Tidligere var aksjekjøp en omfattende prosedyre der både meglere og bankforbindelser var involvert. Dette har heldigvis endret seg i takt med den teknologiske utviklingen, og de fleste kan i dag handle aksjer ved bare noen få tastetrykk.
Du kan riktignok fortsatt kjøpe aksjer gjennom nettbanken eller en aksjemegler, men de fleste vil nok sverge til en aksje app på telefonen. Takket være nettmeglere og deres brukervennlige plattformer kan man i dag få tilgang til et stort antall markeder over hele verden, samt gjennomføre handler fra egen smarttelefon.
Oppsummering
- Mens det før var komplisert å kjøpe aksjer, kan man i dag gjøre det fra en app. Det finnes mange gode apper å velge mellom og alle har sine fordeler og ulemper som er verdt å vurdere.
- Noen av de mest populære aksje-appene inkluderer Skilling, Capital, eToro, Nordnet, Libertex og Plus500. De varierer blant annet når det kommer til gebyrer for å ta ut penger eller veksle valuta, hvor brukervennlige appene er, hvilke funksjoner de har, og mye mer
Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvilken applikasjon som passer best for deg, og det er nettopp dette vi skal se nærmere på i denne guiden.
Beste aksje app i Norge oversikt 2024
- eToro – Brukervennlig handelsplattform med stort utvalg og lav kurtasje
- Skilling – Prisvennlig CFD-plattform med et stort utvalg handelsverktøy
- Capital – Godt egnet CFD-plattform for tradere med teknisk analyse
- Nordnet – Nordisk plattform med fokus på småsparere og nye investorer
- Libertex – CFD-plattform for deg som driver med aktiv trading
- Plus500 – CFD-plattform med stort utvalg aksjer fra hele verden
1. eToro: Brukervennlig handelsplattform med stort utvalg og lav kurtasje
En god handelsplattform
4.6/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0kr for aksjer
Utvalg: aksjer, CFDer
eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.
Hva vi likte med eToro
eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.
Fordeler
- Registrert hos Finanstilsynet
- Brukervennlig
- Stort nettverk med erfarne tradere
- CopyTrading-funksjon
- Tilgang via desktop, nettbrett og mobil
Ulemper
- Uttaksgebyr
- Valutagebyr
eToro har lenge vært en av de mest populære plattformene for aksjehandel i Norge, og mye av dette er takket være deres lave kostnader. De tilbyr nemlig kurtasjefri handel i aksjer fra hele verden, noe som gjør at du slipper unødvendige kostnader på sparepengene dine. En annen fordel med eToro er at det er en sosial plattform, noe som gjør det mulig å følge med på hva andre brukere gjør på plattformen.
Skilling er en CFD-plattform som gir tilgang til en rekke ulike investeringer i både aksjer og kryptovaluta. Selskapet er blant de mest kostnadseffektive CFD plattformene på markedet, men det er verdt å merke seg at CFD-er involverer høy risiko. Ønsker du fortsatt å prøve deg på dette byr Skilling på en utmerket aksje app med over 900 ulike CFD instrumenter.
2. Skilling: Prisvennlig CFD-plattform med et stort utvalg handelsverktøy
Best for nybegynnere
4.8/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0% – 3,5%
Utvalg: CFD innen aksjer, krypto m.m.
Skilling er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.
Hva vi likte med Skilling
Skilling er en innovativ CFD plattform som tilbyr handel i mer enn 700 ulike instrumenter. Plattformen tilbyr et stort utvalg gratis webinarer, kurs og guider som kommer godt med for nybegynnere. Lave minimumsinnskudd gjør det også enkelt å komme i gang.
Fordeler
- Registrert hos Finanstilsynet
- Stort utvalg med over 900 instrumenter
- 0% kurtasje på aksjer
- SkillingCopy ™
- Brukervennlig plattform
- Registrering med BankID
Ulemper
- Uttaksgebyr
3. Capital: Godt egnet CFD-plattform for tradere med teknisk analyse
Beste rene CFD-plattform
4.6/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0% kurtasje
Utvalg: CFD innen det meste
Hva vi likte med Capital.com
Capital.com er en CFD plattform som tilbyr konkurransedyktig spread på en rekke instrumenter. De har det største utvalget CFD-er vi har vært borti, og du kan handle i det meste av valuta, aksjer, kryptovaluta og råvarer. De krever ingen kurtasje på handel, noe som gjør det til en konkurransedyktig plattform.
Fordeler
- Over 6000 CFD-er tilgjengelig
- Egen applikasjon for enkel handel
- Konkurransedyktig spread
- Tilgang til mer enn 70 analyseverktøy
Ulemper
- Ikke tilgjengelig på norsk
- Tilbyr kun CFD-er
Ønsker du å handle CFD-er på mer enn bare aksjer og kryptovaluta vil Capital være en av de beste aksje app på markedet. Her kan du handle i en rekke ulike instrumenter som inkluderer råvarer, kryptovaluta, aksjer og forex. Selskapet tilbyr en svært innovativ applikasjon, men har også en utmerket nettbasert handelsplattform. I tillegg får du et stort utvalg teknisk analyse som kommer godt med på høyfrekvens trading.
3. Nordnet: Nordisk plattform med fokus på småsparere og nye investorer
Beste norske plattform for aksjer
4.3/5
Nøkkeltall
Avgifter: 1 NOK – 79 NOK
Utvalg: aksjer, fond, ETFer m.m.
Hva vi likte med Nordnet
Nordnet er en brukervennlig norsk plattform for aksjehandel som passer for både nybegynnere og erfarne tradere. Ulempen er utgifter som ikke er spesielt mye lavere enn totalbanker. Dette kan være et minus for deg som er veldig aktive. Det som gjør at Nordnet virkelig skiller seg ut er Shareville. Akkurat som ved sosiale medier, kan du lese tips fra andre og kommentere på innlegg. Du kan også kopiere strategier.
Fordeler
- Brukervennlig plattform med aksjetips fra erfarne investorer
- Samfunn med tradere
- Stort utvalg av investeringsmuligheter
- Rapportering til Skatteetaten
Ulemper
- Høye utgifter med samme prisnivå som banker
Nordnet har lenge vært en av de ledende plattformer for ikke-profesjonelle investorer i Norge. Det svenske selskapet har lenge jobbet med å gjøre investeringer i aksjer med tilgjengelig for småsparere. I dag kan de tilby et imponerende utvalg aksjer, fond og ressurser for investorer av alle erfaringsnivåer. Imidlertid er det greit å merke seg at Nordnet har en litt stivere kurtasje enn konkurrentene, samt at de er best for investeringer i nordiske aksjer.
5. Libertex: CFD-plattform for deg som driver med aktiv trading
Et godt alternativ
4.2/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0% kurtasje
Utvalg: CFDer, aksjer m.m.
62.2% av private investorkontoer taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.
Hva vi likte med Libertex
Libertex er en innovativ plattform regulert av CySec. Plattformen har lave kostnader og et utvalg på mer enn 250 ulike instrumenter. Det er også verdt å merke seg at plattformen tilbyr aksjer og kryptovaluta utover de tradisjonelle CFD instrumentene. Dette sikrer deg en alt-i-ett løsning for kostnadseffektiv handel.
Fordeler
- Lave kostnader
- Mer enn 250 ulike instrumenter
- 0% kurtasje på aksjer
- Innovativt design
Ulemper
- Ikke tilgjengelig på norsk
- Kan ha en litt stiv læringskurve i begynnelsen
Libertex er en aktiv CFD-plattform som passer utmerket for deg som driver med aktiv trading. Her får du tilgang til flere innovative verktøy og en lynrask plattform. I tillegg får du tilgang til teknisk analyse og et stort utvalg instrumenter, så her er mulighetene mange. Merk at Libertex er en CFD-plattform, noe som involverer høy risiko.
6. Plus500: CFD-plattform med stort utvalg aksjer fra hele verden
Best for erfarne tradere
4/5
Nøkkeltall
Avgifter: Ingen avgifter
Utvalg: CFD’er
77% av private investorkontoer taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren.
Hva vi likte med Plus500
Plus500 er en svært sikker plattform med lang fartstid og et godt omdømme. Plattformen er et godt alternativ for aktive tradere som tåler høy risiko, men den er ikke særlig egnet for deg som er nybegynner eller som vil kjøpe aksjer, indekser, valuta, kryptovaluta og mer som skal “godgjøre” seg på konto over tid. Det er fordi du kun kan handle med giring, hvor du risikerer å tape ett høyere beløp enn det du investerte.
Fordeler
- Regulert og lisensiert
- Brukervennlig plattform
- Stort utvalg av verktøy
Ulemper
- Kun CFD-trading
- Ikke bra for langsiktig sparing
Plus500 er en av de mest etablerte plattformene for CFD-handel i Norge og har mer enn 20 års erfaring. Selskapet kan vise til flere millioner aktive brukere, samt en plattform som fungerer like godt i nettleseren som på nettbrett og smarttelefon. Her kan du helt kurtasjefritt handle i et enormt utvalg CFD-instrumenter, samt finne lave spreads.
Opprett en konto på beste aksje app: steg-for-steg
Fordelen med en aksje app er at du alltid har tilgang til markedet på farten. Dette gjør det mulig å gjennomføre handler, justere porteføljen eller gripe uante sjanser raskt. Selv om det finnes utallige applikasjoner og nettmeglere som tilbyr en egen applikasjon, er vår soleklare favoritt eToro. Dette er en utrolig brukervennlig plattform som gjør det lekende lett å handle aksjer fra hele verden. En annen fordel med eToro sin handelsplattform er at den ser lik ut på både app og nettleser, så her er det lett å finne frem på begge deler.
Vi vil derfor som del av denne guiden viser deg hvordan du raskt kommer i gang med eToro sin handelsplattform. Dette er en prosess som sjeldent tar mer enn noen få minutter, noe som betyr at du raskt kan komme i gang med investeringene dine. Du kan også velge å gjøre denne prosessen ved hjelp av nettleser dersom du ønsker å bruke mindre mobildata under registreringen.
Steg 1: Last ned eToro til din enhet
Du kan opprette en konto til eToro i nettleseren, men ettersom vi omtaler beste aksje app, vil vi gjennomføre hele prosessen i appen. Det første du må gjøre er derfor å laste ned eToro sin handelsplattform til din enhet. Dette gjør du ved å søke opp eToro i enten AppStore eller GooglePlay Store. Straks den er ferdig lastet ned (burde bare ta noen sekunder) kan vi gå videre til å opprette kontoen vår.
Steg 2: Opprett en eToro konto
Når du har lastet ned applikasjonen til din enhet vil det være behov for å opprette en konto. Dette kan du enkelt gjøre ved å velge Create Account i applikasjonen, eller gjøre det ved å velge Join Now på nettsiden deres. Begge deler vil ta deg gjennom den samme registreringsprosessen, så her kan du velge det som er lettest for deg.
Som del av registreringsprosessen må du oppgi navn, e-post og oppgi et passord for brukeren din. Deretter vil du motta en e-post som verifiserer kontoen din. Vi anbefaler også at du gjennomfører KYC-prosessen med en gang, så slipper du bruke tid på dette senere. Prosessen har til hensikt å verifisere identiteten din, og du må derfor oppgi enten personnummer, eller laste opp et gyldig ID dokument (pass, førerkort, nasjonalt ID-kort)
Steg 3: Overfør midler til din eToro konto
Nå som kontoen din er verifisert og klar for bruk, er det på tide å overføre midler. Dette kan du gjøre ved hjelp av PayPal, bankkort eller bankoverføring, men vi anbefaler uten tvil en av de to første. Både PayPal og bankkort krediteres raskt til kontoen din, mens en bankoverføring kan ta 1-3 virkedager før den blir tilgjengelig.
Det er også greit å vite at eToro har et minsteinnskudd på $50, noe som tilsvarer rundt 500 kroner. Husk at det alltid er risiko knyttet til investeringer i finansielle instrumenter, så ikke overfør eller handle for mer enn du kan tape.
Steg 4: Investere i aksjer via eToro app
Straks du har overført midler til din konto er du klar til å handle aksjer med eToro. Dette gjør du enkelt ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen din. Her kan du søke opp individuelle aksjer, eller du kan velge å gå til fanen aksjer. På denne siden kan du bla deg gjennom et stort utvalg aksjer som er tilgjengelig hos eToro.
For å vise hvor enkelt du kan handle med eToro, har vi valgt å illustrere dette ved å kjøpe en aksje. I vårt tilfelle har vi valgt å kjøpe Tesla-aksjen, et selskap de aller fleste har kjennskap til fra før. Trykk på søkefeltet øverst på skjermen og skriv Tesla. Det vil da komme en meny med de ulike resultatene. Trykk på logoen til Tesla. Dette tar oss med videre til informasjonssiden om den aktuelle aksjen.
En tilsvarende informasjonsside vil du finne på alle tilgjengelige aksjer hos eToro. Her kan du se priser, estimater og hvilke synspunkter ulike brukere hos eToro har om det aktuelle selskapet. Vi anbefaler alltid at du gjør din egen vurdering, men det kan alltid være informativt å se hva andre vurderer en investering til.
For å gjennomføre en handel velger du den blå knappen øverst i høyre hjørne av skjermen din Handle. Dette tar deg med videre til selve handelsvinduet. Her oppgir du hvilket beløp du ønsker å handle for, samt eventuell stop loss og giring. Trykk deretter på åpne handel nederst på skjermen. Du har nå gjennomført en handel med eToro appen!
Steg 5: Bygg en portefølje med eToro
En av fordelene med eToro er at du kan bygge en portefølje bestående av et stort utvalg internasjonale aksjer. Her er det viktig at du benytter denne muligheten til det fulleste. En god aksjeportefølje bør nemlig være diversifisert på tvers av ulike sektorer, slik at du får en mindre volatil portefølje. Dette betyr at en aksjeportefølje eksempelvis kan bestå av selskaper innen ulike sektorer som; telecom, energi, finans, eiendom og konsum.
Skulle du ombestemme deg underveis kan du selge aksjer like lett som du kjøpte dem. Da velger du den aktuelle aksjen fra porteføljen din, går inn på informasjonssiden og velger handle. Deretter velger du Selg øverst på siden og oppgir antall du ønsker å selge. Deretter aktiviteter du handelen på lik måte som tidligere, ved å trykke på åpne handel nederst på siden.
eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.
Hva er viktig?
Tiden hvor man kun handlet aksjer på laptop er som sagt forbi. Stadig flere handler bli nå utført på mobilen, og småinvestorene krever idag mer fra nettmeglerne enn de gjorde før. Det skal ikke være et problem å enkelt åpne eller lukke en posisjon på bussen på vei til jobb, eller mens du følger barna til skolen. Man ser at kundene vil handle når ting skjer, og da hjelper det ikke om du befinner deg på hytta uten tilgang til plattformen eller internett. I mange tilfeller blir det dermed viktig å ha tilgang til en aksjeapp og 5G på mobilen. Jo mer aktiv trader du er jo mer avgjørende blir det å kunne benytte deg av en god tradingapp.
Statistikk viser at over 50 prosent av handlene nå bli utført på aksjeapper istedenfor på laptop eller PC. Det stadig økende behovet for mobile plattformer har ført til at det i dag finnes en rekke gode aksjeapper.
Når det kommer til valg av aksjeapp er det mange faktorer som er viktige. Overordnet er det den generelle brukeropplevelsen som er det aller viktigste. Hvor enkelt det er å navigere seg rundt på appen samt hvor intuitivt systemet fungerer er nødvendigvis helt avgjørende. Innenfor den generelle brukervennligheten er det en rekke underpunkter som er viktige, og vi vil gå gjennom hver enkelt her.
Oversikt over porteføljen
Det kanskje viktigste formålet med en god aksjeapp er at du kan følge med på utviklingen til investeringene dine. På grunn av dette blir et av de viktigste momentene ved valg av aksjeapp hvor god oversikt appen gir deg over aksjeporteføljen din. Det burde være enkelt å se en oversikt over alle posisjonene dine, samt utviklingen til de forskjellige posisjonene.
Enkel åpning og lukking av ordre
I noen tilfeller vil du også være avhengig av å åpne og lukke posisjoner raskt med mobilen. Derfor er det også viktig at aksjeappen enkelt og oversiktlig lar deg åpne og lukke posisjoner. I tillegg til dette er det viktig at kjøps og salgsprosessen er oversiktlig. Samtidig som du kjøper en aksje burde du kunne sette tilleggsvilkår som blant annet limitordre og stoppordre.
Oversiktlige grafer
Enhver aksjeapplikasjon burde også gi deg muligheten for å se på grafer. Dette gjør deg enklere å ha en oversikt over aksjens utvikling, og mange bruker også grafer til å bestemme når man skal kjøpe og selge. Uten muligheten til å se på grafer blir dermed ikke aksjeappen komplett. De aller fleste aksjeapper tilbyr i dag relativt gode grafer.
Oversikt over andre
Mange nettmeglere lar deg i dag følge med på andre investorer sine investeringer. Blant annet viser enkelte apper hvor mange som nylig har solgt og kjøpt seg ut av selskapet. Slikt kan du enklere få en oversikt over sentimentet. Andre apper lar deg i tillegg følge med på de mest suksessfulle investorene den siste tiden. Slikt sett kan et hjelpemiddel til å lære samt å ta bedre investeringsbeslutninger og oppleve høyere avkastning.
Varsling
Det er også viktig at du kan spesifisere når appen skal varsle deg på mobilen i forhold til forskjellige hendelser. Derfor vil dette bli et viktig moment i valg av aksjeapp. Ønsker du for eksempel å bli varslet når aksjekursen har sunket mer enn 2 prosent er det helt avgjørende at du kan be megleren din om å varsle deg om dette, slik at du ikke hele tiden trenger å holde øye med aksjekursen.
Utvalg
Dette er ikke direkte relatert til selve appen, men det er likevel viktig å presisere at man alltid må se på utvalget til nettmeglerne. Det vil si hvor mange forskjellige aksjer og markeder nettmegleren tilbyr. Dette varierer stort mellom de forskjellige nettmeglerne. Mange nettmeglere tilbyr også kjøp av andre verdipapirer og derivater, og dette kan være en faktor å se på dersom du er interessert i å handle med slike finansielle instrumenter.
Kurtasje er også viktig
Det er viktig å ikke kun se seg blind på hvor bra appen til nettmegleren er. Det finnes også andre elementer som du burde vurdere i tillegg til nivået på aksjeappen. Det kanskje viktigste øvrige elementet er kurtasjen. Dette er gebyret nettmegleren tar for å utføre kjøps- eller salgsordrer for deg. Kurtasjen er dermed måten nettmegleren tjener penger på, og er grunnen til at nettmeglerne lager disse plattformene.
Hvor mye kurtasje nettmeglerne tar varierer fra nettmegler til nettmegler, slik at det blir vanskelig å si generelt. De fleste nettmeglere opererer med en prosentkurtasje og en minstekurtasje. Prosentkurtasjen varierer mellom rundt 0,02 % til 0,20 %. Alle ordre du gjennomfører vil derfor medføre dette prosentvise gebyret på totalbeløpet av ordren.
Dersom du gjennomfører en ordre på mindre beløp vil ofte minstekurtasjen komme inn i bildet. De fleste nettmeglerne har en minstekurtasje på alt fra 20-100 kr. Dette innebærer at ved alle ordrer der prosentkurtasjen utgjør mindre penger enn minstekurtasjen vil minstekurtasjen komme til anvendelse.
Her kan du lese mer om forskjellene på eToro og Nordnet.
Oppsummering
Alt i alt ser ser vi altså at det er en rekke forskjellige momenter man burde vektlegge når man skal velge hvilken aksjeapp man ønsker å bruke. Generelt er imidlertid den generelle brukervennligheten det aller viktigste. Det avgjørende er hvor enkelt du kan bruke appen i hverdagen mens du holder på med andre gjøremål. Nettmeglerne vi har tatt frem i denne testen er kun et par eksempler vi valgte å nevne. Dette er absolutt gode nettmeglere med gode aksjeapper, men det finnes også andre nettmeglere som har gode apper, også norske.