generic

Hva betyr stop loss?

Alle investorer investerer for å oppnå gevinst. Du har typisk undersøkt et selskap og bestemt deg for å bli aksjonær i et selskap. Uansett hvor riktig analysene dine av selskapet var kan uforutsette hendelser skje, og aksjeverdien gå ned. Når du driver med aksjehandel på nett er det i slike tilfeller er det greit å selge aksjen for å unngå ytterlige tap.

En stop loss funksjon er en funksjon som lar deg automatisk selge eller kjøpe en aksje når den har nådd en bestemt kurs. Når aksjen har nådd ditt valgte nivå vil det automatisk bli sendt en ordre til markedet. En slik funksjon kan være svært nyttig, og blir som oftest bruk i forbindelse med å minimere risiko. Ved å gi megleren din beskjed om at aksjen skal selge dersom den har sunket til et visst nivå, unngår du at du blir overrasket på ferie eller liknende. Stop-loss kan også være svært nyttig for en som har mange aktive poster i markedet.

Eksempel

La oss si at du eier aksjer i ABC AS og aksjeverdien for øyeblikket er kr. 100. Hvis du vil beskytte deg mot en vesentlig nedgang kan du sette en stop-loss ordre om å selge dersom aksjeverdien i ABC AS synker til kr. 95. Hvis verdien når lavere enn kr 95 vil ordren bli trigget til å selge aksjen til den neste tilgjengelige prisen. Hvis den neste tilgjengelige prisen er kr 94,9, vil du selge for denne prisen.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.