generic

Dividende: Alt du trenger å vite

Dividende er et uttrykk for delen av selskapets overskudd som utdeles til aksjonærene. Dividende er et annet ord for utbytte. Alle selskaper kan dele ut dividende dersom selskapet har forsvarlig egenkapital og likviditet. Ikke alle selskaper deler ut dividende, noen velger istedenfor å reinvistere pengene inn igjen i bedriften. Typiske norske selskaper som deler ut dividende er de største og mest stabile, som for eksempel Statoil og Hydro.

Dividende utregnes som oftest på bakgrunn av direkteavkastningen. Direkteavkastningen er hvor mye prosent av aksjens verdi du årlig får i utbytte. Dersom verdien på en aksje er 1000 kroner og du får 50 kroner i utbytte er direkteavkastningen 5 % per aksje. Eier du 100 aksjer vil du dermed få en årlig dividende på 5000 kroner. Mange ser seg blinde på direkteavkastningen, men det er også viktig å glemme at aksjens kursutvikling ofte vil være like sentral for den samlede investeringen.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.