generic

Aksjer for nybegynnere: Vanlige feil og gode tips alle burde vite

Med historisk lav rente har mange nordmenn sett etter alternativer for sparepengene sine. Dette har ført til at mer enn 60.000 nordmenn har kjøpt sin første aksje det siste året. Selv om mange har meldt om økt interesse for aksjer, svarer et tilsvarende stort antall at de ikke vet hvordan man kommer i gang med aksjer. 

Derfor har vi skrevet denne guiden som omhandler aksjer for nybegynnere. Målet med denne guiden er å gi deg en god introduksjon til aksjer, samt noen nyttige tips som kan hjelpe deg på vei. Vi kommer derfor til å dekke det du trenger å vite om aksjer, samt gå gjennom hvordan du enkelt kan handle aksjer på nett.

Oppsummering

  • En aksje er en eierandel i et selskap og når du kjøper en aksje, blir du medeier av selskapet. Dette gir deg mange rettigheter, for eksempel til å delta på generalforsamling.
  • For å kjøpe aksjer må du først og fremst velge en handelsplattform. Deretter oppretter du en konto og setter inn penger som du kan kjøpe aksjer for. Før du handler er det imidlertid lurt å lage en investeringsstrategi. Deretter kan du bygge opp din egen portefølje.

Klar for å sette sparepengene i arbeid? Da bør du fortsette å lese vår aksjer for nybegynnere guide. 

Hva er aksjer?

Det første man må vite når man skal handle aksjer, er hva man egentlig handler. En aksje er nemlig ikke bare et finansielt instrument du finner i nettbanken din, men en eierandel i et ekte selskap. Kort forklart handler du en eierandel i et selskap når du kjøper en aksje. Eksempelvis vil kjøp av en Equinor aksje, sørge for at du eier en liten del av selskapet.

Hvorfor skulle jeg ønske å eie en del av et selskap sier du? Vel – det er faktisk flere lukrative fordeler til at man bør eie aksjer. Som aksjonær i et selskap har du nemlig en rekke rettigheter, noe vi skal se nærmere på nå. Noe av det som gjør det verdt å være en aksjonær i et selskap er:

Dette er riktignok bare noen av grunnene til at man bør vurdere å investere i aksjer. Spesielt muligheten til å motta utbytte kan vise seg å være lukrativt. Utbytte er nemlig en del av overskuddet i selskapet som gis tilbake til eierne hvert år. På denne måten kan du få penger inn på konto, og deretter bruke de som du vil. Om du handler aksjer som del av en langsiktig sparing, så anbefaler vi at du putter disse pengene inn i nye aksjer. Da vil du sørge for at sparegrisen fortsetter å vokse, noe som kan bli god avkastning over tid.

Hvordan handle aksjer: steg-for-steg

Det er ingen tvil om at det å handle aksjer har blitt langt enklere de siste årene. Tidligere måtte man finne en aksjemegler som kunne gjennomføre de ulike handlene for deg, mens nå lar nettmeglere deg gjøre det selv. Du kan derfor handle aksjer fra hvor som helst med noen enkle trinn. Her kan det være store forskjeller på hvordan man foretrekker å handle aksjer, men de fleste gjør nok dette gjennom en nettmegler. 

Du kan riktignok velge å gjøre det gjennom banken din også, men dette fører ofte med seg unødvendig høye kostnader. Vi skal derfor ta utgangspunktet i at man kan benytte en nettmegler, men dette kommer vi straks tilbake til. 

Steg 1: Velg en handelsplattform

Det første du trenger for å handle aksjer, er en handelsplattform. Kort fortalt er dette en plattform som knytter investorer opp mot ulike aksjemarkeder og gjør det mulig å kjøpe/selge aksjer. Her finnes det utallige løsninger å velge fra, noe som ofte kan gjøre det vanskelig å vite hvilken som er best for nettopp dine sparepenger. 

Nordnet og eToro er to av de mest populære plattformene å bruke i Norge. Begge gir tilgang til et stort utvalg aksjemarkeder, men Nordnet har et større utvalg fond for småsparere. Imidlertid handler denne guiden om aksjer, så vi skal forsøke å holde oss til dette emnet. En kjapp sammenligning av Nordnet og eToro på aksjer, viser at begge selskaper gir et godt utvalg tilgjengelige land å handle i. 

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

logo

Beste norske plattform for aksjer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nøkkeltall

Avgifter: 1 NOK – 79 NOK

Utvalg: aksjer, fond, ETFer m.m.

Et annet kriterie vi har sett på er kostnader. Du må nemlig betale kurtasje (avgift) hver gang du handler aksjer, så kostnadene knyttet til ulike plattformer vil alltid påvirke valget. Her stiller ikke eToro og Nordnet likt lenger. eToro tilbyr nemlig kurtasjefri handel på aksjer, noe ikke Nordnet gjør. I tillegg gir eToro gratis tilgang til en rekke ulike analyseverktøy, så vår foretrukne plattform i Norge er derfor eToro. 

For resten av denne guiden vil vi derfor ta utgangspunkt i prosessen på eToro plattformen når vi illustrerer hvordan du kan handle aksjer på nett. Når det er sagt, så vil prosessen i stor grad være tilsvarende uansett hvilken annen leverandør du måtte velge å opprette en konto hos. 

Steg 2: Opprett en eToro konto

Før du kan handle hos eToro er du nødt til å åpne en konto, men dette tar heldigvis bare noen minutter. Du starter med å gå inn på hjemmesiden til eToro. Her vil du finne en knapp øverst til høyre bli med nå. Trykk på denne så tar den deg videre til registreringsprosessen. 

Det første du må gjøre er å oppgi noen enkle opplysninger som brukernavn, passord, kjønn, alder og e-postadresse. Deretter vil du bli spurt om litt mer generell personalia, slik som navn, adresse og land. Når dette er gjort vil du måtte bekrefte e-postkontoen din. Dette gjør du ved å trykke på linken som eToro sender til din oppgitte e-postadresse. Det tar oftest bare noen sekunder før denne dukker opp, men det kan også ta noen minutter. 

Straks du har trykket på linken for å verifisere kontoen din, så er du i teorien klar for action. Imidlertid anbefaler vi at du gjennomfører KYC-prosessen før du går videre. Dette er en sikkerhetsprosess som eToro er pålagt å gjennomføre før du kan ta ut penger igjen. Hensikten er å verifisere identiteten din, slik at de kan forebygge hvitvasking av penger og identitetstyveri. Alt du trenger å gjøre er å laste opp et godkjent ID-kort til eToro i form av pass, førerkort eller nasjonalt ID-kort. 

Steg 3: Sett inn penger på din eToro konto

Når du har opprettet kontoen din er du nesten klar til å handle aksjer. Det mangler nemlig essensiell ting, nemlig pengene du har til hensikt å handle for. Du må derfor overføre penger til din eToro konto før du kan kjøpe aksjer. Her er det viktig å ikke overføre mer enn du har anledning til å tape. Vi sier ikke at du kommer til å tape pengene, men som en forholdsregel bør du aldri investere mer enn du kan se gå tapt. Dette skyldes at det alltid er en risiko knyttet til finansielle investeringer som aksjer, fond og obligasjoner.

For å overføre penger til eToro kan du velge mellom tre ulike alternativer. Du kan overføre ved hjelp av bankkort, PayPal eller bankoverføring. Vi anbefaler at man benytter en av de to førstnevnte da disse er det raskeste alternativet. Ønsker du derimot å gjennomføre en bankoverføring vil dette gjerne ta 2-5 virkedager før pengene kan benyttes på eToro. 

Du bør også vite at det er ulike innskuddsgrenser knyttet til disse metodene. Dersom du velger å bruke bankkort/PayPal er minsteinnskuddet på $50. Skal du derimot bruke en bankoverføring er minsteinnskuddet på $500, noe som også er verdt å tenke over. Skal du bare overføre et lite beløp for å prøve deg på aksjer, vil derfor PayPal og bankkort være de beste alternativene dine. 

Steg 4: Lag en investeringsstrategi

Før du begynner å handle aksjer, må du legge en god strategi til grunn. Da snakker vi primært om en formening om hvilke aksjer du ønsker å investere i, hvordan risikoprofil du skal gå for, og ikke minst hvor lenge du har til hensikt å holde aksjene. Det er viktig å merke seg at aksjer er en langsiktig sparing, så du bør smøre deg med tålmodighet. 

Hensikten med å lage en god investeringsstrategi er at du enklere kan identifisere aksjer som passer til din portefølje. På denne måten kan du raskt sluse ut de aksjene som ikke passer, samt oppdage potensielle investeringer som strider med risikoprofilen din. 

Her finnes det en rekke gode artikler på nett om hvordan du lager en solid investeringsstrategi. Vi vil derfor ikke gå for mye i dybden på dette, utover å påpeke viktigheten av å ha en strategi på plass før du plasserer pengene dine. 

Steg 5: Lag din portefølje

Når du har bestemt deg for hvordan type investor du ønsker å være, så er det på tide å bygge en portefølje. Her tilbyr eToro en enkel plattform som lar deg handle aksjer fra hele verden raskt og enkelt. Du trenger bare logge inn med brukeren din, for deretter å bruke søkefeltet øverst på skjermen; søk på etoro. 

Her skriver du inn navnet på det selskapet du ønsker å undersøke mer. Vi har allerede snakket om Equinor, så vi vil illustrere hvordan du kan kjøpe en Equinor aksje med eToro. Det første vi gjør er å skrive Equinor eller EQNR inn i søkefeltet. Selskapet vil da komme opp, og vi trykker på logoen. 

Da blir vi tatt med videre til siden til det aktuelle selskapet på eToro. Her finner du en del informasjon om selskapet, statistikk, oversikter og research. Du vil også finne et utvalg nyheter som omhandler selskapet. Når du er klar til å kjøpe aksjer, velger du handle øverst til høyre. Dette vil åpne transaksjonsvinduet til eToro. Oppgi hvor mye du ønsker å handle for, eventuell lånegrad og trykk åpne handel

Gratulerer du har nå kjøpt din første aksje med eToro! 

Nå som du har kjøpt din første aksje, bør du vurdere å diversifisere porteføljen din. En portefølje bestående av kun én aksje kan fort bli svært volatil, noe som utgjør en risiko for sparepengene dine. Vi anbefaler derfor at du sprer pengene dine over flere aksjer, slik at du får en hel portefølje. Du kan eventuelt velge å kjøpe fond for å øke eksponeringen din ytterligere.

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.

Dette bør du tenke på før du kjøper aksjer

En illusjon mange nye investorer tar med seg inn i markedet er at de raskt skal tjene seg rike på aksjer. Her er det viktig å merke seg at de fleste ikke tjener en formue over natten, men at langsiktig investering gi attraktiv avkastning. Vi har derfor brutt ned noen generelle punkter du bør kjenne til før du tar hoppet ut i markedet.

Tenk langsiktig

Som vi allerede har vært inne på – investeringer i aksjer er et langsiktig spill. Du bør derfor tenke langsiktig med investeringene dine. Mange lar seg friste av å sjekke porteføljen på en daglig basis, men dette fører sjeldent til annet enn urasjonelle kjøp og salg. Husk hvorfor du kjøpe aksjen til å starte med, og følg den deretter opp i henhold til investeringsstrategien din. 

Midlertidig uro i markedet er helt vanlig og aksjer kan øke eller synke i verdi over natten. Mange profesjonelle investorer har derfor en 3-5 års horisont på sine plasseringer, noe du også bør forsøke å ha. 

Unngå timing av markedet

Et begrep som ofte dukker opp er timing av markedet, men dette er noe vi fraråder på det sterkeste. Timing av markedet handler om å gå inn og ut av markedet i den riktige delen av en høykonjunktur, men dette er noe man sjeldent klarer time selv. Selv erfarne investorer fraråder at man prøver seg på dette, og anbefaler at man heller tenker langsiktig. 

Nå kan riktignok nedgang i markedet by på kjøpsmuligheter, men det vil sjeldent lønne seg å aktivt kjøpe og selge basert på dette. Grunnen til dette er at utviklingen i seg selv er vanskelig å følge aktivt, og man beveger seg da over i trading fremfor langsiktig investering. 

Ikke lån penger

Her kommer vi tilbake til det at du aldri skal investere mer enn du har råd til å tape. Derfor fraråder vi alle nye investorer å låne penger for å kjøpe aksjer. Du kan nemlig oppleve at aksjer kollapser i verdi, men du vil fortsatt sitte igjen med lånet du tok opp. Derfor kan dette være en svært farlig måte å øke eksponeringen sin på. 

Mange nettmeglere tilbyr belåning av aksjeporteføljer, men du bør først sette deg godt inn i aksjer og ulike selskaper før dette bør være aktuelt. Vi anbefaler også på det sterkeste at du lærer mer om risikoen dette involverer før du samtykker til belåning av porteføljen din. 

Pass på kostnadene

Kostnader er viktig å ta hensyn til når du skal handle aksjer. Her snakker vi gjerne om kurtasje som den største kostnaden. En feil mange nybegynnere gjør er at de ikke tar med kurtasje i beregningen når de skal beregne gevinsten sin. Dette er spesielt aktuelt om du velger en annen plattform enn eToro der kurtasjen kan være høy.

La oss si at du har investert 1000 kroner i en aksje, for deretter å få 15% avkastning. Denne posisjonen er nå verdt 1150 kroner og du velger å selge for å sikre gevinsten din. Imidlertid har du 79,- i kurtasje, et tall som ligger rundt snittet i Norge. Dette betyr at du ikke bare betalte 79,- når du kjøpte aksjer for 1000 kroner, men også når du selger. Med andre ord har du brukt 158,- på kurtasje. Ser du hvor vi vil hen?

Du har faktisk tapt 8 kroner på den transaksjonen når man ikke tar høyde for kurtasje. Skulle du solgt med overskudd måtte verdien på posisjonen vært minst 1159 kroner, og da hadde du tjent 1 krone på investeringen din. Husk derfor alltid å ta høyde for kurtasje når du skal regne ut gevinster og tap på ulike investeringer. 

Invester for langsiktig sparing

De fleste som kjøper sine første aksjer har til hensikt å investere langsiktig. Derfor er det viktig at man bygger en langsiktig portefølje som evner å stå imot turbulensen i markedet. Den beste måten å gjøre dette på er ved å bygge en godt diversifisert portefølje av aksjer. Da snakker vi gjerne om en aksjeportefølje som består av aksjer fra en rekke ulike sektorer, ikke bare ulike selskaper.

Et godt eksempel på dette ville være en portefølje som består av selskaper innen eiendom, finans, energi, teknologi, forbruk og industri. På denne måten vil selskapene være utsatt for ulike opp og nedturer, slik at hele porteføljen ikke får kraftige svingninger. Nå kan det riktignok komme korreksjoner i markedet for øvrig, men dette skjer ytterst sjeldent. 

Noen bransjer er også mer egnet for utbytte enn andre, noe som kan gjøre det attraktivt å legge til noen slike aksjer i porteføljen din. Dette vil sikre at du får en del av avkastningen uten å måtte selge aksjer i porteføljen, slik at du kan gripe nye muligheter som skulle dukke opp underveis. 

Oppsummering – Aksjer for nybegynnere

Aksjer kan vise seg å være en attraktiv investering for mange, men det er også noen fallgruver du bør unngå. I denne guiden har vi derfor sett nærmere på hvordan du enkelt kan komme i gang med aksjer for nybegynnere. Vi har tatt deg gjennom hvordan du handler aksjer, hvilke feil du bør unngå og til slutt noen lure tips. Målet med dette var å gi en grunnleggende introduksjon til aksjer og hvilke muligheter som finnes i dette markedet. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.