjon og turbulensen som preger det øvrige markedet i disse dager. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.