generic

Bitcoin vs Ethereum: Hva er forskjellen på de to største myntene?

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Ether (ETH) har for lengst etablert seg som den nest største kryptovalutaen på markedet etter Bitcoin. Da faller det seg naturlig at vi lager en sammenligning av de to populære valutaene. For selv om de begge faller under kryptovaluta beskrivelsen, så er de vidt forskjellige i måten de fungerer på. Uansett om du skal investere langsiktig eller bruke kryptovaluta som betaling vil det derfor være nyttig å vite hvilke forskjeller som gjelder.

Før vi går videre til de viktigste forskjellene du bør kjenne til – skal vi ta en titt på noen likheter. For både Ethereum og Bitcoin er digitale valutaer som omsettes på kryptobørser. Begge deler er desentraliserte systemer som betyr at de ikke kontrolleres av regulatoriske myndigheter eller sentralbanker. Til slutt er begge kryptovalutaene knyttet til såkalt blokkjede teknologi som danner grunnlaget for hvordan de omsettes. 

Oppsummering

  • Bitcoin og Ethereum er digitale valutaer som kan kjøpes og selges på kryptobørser. Ethereum har smarte kontrakter og sentraliserte applikasjoner som fokus, mens Bitcoin er den første digitale valutaen som lykkes med bruk av blokkjede-teknologi.
  • Ethereum har etterhvert blitt en stor plattform som utviklere kan bygge videre på, mens Bitcoin sakte men sikkert har beveget seg til å bli en verditoken. Begge er blant de mest populære kryptovalutaene man får kjøpt i dag, og det er hovedsakelig muligheter og bruksområder som skiller dem

Nå som vi vet hvilke likheter du kan finne mellom de to populære kryptovalutaene Bitcoin vs Ethereum, skal vi se på hva som virkelig skiller dem fra hverandre. For det er ingen tvil om at det er noen enorme ulikheter mellom disse to bautaene innen kryptovalutaens verden. 

Grunnleggende om Bitcoin

Verden ble først introdusert til Bitcoin i 2009 da den populære valutaen ble lansert sammen en artikkel av den mystiske skikkelsen under navnet Satoshi Nakamoto. Bitcoin ble lansert som et svar på finanskrisen året før, med lovnader om en digital valuta helt uavhengig fra sentraliserte finansmiljøer. Det finnes derfor ingen fysiske mynter i sirkulasjon, kun de digitale verdiene knyttet sammen av blokkjeder. 

Selv om mange anser Bitcoin som den første kryptovalutaen, så har det vært flere forsøk på digitale valutaer før dette. Bitcoin var derimot den første som faktisk oppnådde suksess ved hjelp av moderne blokkjede teknologi

De første årene var Bitcoin kun noe man omtale på forumer og nisje miljøer, men dette har endret seg betraktelig. Nå har Bitcoin og andre kryptovalutaer fått langt større aksept i markedet, noe som også har gjort at man i dag kan bruke det som betalingsmiddel hos en rekke ulike aktører. 

Grunnleggende om Ethereum

Selv om mange omtaler Ethereum som en kryptovaluta, så er det Ether (ETH) som er den faktiske valutaen. Ethereum på sin side er en open-source, desentralisert plattform som ble lansert i 2015 med en visjon om å forbedre noen åpenbare svakheter ved Bitcoin. I dag har Ether etablert seg som den nest største kryptovalutaen basert på markedsverdi, men det er teknologien bak som virkelig har satt fart på Ethereum. 

Plattformen var nemlig først ute med smarte kontrakter og sentraliserte applikasjoner, noe som har gjort Ethereum til en viktig byggekloss innen desentralisert finans. Mange nye altcoins bygger videre på denne plattformen. Ethereum kommer derfor med et eget programmeringsspråk som kjører på blokkjeden. På denne måten kan man utvikle nye løsninger ved hjelp av Ethereum sitt eksisterende system. 

På dette nivået har Ether (ETH) blitt den viktigste blokken for utviklere som ønsker å bygge videre på Ethereum plattformen. Du kan riktignok også investere i ETH gjennom ulike kryptobørser og lignende, men det er primært utviklere og brukerne av disse applikasjonene som benytter seg av ETH i dag. 

Etterhvert som NFT miljøet har økt kraftig i popularitet har dette blitt et annet viktig bruksområde for Ethereum. Dette handler om at NFT-er omsettes ved hjelp av smart kontrakter, og disse kommer fra Ethereum blokkjeden. Du vil derfor raskt oppdage at de fleste NFT-er kjøpes og selges ved hjelp av ETH. 

Viktigste forskjeller

Selv om både Bitcoin og Ethereum nettverk bygger på prinsippene om distribuerte hovedbøker og kryptografi, så er det også noen essensielle forskjeller på hvordan de fungerer. Et godt eksempel på dette er muligheten Ethereum har til å legge gjøremål i koden sin, mens Bitcoin kun inneholder informasjon om selve transaksjonen. Det er denne funksjonaliteten som gjør det mulig for Ethereum å knytte smartkontrakter til blokkjeden sin. 

En annen forskjell er hastigheten på transaksjoner der en transaksjon på Ethereum nettverket kan verifiseres på sekunder, mens det kan ta flere minutter for å verifisere den samme transaksjonen med Bitcoin. Hvilke algoritmer de kjører på er også vidt forskjell, der Bitcoin kjører på SHA-256 mens Ethereum benytter sitt eget språk Ethash. 

I dag benytter begge nettverk seg av såkalte Proof of Work (PoW), men dette vil Ethereum skifte ut med Proof of Stake (PoS) når den nye Eth2 oppgraderingen lanseres i slutten av 2022. Dette vil sørge for at Ethereum kan skaleres ytterligere, samt øke både sikkerhet og bærekraftigheten betraktelig. 

Imidlertid er det bruksområdet for hvorfor de ble skapt som virkelig skiller disse to fra hverandre. Bitcoin ble nemlig skapt som et alternativ til tradisjonelle FIAT valutaer som euro, dollar og norske kroner. Ethereum på sin side ble utviklet som en plattform som skulle tilrettelegge for smart kontrakter og dApp plattformen som benytter seg av Ethereum blokkjeden. 

Bitcoin vs Ethereum i fremtiden

Et spørsmål som ofte dukker opp er hvilken rolle disse to vil spille i fremtiden, og her er ekspertene svært uenige. Mange spår nemlig Bitcoin en rolle innen kryptovaluta lik den gull lenge har hatt i det finansielle markedet. Ethereum på sin side utvikles kontinuerlig og blir ansett som en viktig plattform for desentralisert finans. 

Mange spår derfor at Bitcoin i stor grad har gjort sitt i dette kappløpet, og at det er Ethereum som etter ETH2 oppgraderingen vil ta over som den mest verdifulle. Dette skyldes i mange tilfeller hvilke muligheter som finnes ved hjelp av ETH sammenlignet med hvor begrenset bruken av Bitcoin har blitt etterhvert som nye kryptovalutaer har utviklet egne protokoller. 

Oppsummering Bitcoin vs Ethereum

De fleste har hørt om både Ethereum og Bitcoin, men vet du hvilke forskjeller som skiller de to kryptovalutaene fra hverandre? Her er det spesielt bruksområde og muligheter knyttet til de ulike blokkjedene som skiller de bitre konkurrentene i miljøet. For mens Bitcoin har tatt en passiv rolle som verditoken (litt som gull) har Ethereum på sin side utviklet en omfattende plattform med muligheten for utviklere å bygge videre på.

Dette er noe vi har sett etter at Ethereum lanserte muligheten for smart kontrakter, og som igjen vil manifesteres når ETH2 oppdateringen lanseres i 2022. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.