generic

Bokføring

Bokføring er en praksis innen regnskap som handler om å føre alle transaksjoner inn i regnskapet. Dette innebærer at alle bilag registreres, og disse skal låses for å hindre fremtidige endringer. Begrepet stammer fra gamle dager, da bokføring bokstavelig talt handlet om å føre disse transaksjonene inn i bøker.

Fordelene med bokføring er mange. Først og fremst er det bokføringsplikt, da en skal føre alle transaksjoner for å komme frem til resultatet i regnskapet. Det er dette som til syvende og sist er grunnlaget for skatteberegningen. Dessuten er bokføring nyttig for at lederne i bedriften skal ha et grunnlag for å bestemme den økonomiske situasjonen fremover.

Bokføring baserer seg på konseptene rundt debet og kredit. Dette kalles også dobbel bokføring, og det handler kort forklart om at begge sider av regnskapet skal være like. Når en bokfører noe på venstresiden, så skal det også motregnes på høyresiden, slik at balansen i regnskapet til syvende og sist opprettholdes.

Moderne regnskapssystemer tar seg i stor grad av bokføring selv, der brukerne bare legger inn informasjon i felter. Automatikken her gjør bokføring til en mye enklere disiplin enn hva det en gang var.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.