generic

Beste Bitcoin-lommebok (wallet): Komplett guide med topp 5 wallets

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Kjært barn har mange navn: krypto lommebok, krypto wallet, Bitcoin wallet og Bitcoin lommebok. Her skal vi se nærmere på hva som er beste kryptolommebok for forskjellige typer kryptovaluta, samt hvordan du velger beste wallet for dine behov.

Oppsummering

 • Det finnes mange forskjellige krypto-lommebøker å velge mellom, men alle har sine fordeler og ulemper. I denne artikkelen ser vi nærmere på egenskapene til noen av de mest populære krypto-lommebøkene som finnes.
 • En krypto-lommebok brukes til å oppbevare kryptovaluta og kommer med en kode som gjør at bare du har tilgang. Lommebøkene varierer blant annet i pris, funksjoner, sikkerhet, brukervennlighet, kundeservice og mye annet.

5 beste Bitcoin-lommebøker (wallets)

Her finner du en oversikt over de 5 beste Bitcoin-lommebøkene. Vi har valgt ut det beste av både hardware-wallets og digitale wallets, og håper derfor at du finner en som passer din bruk. Lenger ned i artikkelen tar vi for oss forskjellen på de ulike typene, og hva du burde tenke over når du velger.

1. Ledger Nano X: Hardware-wallet for Bitcoin og annen kryptovaluta

logo

Best for brukervennlighet

star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

Nøkkeltall

Pris: 1501,00 NOK

Støtter: 5500+ mynter

Gå til Ledger Nano X

Annonselenke

Hva vi likte med Ledger Nano X

Ledger Nano X er en av våre favoritter for avanserte, men svært brukervennlige hardware-wallets. Du kan oppbevare over 1500 tokens. Nano X har avanserte funksjoner som Bluetooth, samt egen app for å kjøpe og selge kryptovaluta. Vi liker også muligheten for å integrere den med en digital lommebok for sømløs overføring. Du kan dermed oppbevare størstedelen av verdiene trygt på Nano X, men sende mindre summer til den digitale kryptowalleten din til forbruk.

Fordeler

 • star iconAvanserte funksjoner som Bluetooth
 • star iconEgen app for transaksjoner
 • star iconKan integreres med digitale krypto wallets
 • star iconSvært høy sikkerhet
 • star iconKan gjenopprettes ved skader

Ulemper

 • star iconEnkelte anser Bluetooth som svakhet mtp sikkerhet
 • star iconKoster mer enn digitale kryptolommebøker

Ledger Nano er en kald kryptolommebok som fås i to varianter, Ledger Nano X og Ledger Nano S. Begge disse enhetene ser ut som vanlige minnepinner, foruten et lite digitalt display på siden. Ledger Nano støtter over 1500 kryptovaluta og tokens. Både Nano S og Nano X har såpass høy sikkerhet at de skal kunne brukes på datamaskiner med virus og malware. 

Begge varianter av Ledger Nano er svært populære, sikre og praktiske, men det finnes en del forskjeller mellom dem. Nano S kan kun oppbevare 4-18 tokens og kryptovalutaer om gangen. Ønsker du flere enn dette, bør du vurdere Nano X som har lagringskapasitet på ca. 100 ulike typer kryptovaluta.

Nano X kan brukes sammen med en mobilapp for økt brukervennlighet. Det er også mulig å gjenopprette den, dersom enheten blir skadet, stjålet eller ødelagt. Ikke minst, så kan du bruke den sammen med digitale wallets og ulike kryptobørser.

Ulempen med Ledger Nano X er en høyere pris enn Nano S. Enkelte kryptotradere liker ikke Bluetooth-funksjonen og anser det som en unødvendig risiko. Andre elsker derimot Bluetooth-funksjonen som gjør at enheten blir mer praktisk og brukervennlig enn f.eks. Nano S.

2. Trezor Model T: svært populær hardware kryptolommebok

 logo

Beste Trezor lommebok

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøkkeltall

Pris: 189,00 EUR

Støtter: 1200+ mynter

Gå til Trezor Model T

Annonselenke

Hva vi likte med Trezor Model T

Trezor Model T er en liten og praktisk hardware-wallet med touch-skjerm som kan integreres med digitale lommebøker. Vi liker at den er så brukervennlig og lett å komme i gang med. Kryptolommeboken passer derfor også til deg som er ny. Vi synes også at det er svært betryggende at du kan hente ut kryptovalutaen din, selv om noe skulle skje med selve enheten. Trezor Model T fås med avanserte sikkerhetsfunksjoner. Det er ikke mulig med “key-logging”, slik at hackere ikke kan lese av tastaturet og dermed passordene dine.

Fordeler

 • star iconSvært høy sikkerhet
 • star iconBrukervennlig og enkel
 • star iconGjenopprett verdiene dine
 • star iconOpptar liten plass
 • star iconSvært god kundeservice

Ulemper

 • star iconKoster ganske mye

Trezor Model T er en “kald” lommebok, det vil si hardware-wallet. Selve enheten er svært praktisk og opptar lite plass. En annen stor fordel er at du kan hente ut verdiene dine, selv om noe skulle skje med enheten. Det gir deg ekstra trygghet og sikkerhet.

Hardware-wallets regnes vanligvis som noe komplisert for nybegynnere. Trezor Model T er imidlertid et godt alternativ for deg som er ny, men som gjerne vil ha sikkerheten som en kald kryptolommebok kan gi deg.

Sikkerheten er generelt sett svært høy, takket være funksjoner som forhindrer key-logging. Key-logging er en programvare som gjør at andre kan lese av tastetrykkene dine for å sikre seg passordene dine. Trezor er derfor en svært populær kryptolommebok som kombinerer høy sikkerhet med god brukervennlighet.

3. Ledger Nano S: Et billigere alternativ til storebroren Nano X

 logo

Best for deg med få kryptovaluta

star icon star icon star icon star icon star icon

4.4/5

Nøkkeltall

Pris: 599,00 NOK

Støtter: 5500+ mynter

Gå til Ledger Nano S

Annonselenke

Hva vi likte med Ledger Nano S

Ledger Nano S er et supert alternativ for deg som ser etter en hardware-wallet til en rimelig pris. Ettersom det er begrenset lagring for ulike typer kryptovaluta, passer denne best for deg som bare trenger å installere 3 apper. Hardware-wallets som dette er blant de aller sikreste på markedet. Vi liker også muligheten til å integrere den med digitale kryptolommebøker, samt hvor enkelt det er å overføre verdier til den.

Fordeler

 • star iconSvært høy sikkerhet
 • star iconEgen app for kjøp og salg av krypto
 • star iconRimelig pris
 • star iconLett å overføre verdier til og fra
 • star iconKan gjenopprettes ved skader

Ulemper

 • star iconBegrenset antall tokens
 • star iconKoster mer enn digitale kryptolommebøker

Nano S er et rimeligere alternativ enn Nano X, men enheten har som sagt dårligere lagringsplass. Det er likevel et supert alternativ for deg som ikke ønsker å ha mange ulike typer krypto om gangen.

Det som er utrolig viktig er at du kjøper en ekte Ledger fra en forhandler som du stoler på. Den største trusselen mot sikkerheten er rett og slett menneskelig svikt. For eksempel, enkelte svindlere selger falske versjoner som lar dem stjele verdiene dine når du tar enheten i bruk.

Både Nano S og Nano X kommer med en app som heter Ledger Live. Appen lar deg kjøpe og selge kryptovaluta, og du kan installere den på mobil og desktop. Nano S kan integreres med ulike digitale kryptolommebøker, og du overfører enkelt verdier fra de mest populære og anerkjente kryptobørsene.

4. Exodus: Digital kryptolommebok for mobil og desktop

 logo

Beste digitale wallet

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nøkkeltall

Pris: Gratis

Støtter: 150+ mynter

Gå til Exodus

Annonselenke

Hva vi likte med Exodus

Exodus er en veldig brukervennlig digital lommebok for kryptovaluta som passer både nye og erfarne brukere. Vi liker spesielt godt at kryptolommeboken gir deg god oversikt over porteføljen din, og det er enkelt å følge med på markedsbevegelser. En annen fordel med Exodus er at du kan handle krypto direkte fra lommeboken. Det er likevel enkelt å overføre mynter som du kjøper fra kryptobørser. Kundeservice er lett tilgjengelig, noe som kan være betryggende for nybegynnere.

Fordeler

 • star iconGod kundeservice
 • star iconBackup-settinger for passord og nøkler
 • star iconTilpasningsbart design og layout
 • star iconIntegreres med hardware-wallets
 • star iconKan brukes på mobil, nettbrett og desktop

Ulemper

 • star iconMindre sikker enn hardware-wallets

Exodus regnes for å være beste krypto lommebok / hot wallet for nybegynnere. Den har samtidig avanserte nok funksjoner til å tilfredsstille de fleste kryptotradere. Du får god oversikt over porteføljen din og utviklinger på markedet.

Exodus er dessuten et svært godt alternativ for deg som vil ha en digital kryptolommebok som kan brukes for mange ulike typer kryptovaluta. Du kan kjøpe kryptovaluta gjennom Exodus, eller du kan handle på favorittbørsen din og overføre til lommeboken. En annen stor fordel er at kryptolommeboken kan brukes både via mobil og desktop.

Backup-settingen lar deg enkelt gjenopprette sikkerhetsnøkler og passord, mens du kan justere både design og layout for å tilpasse lommeboken etter egne ønsker og preferanser. Sist, men ikke minst, så har de en lett tilgjengelig kundeservice som kan hjelpe deg ved behov.

5. Electrum: Beste Bitcoin lommebok for erfarne tradere

 logo

Best for erfarne Bitcoin-eiere

star icon star icon star icon star icon

4/5

Nøkkeltall

Pris: Gratis

Støtter: Bitcoin

Gå til Electrum

Annonselenke

Hva vi likte med Electrum

Vi liker de avanserte funksjonene til Electrum. Denne digitale Bitcoin lommeboken er spesielt utviklet for Bitcoin, men støtter ikke annen kryptovaluta. Spesialisering gjør at du får optimal transaksjonshastighet ved overføring av BTC, samt bedre ressursbruk. Kryptolommeboken passer bra for erfarne kryptotradere, men det kan være litt utfordrende å komme i gang for nybegynnere. Vi liker også at Electrum kan brukes på mobil, nettbrett og desktop.

Fordeler

 • star iconOptimalisert for Bitcoin
 • star iconEnkelt å bruke funksjoner i Bitcoin-nettverket
 • star iconKan integreres med hardware-wallet

Ulemper

 • star iconDu må ha tilgang til internett
 • star iconMindre sikker enn fysiske kryptolommebøker

Electrum er en hot wallet og digital Bitcoin lommebok for desktop og mobil. Electrum regnes for å være blant de beste kryptolommebøkene for erfarne tradere. Funksjonene er ganske avanserte, men den regnes ikke for å være brukervennlig nok for deg som er ny.

Ulempen ved den digitale kryptolommeboken er at den ikke støtter altcoin. Kort fortalt, så er altcoin alternativer til Bitcoin. Du må også ha tilgang til internett for å kunne bruke kryptolommeboken.

Det er likevel mange gode grunner til hvorfor vi anbefaler Electrum som en av de beste krypto lommebøkene på markedet. Du kan blant annet integrere med en ledger og bruke “cold storage” funksjonen til å oppbevare verdiene trygt offline, samtidig som du kan bruke de andre funksjonene ved lommeboken på nett.

Siden Electrum er utviklet spesielt for Bitcoin, kan du nyte godt av optimal transaksjonshastighet og bruk av ressurser. Electrum lar deg også bruke mange av funksjonene til Bitcoin-nettverket på enklest mulig vis.

Hva er en bitcoin-lommebok (wallet)?

Det er viktig å først forstå hva en krypto wallet er for å kunne finne frem til beste krypto lommebok for deg. Lommeboken er en slags “nøkkelholder” for private og offentlige nøkler. Du slår inn den private nøkkelen i kryptolommeboken på samme måte som du slår en pinkode i minibanken for å hente ut midlene dine. Du bruker også nøkkelen til å overføre kryptovaluta.

For å kunne benytte deg av en krypto lommebok, så trenger man noe som kalles for en «seed» eller “frø”. Nøklene dine genereres fra disse “frøene”. Du kan dermed anse seeden for å være selve “hovednøkkelen”. Du kan derfor bytte kryptolommebok kun ved å bruke hovednøkkelen, uten å foreta transaksjoner. Du kan også bruke hovednøkkelen til å få tilgang til verdiene dine, selv om du mister tilgang til krypto lommeboken.

Seeden / frøene består av en  lang serie tilfeldige bokstaver, tall og tegn, gjerne på 81 karakterer eller mer. Dette kalles for en streng. “Hovednøkkelen” eller seeden bør oppbevares så sikkert som mulig. Du bør aldri lagre den i dokumenter på dataen din eller i notater på mobilen din, for eksempel. Det aller beste er å oppbevare strengen et sted uten internettilkobling for å redusere risikoen for phishing og hacking.

Før lagret man gjerne alle nøklene på et papirark, noe som refereres til som “paper wallet”. Dette er den aller sikreste metoden på mange måter, men du risikerer at lappen blir ødelagt eller forsvinner. Håndskrift kan også falme over tid, slik at strengen blir helt uleselig. Mange velger derfor å ha en egen kryptolommebok for private nøkler.

Selv om det kanskje virker som om du fysisk har kryptoen din inne i lommeboken, så er det ikke slik det fungerer. Kryptovalutaen ekisterer i en blokkjede, aldri noe annet sted. Du beskytter altså seeden/strengen som gir deg tilgang til kryptovalutaen inne på den aktuelle blokkjeden.

Hvorfor burde man ha en lommebok (wallet) for Bitcoin/krypto?

Vi anbefaler alle som kjøper kryptovaluta å bruke en sikker krypto lommebok, fremfor å oppbevare kryptoen på en kryptobørs. Selv om dagens kryptobørser er svært sikre, så har det forekommet skandaler tidligere. Plattformer har vært hacket, og kryptobørser har gått konkurs.

De fleste anerkjente kryptobørser tar aktivt grep for å forhindre at dette skjer igjen, blant annet ved å tilby forsikringer som gir deg verdiene dine tilbake ved konkurs. Likevel er en krypto lommebok den eneste måten du kan ha full kontroll over egne midler.

Aktive daytradere kan noen ganger være fornøyd med å ha kryptoen på kryptobørser, særlig om de kjøper og selger flere ganger om dagen. Traderne kan for eksempel angi at kryptoen selges automatisk når den når en viss verdi, eller de kan bestemme at kryptoen skal selges ved et gitt tap.

De aller fleste vil imidlertid ha utbytte ved å bruke en uavhengig Bitcoin wallet eller annen kryptolommebok for å oppbevare verdiene sine.

Forskjellige typer lommebøker (wallets) for Bitcoin/krypto

Det finnes hovedsakelig to forskjellige kategorier av kryptolommebøker, nemlig hardware og software. Hardware betyr at kryptolommeboken er en fysisk enhet som ikke må tilkobles nett. Software betyr programvare, det vil si elektronisk eller digital kryptolommebok som kobles til internett. Digitale krypto wallets kan brukes på mobil, nettbrett og desktop.

Hva er en ledger eller hardware-wallet?

En ledger, også kalt hardware-wallet, er en helt spesiell type lommebok for kryptovaluta som genererer og oppbevarer passordstrengen på en liten fysisk enhet. På krypto-sjargongen blir det å oppbevare krypto på en ledger kalt for «cold storage». Det vil si at den lagres «kaldt», uten fysisk tilkobling til internett av noe slag. 

Du må koble til enheten til datamaskinen din for å generere og lagre passord. Du kan også foreta sikkerhetskopieringer for ytterligere sikkerhet. Selve enheten kan beskyttes med både pinkoder og passord. Det blir tilnærmet umulig for svindlere å få tak i seeden din, selv om de stjeler enheten.

Hva er en digital krypto wallet?

Vi skiller mellom såkalte Custodial Wallets og hot wallets når vi snakker om digitale kryptolommebøker. Custodial Wallets håndteres av en tredjepart. Tredjeparten er som oftest en kryptobørs. Denne typen wallets kalles derfor også for Exchange Wallets. Du bruker dermed en Exchange Wallet om du lar kryptoen bli stående på børsen.

Hot wallets er den mest brukte løsningen per i dag og er svært brukervennlig. Du kan installere hot wallets lommeboken som en app på mobilen din eller bruke den via datamaskin. I motsetning til Custodial Wallets, så håndterer du nøklene dine selv. Du bevarer dermed kontrollen over lommeboken, fremfor å la kryptobørsen ha kontrollen. 

Hot wallets passer supert for deg som ønsker en kryptolommebok som kan brukes daglig. De er som regel helt gratis. Hot wallets er også en super kryptolommebok for deg som bare vil prøve deg litt i kryptoverdenen eller eksperimentere litt med ulike alternativer. Hot wallets passer også bra for deg som kun har noen få hundrelapper i verdier.

Hardware krypto wallet vs software / digital krypto wallet

Hardware wallet anses for å være det aller sikreste alternativet. Digitale elektroniske lommebøker for kryptovaluta vil alltid kunne være utsatt for angrep: phishing, hacking og lignende. Du fjerner dermed denne risikoen ved å fjerne internett-tilgang. Det bør likevel sies at risikoen for at en hot wallet blir hacket ikke er størren enn at nettbanken din skulle bli hacket.

Ulempen ved å bruke en hardware kryptolommebok er at selve enheten koster penger, og du trenger fysisk lagringsplass. De fås i de fleste priskategorier, avhengig av hvilke funksjoner du trenger og hvor stor lagringsplass du vil ha. Du må også vurdere summen av investeringene dine opp mot prisen på enheten. Har du kun små beløp om gangen som du tåler å tape, så kan det hende at du er fornøyd med en digital kryptolommebok.

Mange mener at digitale kryptolommebøker er mer brukervennlige og praktiske. En løsning kan være å kombinere hardware og software. For eksempel, du kan oppbevare størstedelen av investeringene dine på en fysisk enhet, og du kan ha en mindre sum tilgjengelig digitalt for trading og transaksjoner.

Dette kan være en spesielt gunstig løsning for aktive tradere, samt deg som ønsker å handle og foreta transaksjoner ved hjelp av kryptovaluta. Du kan enten bruke to separate løsninger og overføre verdier mellom dem, eller du kan finne hardware og software kryptolommebøker som er kompatible med hverandre.

Kort oppsummert: Dette er beste lommebøkene (wallet) for bitcoin og annen krypto

Vi anbefaler kun de mest seriøse og beste elektroniske lommebokene på markedet. Det er svært viktig at du velger en krypto lommebok som har både høy sikkerhet og funksjonalitet, enten du bruker digitale krypto wallets eller hardware-wallets. 

Utover det, så må du tenke over hvilke behov du har og hvilke funksjoner du trenger fra lommeboken din. Hva som er beste krypto wallet kommer i stor grad an på dine personlige preferanser. Du må passe på at lommeboken imøtekommer alle krav til sikkerhet og brukervennlighet.

Vurder følgende faktorer for å velge beste krypto lommebok for deg:

Bruk veiledningen vår til å avgjøre hvilke av disse alternativene som er beste krypto lommebok for deg. Da er det bare å ønske deg lykke til med kryptotrading og investeringene dine.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.