generic

Hva er fordelene med å betale med Bitcoin? En guide for 2024

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Selv om mange anser kryptovaluta som investeringsobjekter der man spekulerer i pris, så ble de opprinnelige utviklet som en betalingsmetode. Hensikten var å skape et system som trygt lot brukere overføre penger uavhengige av bankene. Imidlertid ser det ut som mange har glemt dette bruksområdet for kryptovaluta da det stort sett kun snakkes om de kraftige svingningene i prisen. 

Nå er det ingen hemmelighet at kryptovaluta og desentralisert finans kan være krevende emner å snakke om, men dette gjør det kun viktigere med en grunnleggende forståelse. Vi har derfor laget denne artikkelen som tar for seg hvordan du kan betale med Bitcoin som betalingsmetode. 

Oppsummering

 • Fordelene med å betale med Bitcoin inkluderer lave gebyrer, raske overføringer, mulighet for å veksle inn i andre valutaer og 24/7 tilgjengelighet takket være desentralisert finans.
 • For å utføre en betaling med kryptovaluta, trenger man en lommebok som kan motta og sende kryptovaluta, knyttet til en kryptobørs der man kan kjøpe kryptovaluta. Det finnes flere populære kryptobørser som Coinbase, Binance, Kraken

Klar for å lære mer om hvordan du kan betale med kryptovaluta? Da har du kommet til rett plass! Les videre for å lære hvordan du kommer i gang i dag.

Fordeler og ulemper med Bitcoin transaksjoner

Hvordan gjøre en betaling med kryptovaluta

Det er ingen hemmelighet at transaksjoner med kryptovaluta en gang i tiden krevde omfattende handlinger, men slik er det heldigvis ikke lenger. De dagene der man måtte inn i Commands på PC-en for å programmere en transaksjon er forlengst borte. Nå finnes det en rekke applikasjoner som gjør det lekende lett å både sende og motta kryptovaluta fra hele verden. Det er nettopp disse vi skal ta en nærmere titt på som utgangspunkt for denne artikkelen. 

Anskaffelse av kryptovaluta

En av fordelene med kryptovaluta er at du ikke trenger ha et kundeforhold hos banker, finansielle institusjoner og lignende. Alt du trenger er en lommebok som kan motta og sende kryptovaluta. Denne knyttes opp mot en kryptobørs hvor du deretter kan anskaffe kryptovaluta. Sånn sett er kryptovaluta ganske likt tradisjonelle kontanter, for du må nemlig veksle inn en valuat for å motta dem. 

Vi kan derfor se på handler på en kryptobørs litt som en minibank der du går for å ta ut andre valuta enn NOK. Du kan fritt veksle inn så mye du ønsker ved å oppgi et beløp i NOK som du deretter bytter mot et tilsvarende beløp i kryptovaluta. På dette området er det gjerne Coinbase, Binance, Kraken og Firi som er de mest populære.

Kryptovaluta lommebok

For å kunne gjennomføre en transaksjon vil du som vi allerede har påpekt trenge en kryptolommebok. Dette er en programvare eller applikasjon som kan installeres på din mobiltelefon, nettbrett eller PC. I praksis vil dette være en programvare som lar deg oppbevare dine digitale valutaer sliks om Bitcoin, Ethereum og NFT-er

Imidlertid er det ikke de faktiske myntene som oppbevares i din lommebok, men heller din personlige kode som gir adgang til dem. Det er disse nøklene som benyttes dersom du ønsker å overføre kryptovaluta til en annen mottaker. Hver lommebok har en offentlig og en privat nøkkel. Den offentlige fungerer som adressen dit man sender kryptovaluta, mens den private sikrer at ingen andre kan få tilgang til dine kryptovaluta verdier. 

Tidligere var det vanskelig å finne en god lommebok, men i dag finnes det flere hundre alternativer tilgjengelig på nett. De fleste av disse vil være kompatible med et stort utvalg mynter, men noen er spesielt utviklet for et begrenset utvalg mynter. 

Det er også greit å merke seg at de fleste kryptobørser selv kan tilby en variant av slike lommebøker til sine kunder. Eksempelvis vil Firi og Coinbase begge tilby lommebøker som lar deg oppbevare kryptovaluta utenfor selve børsen. Fordelen med disse er at du enkelt kan knytte de opp mot den aktuelle børsen og dermed omsette myntene dine raskt og enkelt. 

Sende og motta kryptovaluta

Som vi allerede har påpekt, så vil du trenge en kryptolommebok for å sende og motta kryptovaluta transaksjoner. Her er funksjonaliteten litt ulik på de forskjellige aktørene, men de fungerer generelt på samme utgangspunkt. Du trenger derfor å gjøre følgende for å sende en betaling:

 1. Åpne din kryptolommebok
 2. Trykk på send betaling eller lignende (avhengige av språk)
 3. Oppgi det beløpet du ønsker at skal sendes
 4. Scan QR-koden til mottaker eller oppgi adressen du skal sende betalingen til
 5. Bekreft ved å trykke på betaling/bekreft/send 

Skal du derimot motta en betaling må du gjøre følgende:

 1. Åpne din kryptolommebok
 2. Trykk på motta betaling eller lignende
 3. Velg del adresse (slik at du får QR-kode eller adressen)
 4. Send denne til avsender slik at de kan betale til riktig adresse
 5. Bekreft/aksepter betalingen når denne kommer inn i din lommebok

Hvor kan du betale med kryptovaluta?

Selv om kryptovaluta fortsatt er i den spede begynnelsen, så har det dukket opp flere selskaper som i dag godtar kryptovaluta som betaling. Selv om dette stort sett foregår gjennom såkalte gateways (selskaper som garanterer for konvertering mellom FIAT og kryptovaluta) så betyr det fortsatt at du kan bruke disse til betaling. 

Det mer skuffende er vel kanskje at de færreste av disse selskapene faktisk besitter kryptovaluta selv, da det meste av veksling foregår straks de mottar en transaksjon. Uansett kan det være morsomt at anerkjente selskaper som disse nå har begynt å godta kryptovaluta som betaling for sine tjenester:

Dessverre er alle disse selskapene i USA, så for norske kunder gjør det en liten forskjell. På en mer positiv note, så viser dette at stadig flere selskaper åpner for bruken av kryptovaluta, noe som igjen vil styrke det desentraliserte miljøet ytterligere. 

Oppsummering – betale med Bitcoin

Kryptovaluta blir stadig mer utbredt, men de færreste har fått med seg at dette faktisk er svært praktiske betalingsmidler. Du kan gjennomføre transaksjoner på tvers av landegrenser lynraskt og med minimale gebyrer knyttet til betalingen. I denne artikkelen har vi derfor belyst hvordan du rent teknisk kan gjennomføre en transaksjon med Bitcoin. Målet med dette er å fremheve hvilke muligheter kryptovaluta fører med seg utover de spekulative mulighetene på kursutviklingen.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.