Fordeler og ulemper med å investere i eiendom

Alle mennesker leter etter et lurt sted å investere pengene sine. Aksjer, fond, egen bedrift, sparekonto, og mange andre alternativer er mulige å velge. Ett av de aller beste alternativene rent økonomisk de siste årene i Norge har vært eiendom. Her har prisene bare gått en vei, og det er oppover.

Det finnes mange gode fordeler med å investere i eiendom, men også et utvalg av ulemper. I denne artikkelen skal vi gi deg innsikt i hva du bør vurdere av fordeler og ulemper før du investerer i eiendom. Slik kan du bedre fatte en konklusjon om akkurat dette er den riktige investeringen for din situasjon.

Rettstvister og potensiell risiko

Før en går inn med en investering kan det være lurt å se på ulempene først. En større ulempe ved investering i eiendom er at en hel del, både kjøpere og selgere, ønsker å heve boligkjøp fra tid til annen. Dette kan naturligvis føre til rettstvister, noe som tar lang tid og potensielt kan koste en ganske så mye penger.

Er det selger som forsøker å motstå seg salget, så er gjerne prosessen enklere for deg som ønsker å investere, da avtaler skal holdes i utgangspunktet. Om det til gjengjeld er deg som kjøper som forsøker å heve boligkjøpet, så er situasjonen mer komplisert. Her vil du være nødt til å ty til reklamasjon på boligen, noe som uansett vil ta lang tid i mange tilfeller.

I tillegg til risiko rundt boligens nåværende verdi, så er det alltid en risiko for at boligmarkedet skal bremse eller gå nedover i verdi. Tross en tilsynelatende positiv oppgang, så er det viktig å vite at gode investeringer i eiendom krever tålmodighet. En horisont på bare et par år for investeringen kan for eksempel føre til stor risiko, dersom markedet ikke skulle gå din vei under perioden.

30 år med prisoppgang og muligheter for kontinuerlig inntekt

Blant de største fordelene med investering i eiendom er for eksempel hvor sikker investeringen har vært. I løpet av de siste 30 årene har det ikke vært et krakk i boligprisene, og kun finanskrisen i 2008 og 2009 har vært med på å bryte veksten. Dermed er eiendom unektelig en god investering dersom en ønsker en stabil og forutsigbar oppgang i det lange løp.

Dessuten gir en investering i eiendom muligheten for å skaffe seg en kontinuerlig inntekt fra potensielle leietakere. Dette kan enten være i egen bolig, eller i boliger en ikke bor i selv. Uansett er dette en flott avkastning fra investeringen, og pengene kan for eksempel benyttes til å bygge på porteføljen sin med flere eiendommer.

En stabil investering med få ulemper

Selv om det finnes et par ulemper ved kjøp av eiendom, så er det stort sett fordeler bundet med dette. Prisoppgangen har gjort dette til en stabil investering, og selv om markedet helt sikkert vil korrigere seg, så forventes det fortsatt oppgang i det lange løp. Dessuten kan du også supplere avkastningen med blant annet leieinntekter fra eiendommen.