En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Kjøp aksjer på anerkjent plattform

eToro er en ledende sosial tradingplattform med høy sikkerhet og smarte investeringsmuligheter.

Prøv eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

68% av private CFD-investorkontoer taper penger.

aksjer

Giring av aksjer: En komplett guide for nybegynnere

Hva er giring av aksjer? Hvordan kommer man i gang med gearing? Hvis du er nysgjerrig på aksjekreditt, så har du kommet til rett sted. Her får du alt du trenger å vite før du begynner.

Oppsummering

 • Giring av aksjer er en måte å handle for mer penger enn du har ved å låne penger av megleren din. Det gjør at du kan handle for en større sum enn det du ellers ville hatt råd til.
 • Giring av aksjer kan sammenlignes med å ta et boliglån, hvor man gir en andel av egenkapitalen til banken for å kunne kjøpe en bolig. Giring er forbundet med høy risiko.

Som ved all annen trading, så er grundige undersøkelser en helt uunnværlig forutsetning for å begynne med gearing.

Hva er giring av aksjer?

Dersom du ønsker å kjøpe en aksjepost må du tradisjonelt betale hele kjøpesummen. Vil du for eksempel kjøpe 100 aksjer i Statoil til 1000 kr per aksje må du ut med 100 000 kr. Dette sier seg jo egentlig selv. Med mindre man låner penger, så har man jo ikke råd til å kjøpe mer enn pengene man vil investere.

Her kommer imidlertid giring inn i bildet. Giring av aksjer er nettopp en måte å handle for mer penger enn du skyter inn. På den måten kan du handle for 100 000 kr selv om du for eksempel bare skyter inn 10 000 kr. Det du i realiteten gjør er at du låner penger av megleren din, og dermed trenger du kun å betale en brøkdel av posisjonens verdi. 

Giring kalles også for gearing, leverage, aksjekreditt, margin og lignende. I tillegg til aksjer, kan man også gire kryptovaluta, CDFer og valuta. Gearing er ganske populært når det gjelder valutatrading (forex trading), ettersom små prisendringer kan gi store utslag. Giring blir dermed et alternativ for dem som ønsker å komme i gang med større beløp.

På lik måte som en vektstang lar deg flytte en tyngre last med mindre mengde kraft, hjelper giring deg med å gjennomføre en stor ordre for bare en brøkdel av pengene.

Eksempel på giring av aksjer

En enkel måte å forklare gearing er å sammenligne det med å ta et huslån i banken. Du gir banken 15 % i egenkapital. Banken låner deg 85 % av markedsverdien for at du skal kunne “investere” i boligen, noe som du ellers ikke hadde hatt mulighet til. Kombinasjonen mellom nedbetaling på lån og økt boligverdi skal dermed gi deg en god avkastning på egenkapital.

På samme måte låner megleren deg penger mot et gitt beløp i egenkapital for at du skal kunne investere i en aksje som du ellers ikke hadde hatt råd til. Verdiutviklingen av aksjen skal ideelt sett stige og gjøre et positivt utslag på egenkapitalen din. Det er derimot også en ganske høy risiko for at det går motsatt vei. I så fall skylder du mer penger enn det aksjen er verdt.

Du må også være klar over at du må betale renter for lånebeløpet, akkurat som du betaler renter på huslånet. For eksempel, Nordnet tillater opptil 10x gearing med en effektiv rente som starter fra 2,99 %. La oss si at du låner 50 000 kr. Det blir totalt 51 495 i løpet av ett år.

Slik fungerer gearing i praksis

Se for deg at du har gjennomført en fundamental eller teknisk analyse og har kommet frem til at aksjekursen til Equinor vil stige. Du ønsker å kjøpe 1000 aksjer til en verdi av kr 1005 kr per aksje. Da må du betale kr 1 005 000 kr for denne aksjeposten. Hva gjør du da om du mangler størstedelen av kjøpesummen?

Det er her aksjekreditt, giring eller gearing blir aktuelt for erfarne investorer og tradere. De fleste nettmeglere lar deg gjennomføre en handel selv om du kun betaler en brøkdel av innskuddet. Det megleren da i realiteten gjør er at du låner pengene av megleren. Dermed trenger du kun betale en prosentandel av det fullstendige beløpet.

Se for deg at du girer med en margin på 1:10. I eksemplet over vil du gjennomføre en ordre på 1 005 000 kr. Girer du med marginen 1:10 trenger du kun å betale 100 500 kr. Du har i denne situasjonen lånt 904 500 kr av megleren din.

Hvor mye kan man gire?

Hos noen meglere kan du gire med margin på opptil 1:100 på visse verdipapirer og i visse markeder. I dette tilfellet blir eksempelet ovenfor enda mer ekstrem. Du hadde bare trengt å betale 10 050 kr, selv om ordren din var på 1 005 000 kr.

Stort sett kan man geare mellom 5 og 30 %, avhengig av nettmegler og investering. Typisk sett, så kan man geare mindre for CFDer og mer for valuta. Jo mer likvidet i markedet, desto høyere kan du gire.

Hvor mye du får i aksjekreditt, avhenger også av hvilken type kunde du er. Profesjonelle kunder får som regel bedre giringmuligheter enn dem som er ny, eller driver med aksjehandel på hobbybasis. Dette skyldes den høye risikoen tilknyttet giring av aksjer. 

Konsekvensene kan fort bli uhåndterbare for hobby-investorer som gearer for høyt og taper stort. Grundige undersøkelser og analyser er viktige, og selv da finnes det ingen garantier. Investorer og tradere må hele tiden ta en løpende vurdering av hvilke tap de tåler eller ikke.

Giring og risiko

Fordelen med giring er at du kan handle for mye mer midler enn det du har. På den måten kan du også oppnå mye større avkastning enn du ellers ville ha gjort. Dette kan gjøre det enklere for mennesker med lite penger å komme inn i gamet. Gearing var hovedsakelig forbeholdt profesjonelle før i tiden, men nå finnes det plattformer med gearingmuligheter for privatpersoner.

Aksjekreditt kan gi høy fortjeneste

Dersom du kjøper 10 aksjer i selskap X for 1000 kr – betaler 10 000 – og aksjekursen går opp 20 % vil du ha tjent 2000 kr, altså 20 % av innskuddet. Men se for deg at du har gjennomført ordren med 1:10 i margin. 

I dette tilfellet vil ordren bli gjennomført til samme verdi bare du betaler 100 kr. Når aksjekursen har steget 20 % vil du dermed fortsatt ha tjent 2000, altså vil du ha tjent 200 % av innskuddet ditt.

Gearing innebærer høy risiko for store tap

Problemet med gearing er at mulighet for høy fortjeneste også innebærer høy risiko for store tap. Giring kan nemlig medføre at du taper mye mer penger enn du ellers ville gjort. Dermed kan giring også være en oppskrift på katastrofe, dersom det blir benyttet av nybegynnere.

Dersom du kjøper 10 aksjer til en kurs på 1000 kr, vil du betale 10 000 kr. Dersom kursen synker i verdi med 20 % har du da tapt 200 kr. Men sett at du gjennomfører ordren med giring på 1:10. Da vil du handle for 100 000 kr. Og dersom aksjen da faller med 20 % vil du ha tapt 20 000. Dermed vil du plutselig være 10 000 kr i minus. 

Slikt sett blir giring egentlig bare en måte å øke risikoen, slik at både potensiell nedtur eller opptur vil være større.

Det er dermed helt avgjørende at du forbereder deg på slike situasjoner dersom du benytter deg av giring i aksjemarkedet. Det har skjedd flere ganger tidligere at relativt uerfarne mennesker har tapt store summer ved å bruke for mye giring og dermed eksponere seg altfor mye for en kursutvikling.

Tips til nybegynnere

Mange handelsplattformer tilbyr demokonto for gearing, for eksempel eToro. En demokonto lar deg øve deg på gearing, uten å bruke ekte penger. Dette verktøyet er nyttig for å teste ut hvordan gearing faktisk fungerer. Mange velger å bruke dette verktøyet, samtidig som de leser seg opp på gearing for å øke kunnskapsnivået.

En annen funksjon som kan være nyttig ved giring av aksjer er en såkalt “stop loss” funksjon. Du stiller inn et minimumsbeløp for aksjehandelen din. Dersom verdien på aksjene dine reduseres til dette beløpet, blir handelen automatisk avsluttet. Stop loss kan dermed være en god måte å unngå større tap enn du kan håndtere.

Beste aksjebørser i Norge for gearing

Noen av de mest populære og anerkjente plattformene for giring av aksjer i Norge inkluderer Nordnet, eToro og Plus500. Vi anbefaler at du undersøker aktuelle handelsplattformer for gearing nøye før du bestemmer deg. Hva som er beste handelsplattform for deg, avhenger av personlige preferanser. 

For eksempel, Nordnet er bra for aksjer. eToro tilbyr derimot også valutatrading og kryptovaluta. Plus500 tilbyr kun giring av CFDer. CFD står for “Contract of Difference”, hvor du spekulerer i prisbevegelser. Du inngår dermed en kontrakt med megleren, uten å kjøpe aktivumet og åpne posisjon. Du inngår visse betingelser, som f.eks. pris, sammen med megleren. 

Man kan spekulere både i prisøkning og prisreduksjon (shorting). Når posisjonen lukkes, må dere gjøre opp forskjellen mellom dere. Dermed kan du spekulere i prisbevegelser, uten at du eier aktivumet. Risikoen er ganske høy, og den blir enda høyere når du kombinerer CFD med giring. Årsaken til at enkelte tradere foretrekker CFD-handel med giring er muligheten for økt fortjeneste.

Nordnet

logo

Beste norske plattform for aksjer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nøkkeltall

Avgifter: 1 NOK – 79 NOK

Utvalg: aksjer, fond, ETFer m.m.

Hva vi likte med Nordnet

Nordnet er en brukervennlig norsk plattform for aksjehandel som passer for både nybegynnere og erfarne tradere. Ulempen er utgifter som ikke er spesielt mye lavere enn totalbanker. Dette kan være et minus for deg som er veldig aktive. Det som gjør at Nordnet virkelig skiller seg ut er Shareville. Akkurat som ved sosiale medier, kan du lese tips fra andre og kommentere på innlegg. Du kan også kopiere strategier.

Fordeler

 • star iconBrukervennlig plattform med aksjetips fra erfarne investorer
 • star iconSamfunn med tradere
 • star iconStort utvalg av investeringsmuligheter
 • star iconRapportering til Skatteetaten

Ulemper

 • star iconHøye utgifter med samme prisnivå som banker

Nordnet er en populær handelsplattform for aksjer i Norden, samtidig som de også har et godt utvalg av utenlandske aksjer. Nordnet tilbyr giring i form av det de kaller for “verdipapirbelåning”. Du stiller i så fall dine aksjer og verdipapirer som sikkerhet for å låne mer penger å investere for. Du må ha fondskonto, aksjekonto, aksjesparekonto eller Investeringskonto Zero for å benytte deg av tilbudet.

Handelsplattformen har en rekke fordeler for deg som bor i Norge. Dette inkluderer automatisk rapportering til Skatteetaten. Du får også tilgang til Shareville, et samfunn med erfarne investorer fra Norden som du kan følge og kopiere. Nordnet er dermed både brukervennlig og nybegynnervennlig, samtidig som de tilbyr egne funksjoner og tjenester til erfarne og profesjonelle investorer.

eToro

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

 • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
 • star iconBrukervennlig
 • star iconStort nettverk med erfarne tradere
 • star iconCopyTrading-funksjon
 • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

 • star iconUttaksgebyr
 • star iconValutagebyr

eToro er en brukervennlig og populær plattform som passer for både nye og erfarne brukere. Dersom du ønsker å kjøpe aktivumet, må du betale det fulle beløpet. Det er kun mulig å gire med CDF-trading, og du velger om du vil gire eller ikke når du kjøper aktivumet. 

eToro tar en et lite døgngebyr i “renter” for beløpet du låner. Gebyret er høyere i helgene, og den spesifikke summen avhenger blant annet av hvor mye du girer. Fordelen med å bruke eToro er at du kan delta i et samfunn med erfarne tradere, kopiere vellykkede porteføljer og velge blant mange ulike produkter. 

Du kan for eksempel gire med kryptovaluta og valuta, ikke bare CDF-aksjer. eToro er også et supert valg for deg som ønsker en variert portefølje med forskjellige typer investeringer. Du kan sette sammen porteføljen selv, kopiere erfarne tradere eller velge såkalte Smart Portfolios inne gitte sektorer. I siste tilfellet er det en avdeling hos eToro som styrer porteføljen.

eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.

Plus500

logo

Best for erfarne tradere

star icon star icon star icon star icon

4/5

Nøkkeltall

Avgifter: Ingen avgifter

Utvalg: CFD’er

Gå til Plus500

77% av private investorkontoer taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren.

Hva vi likte med Plus500

Plus500 er en svært sikker plattform med lang fartstid og et godt omdømme. Plattformen er et godt alternativ for aktive tradere som tåler høy risiko, men den er ikke særlig egnet for deg som er nybegynner eller som vil kjøpe aksjer, indekser, valuta, kryptovaluta og mer som skal “godgjøre” seg på konto over tid. Det er fordi du kun kan handle med giring, hvor du risikerer å tape ett høyere beløp enn det du investerte.

Fordeler

 • star iconRegulert og lisensiert
 • star iconBrukervennlig plattform
 • star iconStort utvalg av verktøy

Ulemper

 • star iconKun CFD-trading
 • star iconIkke bra for langsiktig sparing

Plus500 er en handelsplattform som passer bra for erfarne tradere som tåler risikoen med CDF-aksjer og giring. Du kan altså ikke eie det du kjøper, men du spekulerer i prisbevegelser. Årsaken til hvorfor en del mennesker foretrekker denne typen trading, er muligheten for høye fortjenester. For eksempel, om du låner et høyt nok beløp så kan selv de minste prisendringene gjøre stort utslag.

Du må som sagt gjøre undersøkelser selv og utføre analyser av markedet. Plattformen tilbyr ganske avanserte verktøy for å hjelpe deg med dette. Du kan studere bevegelser, få varsler i sanntid om endringer og følge med på meningene til andre tradere. Det er også mulig å angi “Stop loss” for å forhindre de største tapene.

Her kan du lese mer om vår sammenligning av eToro og Nordnet.

Slik kommer du i gang med gearing av aksjer på eToro

Vi har valgt å bruke eToro som eksempel på hvordan du kommer i gang med giring av aksjer, steg for steg. Prinsippene er imidlertid mye de samme på tvers av handelsplattformene, dersom du velger å benytte deg av noen andre. 

Hvordan gire aksjer på eToro steg-for-steg

Steg 1: Det første du må gjøre er å opprette konto, dersom du er en ny bruker. Du kommer fort i gang ved å oppgi noen få opplysninger. Innskuddsgrensene er imidlertid ganske strenge frem til du verifiserer identitet og adresse. 

Steg 2: Sett inn penger på konto. Du må ha egenandel for å kunne geare CDF-aksjer på eToro. For eksempel, la oss si at du vil kjøpe aksjer for $50. Ettersom man kan gire aksjer 5x, vil maksimal investering med lånte midler da være $250. Hvis du vil gire kryptovaluta, så er grensen 2x. Du vil i så fall ha totalt $100 å handle for ved å gire 2x $50.

Steg 3: Søk frem aktivumet ved å bruke søkefeltet eller trykke deg frem under “Finn”. Trykk på handle. Du vil nå få valg om du vil kjøpe aktivumet for de midlene du har tilgjengelig, eller du vil benytte deg av CDF-trading og giring.

Steg 4: Angi ønskede beløp og fullfør handelen. Posisjonen er åpen til du lukker den eller verdien faller under en gitt sum. Du kan selv stille inn tapsgrensen før du kjøper. Det er også mulig å stille inn “ta profitt”, slik at posisjonen lukkes automatisk når du har nådd ønsket beløp.

Kort oppsummering: dette må du vite om giring av aksjer

Vi har gått gjennom ganske tungt materiale steg-for-steg. Nå bør du ha bedre kjennskap til “hva er giring”, slik at du kan gjøre videre undersøkelser og gjøre deg opp en mening. For å oppsummere kort, dette er de viktigste punktene du må vite om giring av aksjer:

Da er det bare å ønske deg lykke til med giring av aksjer, skulle du bestemme deg for å prøve.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.