generic

Aksjetips: Her er aksjene du burde sjekke ut nå (Guide for 2023)

Mer enn 560.000 nordmenn eier aksjer på Oslo Børs i dag, men langt fra alle disse vil tjene penger på aksjene sine. Dette høres kanskje ikke så motiverende ut, men det er dessverre tilfellet. Skal du tjene penger i aksjemarkedet vil det kreve at du har evnen til å plukke de beste aksjene. Her kan det være nyttig å følge ulike aksjetips til tider, men i bunn og grunn er det du som må ta den endelige avgjørelsen på en investering.

I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på hvordan du kan finne frem til de beste aksjene for din portefølje, samt presentere noen av våre favoritter fra Oslo Børs. Her er det viktig å påpeke at Investikon aldri gir investeringsråd. Du er derfor selv ansvarlig for å gjøre de nødvendige undersøkelser og velge investeringer til din portefølje. 

Nå som vi har fått det formelle ut av veien, så kan vi ta fatt på det langt mer spennende; nemlig hvordan du lager en god investeringsstrategi og hvilke aksjer vi liker på Oslo Børs i dag. Har du aldri handlet aksjer før, så vil du også finne en nyttig forklaring på hvordan handle aksjer nederst i denne artikkelen. 

La oss komme i gang!

Lage en investeringsstrategi

En feil mange nye investorer gjør er at de hopper rett inn i utvalget av aksjer som finnes på børsen. Dette gjør de uten å ha en klar definisjon på hva de egentlig ønsker å oppnå med investeringene sine. For å unngå denne tabben anbefaler vi at du lager en investeringsstrategi før du skal kjøpe dine første aksjer.

Hvis man investerer i aksjer bør man også vurdere hvilken type bedrift man skal investere i. Eksempelvis blir selskaper som baserer seg på SAS «software as service» svært investerbare med lav risiko. Eksempelvis er teoritentamen Testen.no en slik god ide, da et selskap lignende dette ikke må produsere noe for å selge det etter det først er laget.

Hensikten med dette er at du skaper et klart bilde av hva du ønsker å oppnå med investeringene dine, og dermed gjør det langt enklere å velge selskaper som passer til denne strategien. Vi skal derfor se nærmere på noen viktige punkter du bør inkludere i investeringsstrategien din før du begynner å plukke aksjer. 

Risikoprofil

Det første du bør tenke gjennom er hvor stor risiko du er villig til å ta på deg. Dette vil gjerne forutsi hvilke aksjer som passer til nettopp din portefølje. Eksempelvis kan stabile selskaper som Yara, Hydro, DNB og Telenor passe godt til en portefølje der du ønsker mindre risiko og volatilitet. Imidlertid skal det mye til for at disse selskapene plutselig dobler seg i verdi, noe som også vil påvirke den potensielle avkastningen din. Om du ser etter selskaper som har denne egenskapen, så vil mindre etablerte selskaper være et bedre utgangspunkt. Som for eksempel selskaper som baserer seg på software og programvarer, hvor vi blant annet kan trekke frem teoritentamen av Testen.no, da slike selskaper kan fortsatt øke betydelig i verdi ettersom de er kontinuerlig i vekst.

Tidshorisont

En annen viktig faktor som bør være del av din strategi før være tidshorisonten. Om du er i midten av 20-årene og skal investere for pensjon vil du ha en langsiktig horisont. Er du derimot i midten av 50 årene og skal bruke pengene til å kjøpe hytte om 2 år er tidshorisonten langt kortere. En formening om hvor lenge pengene skal få jobbe i porteføljen vil ha stor betydning for hvordan du plasserer dem. Investorer med lang tidshorisont kan gjerne ta utgangspunkt i aksjer med langsiktig utbytte potensiale, for deretter å benytte seg av meravkastningen. Kortsiktige investorer vil på sin side ha behov for raskere avkastning og dermed satse på kursutvikling i selve aksjen. 

Størrelse

Hvor mye penger du skal investere vil også være en viktig del av det å planlegge porteføljen din. Skal du sette inn 10.000 kroner fra konfirmasjonen din, så vil dette sjeldent være nok til mer enn 1-2 posisjoner. Skal du derimot plassere 100,000 – 1,000,000 kroner så vil det kreve en betydelig diversifisering for å redusere risikoen for volatilitet. Dette er også noe du kan jobbe med over tid etterhvert som porteføljen din øker i volum. 

Er du usikker på hvor du bør investere pengene dine? Her kan du lese vår artikkel om hvordan du kan investere 500 000kr.

Inspirasjon til Porteføljen din

Det finnes mer enn 300 ulike selskaper på Oslo Børs, og det kan derfor være vanskelig å vite hvilke selskaper som passer best til porteføljen din. For å bidra med litt inspirasjon på dette området har vi hentet frem noen av våre favoritter fra nettopp Oslo Børs. Her har vi sett på noen av de beste selskapene med langsiktig utbytte, samt noen spennende selskaper som har potensiale for videre vekst. 

Vi minner igjen om at Investikon aldri gir direkte investeringsrådgivning, og at våre artikler kun er for inspirasjon. Du må alltid gjøre dine egne undersøkelser på aksjer og være innforstått med risikoen involvert i finansielle instrumenter før du gjennomfører en investering. 

Beste utbytteaksjer

I en periode der renten går opp og inflasjonen øker, så er det mange investorer som søker etter trygge farvann. Dette finner de gjerne gjennom såkalte utbytteaksjer, altså selskaper som utbetaler en del av overskuddet til sine eiere. På denne måten kan man skape en avkastning på egne investeringer uten at man må selge en aksje. Mange investorer foretrekker nettopp dette når de skal investere i langsiktige porteføljer.

Det mange av disse selskapene har til felles er at de selv har forutsigbar inntekt, samt at det er godt etablerte selskaper. Du vil derfor gjerne finne mange foretrukne utbytteaksjer innen eiendom og finans, men også en del etablerte industriselskaper kan by på attraktiv direkteavkastning. Nedenfor har vi derfor listet opp noen populære utbytteaksjer som kan passe godt i porteføljen din i dag. 

Sparebank1 SMN

Banker har lenge vært populære utbytteaksjer og Sparebank1 SMN har lenge vært en favoritt. Dette er en regional bank med hovedkontor i Trondheim. Banken betjener rundt 223.000 privatkunder og 15.000 bedrifter, noe som gjør den til en av de største bankene i Norge. Utover dette kan selskapet vise til stabil inntjening og lav belåningsgrad. De har en attraktiv direkteavkastning på 6,07% basert på nåværende verdivurdering. 

Sparebank1 Nord-Norge

En annen bank innen Sparebank 1 alliansen som lenge har vært en favoritt blant investorer er Sparebank1 Nord-Norge. Akkurat som SMN er dette en regional bank som nyter godt av en dominerende posisjon i sitt geografiske domene. Banken har mer enn 350,000 privatkunder og 40,000 bedrifter. I tillegg har de et stort utvalg tjenester som regnskap, eiendomsmegling, finansiering og bank. Banken kan friste med en direkteavkastning på 7,56% – noe som vil gjøre seg godt i en portefølje. 

DNB ASA

Ønsker du derimot eksponering mot en langt større bank, så vil DNB ASA være et godt utgangspunkt. Ikke bare er det en av de største bankene i Norden, men de har også en langsiktig eier gjennom Næringsdepartementet. Den norske staten eier nemlig mer enn 30% av selskapet, noe som gir langsiktig forutsigbarhet for andre investorer. I dag gir DNB en direkteavkastning på 5,15%.

Elkem ASA

Vil du derimot ha eksponering mot industri kan silisium selskapet Elkem være et alternativ. Selskapet ble kjøpt av kinesiske myndigheter, men deretter introdusert på Oslo Børs igjen etter en betydelig omstrukturering. I dag er selskapet langt lettere og gir en imponerende direkteavkastning til sine eiere på hele 7,7%. De har en lav P/Evaluering og kan derfor handles langt rimeligere enn industriselskaper i mange andre land. 

Orkla ASA

Et selskap som har vist seg å kunne stå imot både krig og krise er Orkla. Dette konsum selskapet har en rekke kjente merkevarer i sin portefølje og gir dermed et godt vern mot sykliske markeder. De har riktignok ikke den høyeste direkteavkastningen på listen vår med sine 3,60% – men de har en upåklagelig historikk. I tillegg har hovedaksjonær Canica AS lenge fremmet en investorvennlig politikk i sitt styrearbeid. 

Beste vekstaksjer 

Er du derimot på jakt etter aksjer som har et bedre potensiale til å gi direkteavkastning, så vil nok vekstaksjer være mer i din gate. Dette er selskaper som ikke er like godt etablert som utbytteaksjene, og dermed gjerne fortsatt befinner seg i en vekstfase. For deg som investor betyr dette at selskapene sjeldent betaler ut utbytte, men heller fokuserer på videre vekst og utvikling av selskapet. 

Dette kan bety at man får en langt høyere avkastning på selve aksjekursen, men det innebærer også en litt høyere risiko. Ettersom selskapene ikke er like forutsigbare som store selskaper, så kan det dukke opp behov for kapital eller utfordringer underveis. Vi har hentet frem inspirasjon til noen gode alternativer som byr på spennende muligheter på Oslo Børs. 

Elektroimportøren AS

Et selskap som har fanget oppmerksomheten til flere analytikere det siste året er Elektroimportøren. Selskapet tilbyr et bredt utvalg produkter innen elektro, men skiller seg fra konkurrenter ved at de tilbyr produkter til både profesjonelle og private markeder. De har opplevd en enorm vekst de siste årene og mange forventer at dette vil fortsette en god periode fremover.

KID ASA

Nordmenn er kjent for å bruke mye penger på boligene sine, og dette er noe interiør selskaper som Kid ASA kan nyte godt av. Selskapet har lenge vært en del av porteføljen til Gjelsten Holding, men ble introdusert på børsen for noen år siden. Siden den gang har selskapet vist en imponerende vekst og begynt å betale utbytte til sine aksjonærer. De leverer fortsatt god utvikling på bunnlinjen og forventningene er derfor høye for videre vekst. 

Nekkar

Et annet selskap som har hatt en litt mer turbulent utvikling er industriselskapet Nekkar i Bergen. Selskapet tilbyr ulike tjenester for sjøfart- og offshore sektoren, men har i nyere tid gjennomgått en rekke søksmål og omstruktureringer. Nå ser det ut som de fleste skyer har lettet fra horisonten og selskapet har derfor vist potensiale for enorm vekst. Det kan dermed bli en attraktiv vekst for investorer dersom selskapet får til den ambisiøse planen for fremtiden. 

Europris

Europris har lenge vært en favoritt blant investorene, og selskapet investorer tungt i digitalisering. Den unike modellen har sikret høy lønnsomhet i alle deler av selskapet, men de har vært utsatt for en korreksjon på grunn av utfordringer i forsyningslinjene. Dette har ført til en korreksjon i prisen, noe som selskapet nå ser ut til å ri av seg uten store utfordringer. De øker jevnlig utbyttet, men investorer også tungt i nye satsinger slik som nettbutikker. 

Hvordan handle aksjer: Steg-for-Steg

Dersom du aldri har kjøpt aksjer før, så kan det være greit med en rask introduksjon til dette. Vi har derfor børstet støv av våre kunnskaper og lagt frem dette i en enkel steg-for-steg guide. Her vil vi vise deg hvordan du raskt og enkelt kan handle aksjer på Oslo Børs. Nå finnes det riktignok et stort utvalg av handelsplattformer i Norge med egen app, men for denne guiden har vi valgt å ta utgangspunkt i vår favoritt – eToro

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: 1%

Utvalg: 59 mynter

Gå til eToro

Investering i kryptovaluta er uregulert i noen EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

Steg 1: Opprett en konto

Det første du må gjøre for å kunne handle aksjer er å opprette en konto. Dette kan du gjøre helt gratis ved å logge deg inn på nettsiden til eToro og velge bli med. Deretter må du gjennomføre en rask registreringsprosess som tar noen få minutter. Som del av denne prosessen vil du bli bedt om å opprette et brukernavn og passord, samt verifisere e-postadressen din. 

Steg 2: Overfør midler

Når kontoen din er klar for bruk vil du måtte overføre penger til eToro kontoen din. Det er disse du vil bruke til å handle aksjer for. Du kan velge å bruke bankkort, bankoverføring eller PayPal for overføring av midler til eToro. Vi anbefaler at du benytter Bankkort eller PayPal, da banktransaksjon ofte kan ta unødvendig lang tid. 

Steg 3: Finne aksjer på eToro

Straks pengene er klare på din konto kan du gjøre deg klar til å handle aksjer. Dette gjør du enkelt ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen etter at du har logget inn. Skriv navnet på selskapet du ønsker å finne frem til og trykk deretter på logoen som kommer på. Dette vil ta deg videre til handelssiden hos eToro. Her finner du en del grunnleggende informasjon om selskapet, samt kommentarer fra andre investorer. 

Trykk deretter på Handle knappen for å åpne neste vindu. I dette vinduet vil du oppgi hvor mye du ønsker å handle for og deretter trykker du på knappen igjen. Du vil nå iverksette handelen og aksjene du kjøper vil bli oppført på din konto hos eToro. Gjenta denne prosessen hver gang du kjøper et nytt selskap. 

eToro er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer, samt handel med CFDer. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 78 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Copy Trading er en porteføljestyringstjeneste, levert av eToro (Europe) Ltd., som er autorisert og regulert av Cyprus Securities and Exchange Commission. eToro USA LLC tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.