Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Kjøp aksjer og krypto på anerkjent plattform

Skilling er en ledende tradingplattform med høy sikkerhet og smarte investeringsmuligheter.

Prøv Skilling

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

generic

Equinor aksjer: Når burde man kjøpe aksjen? En guide for 2024

Statoil, StatoilHydro og senere Equinor ASA har vært en av de største suksessene i norsk industri. Selskapet som oppsto i kjølvannet av det første oljefunnet i Norge har etterhvert blitt en av de mest verdifulle selskapene i Europa, og uten tvil det største i Norge. 50 år senere er det fortsatt blant de mest stabile aksjene på Oslo Børs, og dette kan by på spennende muligheter for investorer. 

Vi har derfor sett nærmere på Equinor aksjer og hvem disse kan passe for. Før vi går videre er det greit å merke seg at Equinor aksjer har en ganske stabil float på Oslo Børs, men de har også en fastlåst majoritetsaksjonær. Den norske staten eier nemlig 67% av selskapet, noe som til tider kan gjøre det litt ustabilt politisk. Dette bringer oss videre til hva selskapet egentlig driver med, og for å få et innblikk i dette – skal vi ta en liten titt på historien til Equinor. 

Om Equinor

Dagens Equinor startet som Statoil i 1972. Norge fant olje på kontinentalsokkelen i Nordsjøen på slutten av 60-tallet, men da var det primært internasjonale selskaper som Shell og Phillips Petroleum som driftet virksomheten. Den norske staten ønsket at både kunnskap og arbeidsplasser skulle opprettes i Norge, og målet ble derfor å opprette et eget norsk oljeselskap.

Resultatet ble Det Norske Stats Oljeselskap A/S stiftet gjennom vedtak på Stortinget. Året etter begynte selskapet sitt arbeid med å opprette en tilstedeværelse i den norske oljebransjen. Imidlertid var det ikke før i 1981 at selskapet fikk sin første lisens som operatør på et norsk oljefelt. Det var også nå de tok navnet Statoil som senere har blitt kjennemerket til selskapet. 

Fortsatt var selskapet en mygg sammenlignet med internasjonale selskaper som BP, Total og Shell. Det var derfor først i 2007 når Norsk Hydro og Statoil slo sammen sine oljevirksomheter at selskapet fikk et betydelig hopp i virksomheten. Når denne sammenslåingen var et faktum ble det også planlagt for at staten skulle selge seg ned til 67% ved å introdusere selskapet på børs. 

Statoil var nå et fullt integrert oljeselskap som hadde virksomhet i alt fra oljeleting og utvinning, til raffinering og salg til sluttbrukere gjennom et nettverk av bensinstasjoner under Statoil (senere Circle K) merkevaren. Etterhvert har de blitt tildelt en rekke lisenser og er i dag en av de største operatørene i Norge ved siden av Aker BP og Vår Energi ASA. 

I nyere tid har selskapet gått gjennom et omfattende skifte til grønnere alternativer og i 2018 skiftet de igjen navn – nå til det navnet vi kjenner i dag Equinor. Dette skulle symbolisere et skifte i strategien til selskapet som har bygget opp en betydelig portefølje i fornybar energi og gass – ikke bare oljevirksomhet. 

Hvem passer Equinor aksjer for?

Dette fører oss videre til spørsmålet om hvem investeringer i Equinor egentlig passer for. Som vi allerede har vært inne på, så har selskapet en langsiktig majoritetsaksjonær gjennom den norske staten med sine 67%. Dette byr på stabilitet i eierstrukturen, men det kan også være litt hemmende for selskapet. Vi har flere ganger sett debatter her hjemme om hvordan politiske agendaer har forsøkt å påvirke virksomheten til selskapet. 

Spesielt har dette vært aktuelt når myndighetene har forsøkt å sette nye grenser for utslitt, men også når den pågående energikrisen gjorde at selskaper som Equinor, Petoro og GassCo begynte å tjene enorme mengder penger på økt etterspørsel. I private selskaper hadde dette vært en attraktiv utvikling, men i et statseid selskap førte dette til en rekke utfordringer av etiske og politiske dilemmaer. 

Derfor er det greit å tenke seg om hvordan dette kan påvirke investeringene dine før du laster opp i et selskap som har såpass stor eierandel parkert i den norske staten. Imidlertid trenger det ikke bare være negativt at staten er en såpass stor eier. De ønsker nemlig jevn avkastning på sine investeringer, noe som har gjort Equinor til en utrolig stabil utbytteaksje

Selskapet betaler på lik linje med andre ‘super majors’ et kvartalsvis utbytte til sine investorer, så her kan du fire ganger i året få direkte avkastning på investeringen din. For deg som liker å ha litt tørt krutt i banken uten å måtte likvidere aksjer kan dette være et godt alternativ. 

Hvordan kjøpe Equinor aksjer: Steg-for-steg

Mange nordmenn har plassert deler av sparepengene sine i det statlige oljeeventyret, og det ser ikke ut til at dette vil være en dårligere mulighet i fremtiden. Nå gjennomgår selskapet en omfattende overgang til fornybar energi og vil etterhvert kunne bli en betydelig spiller innen dette området. Da er det greit å vite hvordan du kan kjøpe aksjer i selskapet, noe vi har gjennomgått trinn-for-trinn i avsnittene nedenfor. 

Steg 1: Finn en nettmegler

Det første du må gjøre før du kan handle aksjer på nett er å finne en nettmegler. Dette er et foretak som lar deg kjøpe og selge aksjer gjennom nettbaserte løsninger. Her har det etterhvert dukket opp en rekke alternativer, og mange av de norske bankene har for lengst lansert sine varianter av dette. Imidlertid er det noen internasjonale selskaper som stiller sterkere for kostnadsbevisste norske investorer. 

Her er det spesielt eToro som lenge har vært blant de mest populære. Dette er en plattform hvor du kan kjøpe en rekke ulike finansielle instrumenter med null kurtasje. På denne måten kan alle pengene du setter inn gå rett inn i aksjer, og du slipper kaste bort deler av sparepengene dine på avgifter. Som utgangspunkt for denne guiden har vi derfor tatt høyde for prosessen for å handle aksjer gjennom eToro når vi nå går videre til steg 2. 

Steg 2: Opprette en konto

Straks du har valgt hvilke nettmegler du ønsker å benytte deg av, så vil det være tid for å opprette en konto. Hos eToro er dette en utrolig enkel prosess som bare tar noen få minutter. Du trenger bare gå inn på siden deres og velge join now. Dette vil iverksette en registreringsprosess hvor du oppgir ønsket brukernavn, passord og alder. Deretter mottar du en e-post hvor du blir bedt om å verifisere deg før kontoen din er klar for bruk. 

Vi anbefaler at du også gjennomfører KYC prosessen som del av registreringen din. Dette er en pålagt prosess som eToro må gjennomføre på alle brukere for å forebygge hvitvasking av penger og annen økonomisk kriminalitet. For deg som oppretter en konto betyr det bare at du må sende inn et bilde av gyldig legitimasjon slik at eToro kan verifisere ID-en din. Får du dette unnagjort nå, så slipper du styre med det når du senere vil ta penger ut av kontoen din igjen. 

Steg 3: Finansier kontoen din

Når du har verifisert kontoen din og gjennomført KYC prosessen, så vil kontoen din være klar for bruk. Imidlertid vil du måtte gjøre et innskudd før du har noe å handle for. Dette vil være tilfellet uansett hvilken nettmegler du benytter deg av, så dette er ikke noe som skiller eToro fra andre konkurrenter. 

For å sette inn penger kan du velge PayPal, bankkort og bankoverføring. Det minste beløpet du kan sette inn på kontoen din er tilsvarende $50 – noe som er rundt 500 norske kroner. Vi anbefaler at du benytter deg av bankkort eller PayPal – da bankoverføringer ofte kan ta unødvendig lang tid før de dukker opp på kontoen din. 

Pass på at du ikke setter inn mer penger enn du har råd til å tape. Det er alltid en risiko involvert i det å handle aksjer og andre finansielle instrumenter. Du bør derfor forsikre deg om at du ikke setter inn mer enn det du evner å se gå tapt dersom markedet skulle snu ned. 

Steg 4: Finn aksjer med eToro

Pengene bør nå stå på kontoen din og du er klar til å finne din første aksje med eToro. Du må selvfølgelig starte med å logge inn på kontoen din, men deretter er prosessen ganske enkel. Øverst på skjermen din vil du finne et søkefelt hvor du kan søke etter forskjellige aksjer og instrumenter. I denne guiden er det Equinor aksjer vi skal se på – og vi søker derfor opp EQNR i søkefeltet.

Da vil selskapet dukke opp i menyen og du kan trykke deg videre inn på siden om selskapet. Her vil du finne en del nøkkelinformasjon, tall fra deres siste rapporter og synspunkter fra andre investorer på eToro. Disse kan være en god pekepinn, men du bør alltid gjøre din egen analyse basert på den strategien du vurderer selskapet på. 

Steg 5: Kjøp Equinor aksjer med eToro

På informasjonssiden om selskapet vil du finne en handel knapp øverst i hjørnet. Denne vil åpne et nytt vindu hvor du kan oppgi det beløpet du ønsker å handle for. Her kan du også stille inn hvor høy gearing (belåning) du ønsker å ta på posisjonen din. Ved mindre du har gode kunnskaper om hvordan belåning foregår på aksjer, så anbefaler vi at du ikke benytter deg av dette i starten. Mange nye investorer taper penger når de bruker leverage og det øker risikoen din betydelig. Når du er ferdig bekrefter du handelen ved å trykke på handel knappen nederst igjen. 

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.