Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Kjøp aksjer og krypto på anerkjent plattform

Skilling er en ledende tradingplattform med høy sikkerhet og smarte investeringsmuligheter.

Prøv Skilling

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

generic

Grønne aksjer: Dette er aksjene du ikke burde gå glipp av (2024)

Det er ingen tvil om at verden står overfor en kraftig omstilling til mer bærekraftige løsninger, noe som også har gjort at grønne aksjer har havnet mer i fokus hos investorene. Dette er gjerne selskaper som jobber mot det grønne skiftet og dermed kan anses som fremtidsrettede virksomheter. 

I denne guiden skal vi ta en nærmere titt på hva grønne aksjer egentlig innebærer, samt noen muligheter som finnes på Oslo Børs i dag. Nederst på denne siden vil du også finne en enkel kjøpsguide for hvordan du handler aksjer gjennom den populære nettmegleren Skilling. 

Mange grønne aksjer har vist seg å være attraktive investeringer for langsiktige aksjonærer, noe som betyr at eksponering mot dette segmentet kan gi god avkastning på pengene dine. Imidlertid gjelder det å velge de riktige selskapene, da det fortsatt er høy volatilitet på en del aksjer knyttet til nettopp bærekraftighet. 

Klar for å tilføre et grønt fokus i porteføljen din? Les videre for å finne ut hva grønne aksjer egentlig innebærer. 

Hva er grønne aksjer?

Før vi går videre er det greit med en rask avklaring på hva grønne aksjer egentlig er for noe. Nå vil jo riktignok alle aksjer med positiv avkastning kunne regnes som grønne aksjer, men det er ikke helt det vi sikter til. Det er gjerne ESG perspektivet som kommer inn i diskusjonen knyttet til grønne aksjer i dag. 

Dette handler nemlig om aksjer som aktivt jobber for å redusere utslipp, utvikle nye bærekraftige løsninger til industri eller lignende. Her snakker vi gjerne om selskaper som utvikler solcellepaneler, forsøker å omgjøre plastikk til brensel – eller revolusjonere tradisjonelt jordbruk. Hva alle disse selskapene har til felles er at de jobber aktivt mot å skape mer bærekraftig industri, og dermed en ‘grønnere’ fremtid. 

Vi skal derfor se litt nærmere på noen gode eksempler på grønne aksjer notert på Oslo Børs før vi går videre til hvordan du selv kan investere i denne typen aksjer. 

Grønne aksjer på Oslo Børs

Oslo Børs har raskt blitt et samlepunkt for en rekke grønne aksjer takket være initiativer fra norske politikere. Det finnes nemlig gode muligheter for å finne finansiering og investorer i Norge, noe som har gjort det attraktivt å legge virksomheten sin hit. For oss investorer betyr dette at Oslo Børs for lengst har dreid bort fra å være en oljefokusert markedsplass, og i dag tilbyr et langt grønnere utvalg. Nedenfor har vi sett nærmere på noen av disse selskapene for å illustrere bedre hva vi snakker om. 

Ocean Sun 

Ocean Sun er et norsk selskap som arbeider i energisektoren og er notert på Oslo Børs. Selskapet utvikler flytende kraftsystemer utstyrt med solcellepaneler montert på hydroelastiske membraner. Målet med denne teknologien er at man på en mer effektiv måte skal utvinne fornybar energi til sjøs. De har allerede noen anlegg etablert både i Norden og Asia, samt et stort prøveprosjekt i Albania. 

Ticker på Oslo Børs: OSUN

Scatec

Et annet selskap som for lengst har havnet i den grønne bunken er Scatec. Selskapet er en norsk solenergi produsent som utvikler, tilvirker og forvalter solcelleanlegg over hele verden. Virksomheten tilhører Scatec konsernet som har flere satsningsområder innen grønn energi. I dag har de virksomhet i kraftgenerering, utvikling og konstruksjon. Spesielt store solcelleparker er et satsningsområde Scatec lenge har gått inn for. 

Ticker på Oslo Børs: SCATC

Aker Horizons

Aker er kanskje ikke et navn man forbinder med grønn energi, men nå har altså det industrielle konsernet også fått et grønt fotavtrykk. Aker Horizons er et investeringsselskap som investerer, eier og utvikler virksomhet innen det grønne skiftet. Selskapet sikter spesielt på vekstselskaper med verdipotensiale innen fornybar energi og industrielle prosesser. De har kapitalsterke eiere i ryggen og har allerede trukket flere spennende prosjekter på Børs. Dette kan være et godt utgangspunkt for å oppnå indirekte eksponering mot ulike prosjekter innen grønne aksjer. 

Ticker på Oslo Børs: AKH

Otovo

Solceller har for lengst blitt stor butikk, og en av de ledende selskapene innen konsulenttjenester knyttet til installasjon av solceller er Otovo. Selskapet har et team bestående av ingeniører, installatører og et bredt teknisk kunnskapsmiljø. I dag er det installasjon av solceller rettet mot både privatpersoner og bedriftskunder som er satsningen til Otovo. Dette er en spennende aksje for deg som vil få eksponering mot det grønne skiftet i et europeisk marked. 

Ticker på Oslo Børs: OTOVO

CloudBerry Clean Energy

Ønsker du mer direkte investeringer i norsk energi, så vil CloudBerry Clean Energy være en god kandidat. Selskapet har nemlig spesialisert seg på eierskap, forvaltning og utvikling av fornybare energiressurser i form av vann-og vindkraftverk. De har allerede flere operative kraftverk i sin portefølje og kan derfor bli en spennende kandidat for langsiktige investorer. 

Ticker på Oslo Børs: CLOUD

Nel

Sist, men ikke minst er Nel et selskap mange investorer har stiftet kjennskap til på Oslo Børs de siste årene. Nel er nok et selskap innen energisektoren, men disse jobber med hovedfokus på hydrogen. I dag har de løsninger innen produksjon, lagring og distribusjon av hydrogen i det nordiske markedet. Selv om mange anser Nel som et relativt nytt selskap, så springer det ut av Norsk Elektrolys som ble etablert allerede i 1927. 

Ticker på Oslo Børs: NEL

Hvordan kjøpe grønne aksjer: Steg-for-Steg

Som vi nevnte i introduksjonen vår ville vi også illustrere hvordan du kan kjøpe aksjer ved hjelp av Skilling som del av denne guiden. Vi har valgt å trekke frem Skilling som vår foretrukne nettmegler ettersom de tilbyr et stort utvalg aksjer med kurtasjefri handel. For deg som investor betyr dette at du slipper unødvendige kostnader og dermed får mer ut av sparepengene dine. 

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0% – 3,5%

Utvalg: CFD innen aksjer, krypto m.m.

Gå til Skilling

Skilling er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med Skilling

Skilling er en innovativ CFD plattform som tilbyr handel i mer enn 700 ulike instrumenter. Plattformen tilbyr et stort utvalg gratis webinarer, kurs og guider som kommer godt med for nybegynnere. Lave minimumsinnskudd gjør det også enkelt å komme i gang.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconStort utvalg med over 900 instrumenter
  • star icon0% kurtasje på aksjer
  • star iconSkillingCopy ™
  • star iconBrukervennlig plattform
  • star iconRegistrering med BankID

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr

Steg 1: Opprett en Skilling konto

Det første du må gjøre for å bruke Skilling sin handelsplattform er å lage en konto. Dette kan du gjøre i deres app eller i nettleserversjonen. Har du lastet ned Skilling applikasjonen velger du Create Account, mens du på nett velger Join Now. Begge deler vil starte registreringsprosessen for en konto hos Skilling. 

Som del av denne prosessen må du oppgi navn, e-post, velge brukernavn og et passord du ønsker å bruke på kontoen din. Deretter vil du bli bedt om å verifisere kontoen din gjennom e-posten du har oppgitt. Straks du er ferdig med dette kan du ta i bruk Skilling sin handelsplattform. 

NB: Vi anbefaler at du ferdigstiller KYC-prosessen før du går videre til å handle aksjer. Du vil nemlig ikke ha anledning til å ta penger ut av Skilling kontoen din før denne prosessen er gjennomført. 

Steg 2: Overfør midler til Skilling 

Når kontoen din er opprettet og verifisert, så vil det være tid for å handle aksjer. Men før du kan hoppe ut i det må det overføres penger. Dette er pengene du har til hensikt å kjøpe aksjer for, og du kan velge mellom tre ulike overføringsmetoder hos Skilling. Du kan bruke bankkort, PayPal og bankoverføring. Erfaringsmessig anbefaler vi å bruke en av de to førstnevnte, da bankoverføring ofte kan ta flere dager før pengene registreres på din konto. 

Steg 3: Kjøp aksjer med Skilling

Nå begynner ting å ta form, og du kan kjøpe dine første aksjer med Skilling kontoen din. Det første du må gjøre er å logge inn på plattformen deres med ditt brukernavn og passord. Deretter vil du finne et søkefelt øverst på skjermen som du kan bruke til å lokalisere ulike selskaper. Du kan riktignok også gå i fanen til venstre og velge aksjer, men da må du fort bla gjennom alle aksjene som er tilgjengelig hos Skilling.

I vårt eksempel vil vi derfor bruke søkefeltet øverst og søke opp SCATEC. Når du har skrevet inn navnet på selskapet (eller ticker) vil det komme opp i menyvalgene dine. Trykk på selskapet, så blir du tatt med videre til handelssiden for det aktuelle selskapet. 

På denne siden finner du en del informasjon om selskapet, kommentarer fra andre Skilling investorer og prestasjoner for opptil 5 år tilbake. Denne siden kan være nyttig som kilde til informasjon når du skal gjøre din egen analyse av en aksje før du kjøper selskapet. 

Når du er komfortabel med at dette er et selskap du ønsker å plassere penger i, så velger du handle knappen til høyre. Da åpnes det et nytt vindu hvor du oppgir hvor mye du ønsker å plassere i den aktuelle aksjen. Her kan du også velge om du skal benytte deg av belåning eller sette en stop-loss på posisjonen din. Til slutt velger du åpne handel for å gjennomføre transaksjonen. 

Steg 4: Bygg en portefølje med Skilling

Noe av det som har gjort eToro til en attraktiv plattform for norske investorer er muligheten til å handle i mer enn 2000 ulike aksjer fra hele verden. Dette betyr at du blant annet kan finne grønne aksjer på en rekke markedsplasser, ikke bare på Oslo Børs. Et slikt utvalg kan komme godt med når du skal bygge porteføljen din ettersom det sikrer tilstrekkelig diversifikasjon av plasseringene dine. Husk at en god aksjeportefølje består av flere ulike sektorer, dette gjelder også for grønne aksjer. 

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.