Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.
De fleste har nok hørt om kryptovaluta og begrepet altcoins, men de færreste kan forklare hva det egentlig innebærer. Dette er nemlig et begrep som ofte omtales i media, men det kommer sjeldent med en god forklaring. Derfor har vi samlet alt du trenger å vite om altcoins og hvordan du kan komme i gang med dine investeringer.
For det er fortsatt slik at når mange tenker på kryptovaluta, er det Bitcoin de assosierer det med. Imidlertid finnes det en rekke andre valuta på markedet. Det er disse som går under betegnelsen altcoins, og er emnet for denne guiden.
Vi vil ta deg med gjennom hva du trenger å vite om altcoins, noen av de mest populære altcoins på markedet og ikke minst svare på spørsmålet ‘Hva er altcoins?’
Oppsummering
- Altcoins er et begrep som beskriver alle kryptovalutaene som ikke er bitcoin. Dette inkluderer mer enn 3000 valutaer som har som mål å forbedre ulike aspekter av bitcoin, eksempelvis mining og transaksjonshastighet.
- Altcoins har potensielt høyere avkastning sammenlignet med bitcoin, men er også forbundet med høyere risiko, mens bitcoin har stabilisert seg bedre etter lang tid på markedet.
Les videre for å finne ut hvordan du kan komme i gang med altcoins i dag.
Hva er Altcoins?
Den første kryptovalutaen som kom på markedet var Bitcoin, og denne ble lansert i kjølvannet av finanskrisen. Visjonen bak bitcoin var at man skulle tilby en form for betaling der brukerne selv hadde kontrollen.
Dette ble starten på det vi kjenner i dag som markedet for kryptovalua. Kort fortalt betyr altcoins ‘alternative coins’ eller andre myndigheter, og omhandler alle kryptovaluta som ikke er bitcoin. I mange tilfeller var dette kryptovalutaer som forsøkte å forbedre ulike aspekter av bitcoin som eksempelvis den krevende utvinningen (mining) og transaksjonshastigheten.
Slik startet det som i dag omtales som altcoins. Nå finnes det mer enn 3000 ulike altcoins på markedet, mens bitcoin fortsatt er bitcoin. I det neste avsnittet skal vi se litt nærmere på hva forskjellen på disse to egentlig er, før vi deretter hopper inn i ulike typer altcoins du kan finne i dag.
Hva er forskjellen på Altcoins og Bitcoin?
Den største forskjellen på altcoins og bitcoin, er at bitcoin er bitcoin, mens alt annet er altcoins. Det kan kanskje høres ut som en over simplifisert forklaring, men det er faktisk så enkelt. Altcoins er ulike kryptovaluta som tar utgangspunkt i blokkjeder, men som har bygd videre på det med ulike hensikter.
Dette har resultert i at det nå finnes en rekke ulike typer altcoins, mens det fortsatt bare finnes én type bitcoin. For å oppsummere forskjellen har vi valgt å trekke frem noen av de viktigste punktene:
- Bitcoin ble lansert i 2009 som den første kryptovalutaen, mens de første eksemplene på altcoins dukket opp i 2011.
- Med unntaket av stablecoins er det knyttet en høyere risiko, men også potensiell avkastning til altcoins. Bitcoin på sin side har stabilisert seg bedre på grunn av lang tid i markedet.
- Altcoins tilbyr bedre teknologi da de benytter seg av nyvinning innen kryptovaluta. Dette har gjort mange av dem bedre egnet til betalinger og utvinning.
Ulike typer altcoins
Selv om det finnes over 3000 ulike kryptovaluta kan de alle deles inn i noen få kategorier. Det er dette vi mener med ulike typer altcoins. Vi skal derfor gå gjennom disse kategoriene og se nærmere på hva de ulike innebærer.
- Stablecoins – Dette er kryptovaluta som er knyttet opp mot et bestemt instrument, eksempelvis gull, euro, dollar eller lignende verdier. Hensikten med disse er å tilby en mer stabil kryptovaluta som tar utgangspunkt i fysiske verdier.
- DeFi Coins – DeFi eller desentralisert finans har blitt et enormt marked de siste årene, mye takket være utviklingen innen Ethereum teknologien. Dette er mynter som kan brukes til ulike finansielle tjenester, som eksempelvis lån, finansiering, pantsettelse og lignende.
- MeMe coins – Sist, men ikke minst dukker MeMe coins opp under altcoins. Dette er en kategori som har blitt svært populær, men som først ble skapt som en ren spøk. Disse myntene har få eller ingen underliggende verdier og er derfor blant de mest volatile du finner blant altcoins.
Fordeler og ulemper med Altcoins
Det kan være både fordeler og ulemper med Altcoins, så vi har samlet noen av de viktigste du bør kjenne til før du investere.
Fordeler
- Altcoins har forbedret en rekke aspekter av bitcoin, noe som har gjort de mer brukervennlige.
- Avkastningen på altcoins er potensielt mye høyere enn på bitcoin som allerede har stabilisert seg.
- Det finnes en rekke ulike altcoins som byr på forskjellige bruksområder og fordeler.
Ulemper
- Skal mye til for at en altcoins klarer overta tronen til Bitcoin som den mest verdifulle kryptovalutaen.
- Svært høy risiko knyttet til investeringen – mange altcoins er svindel eller ender opp med null verdi.
- Mange altcoins kan være vanskelig å handle fordi de kun er tilgjengelig på et lite utvalg kryptobørser.
De mest populære altcoins å investere i
Det finnes mer enn 3000 ulike altcoins på markedet, men vi har hentet frem noen av dem av de mest populære. Her er det viktig å huske at disse eksemplene kun er for illustrasjon med læringsformål, og skal derfor ikke regnes som investeringsrådgivning. Investikon vil aldri gi direkte investeringsråd, noe du finner mer informasjon om i vår disclaimer på bunnen av siden.
Ethereum
Den mest populære blant altcoins er Ethereum, og det er også denne kryptovalutaen som startet mye av det vi kjenner rundt DeFi i dag. Ethereum er den nest mest verdifulle kryptovalutaen på markedet bak Bitcoin og har i dag en markedsverdi på svimlende $561 milliarder. Noe av det som har gjort Ethereum så populær er introduksjonen av smart kontrakter, noe som har dannet grunnlaget for en rekke andre kryptovalutaer.
Cardano
En kryptovaluta som har tatt det beste fra både Bitcoin og Ethereum er Cardano. Denne valutaen ble lansert i 2017 og har et formål om å skape et mer transparent samfunn. Dette har ført til en avkastning på mer enn 10.000% siden lansering og tjent Cardano en sjetteplass blant de mest verdifulle kryptovalutaene. Noe av det mest spennende med Cardano er at det er en staking-basert mynt, noe som betyr at den ikke bruker vanlig mining for å skape nye mynter. Klikk her for å lese hvordan du kjøper Cardano.
Polkadot
Polkadot er en annen kryptovaluta som har blitt utpekt som fremtidsrettet av en rekke kryptoeksperter. Denne valutaen har nemlig en unik evne til å koble sammen ulike blokkjeder, noe som gjør den til en unik token. Eksempelvis kan Polkadot gjøre det mulig for bitcoin å knytte til seg smart kontrakter, noe bitcoin ikke kan gjøre på egenhånd. Polkadot ble introdusert for første gang i 2020 og er i dag blant de 10 mest verdifulle altcoins i verden.
DogeCoin
Som vi var inne på tidligere dekker altcoins og såkalte MeMe-coins, kryptovalutaer som strengt tatt bare er tull. Dette er tokens som er 100% basert på tilbud og etterspørsel, mens det ligger ingen reell verdi under. Dette har skaperen av DogeCoin selv uttalt. Mynten med en hund på er kanskje mest kjent for kraftig volatilitet basert på Twitter kontoen til milliardæren Elon Musk.
Shiba Inu
Shiba Inu er en annen MeMe-Coin som har gjort det utrolig bra det siste året. Den har faktisk gitt en avkastning på svimlende 92 millioner prosent, noe som er helt unikt for de fleste altcoins. Skaperne har selv uttalt at valutaen kun har ett formål, nemlig å overstige DogeCoin i markedsverdi.
Tenk på dette før du kjøper altcoins
Det kan være flere gode argumenter for hvorfor man bør investere i kryptovaluta, men her gjelder det å ha tunga rett i munnen. For som vi var inne på tidligere, er det ikke risikofritt å investere i digitale valutaer.
Du bør derfor sette deg godt inn i ulike kryptovaluta du vurderer å kjøpe, se på historikk og ikke minst se på hvilken hensikt en mynt har. Her gjelder det å finne de myntene som passer din portefølje best, for som mange eksperter har påpekt – mange av de 3000 på markedet er bare tull.
Når det er sagt, skal man ikke avfeie en investering i altcoins som bare tull. Det finnes nemlig en rekke kryptovalutaer med svært lovende teknologi, noe som inkluderer Ethereum, Polkadot, Cardano og mange flere.
For å gjøre en investering i kryptovaluta litt enklere, har vi samlet noen viktige punkter du bør tenke gjennom før du putter penger i altcoins.
- Hva er hensikten med din investering?
- Kjenner du til formålet til mynten?
- Hvordan har den beveget seg i kurs?
- Er det høy omsetning i mynten?
- Kan det ha seg at noen forsøker å hype opp verdien?
Oppsummering
Med over 3000 ulike altcoins kan det være vanskelig å vite hvor man bør starte. Derfor har vi laget denne guiden som tar deg gjennom det mest grunnleggende. Vi ser på hvilke ulike altcoins som finnes, noen av de mest populære og kanskje viktigst av alt, stiller spørsmålet; hva er altcoins?
Hensikten med dette er å gi deg en bedre forståelse for hva altcoins er, og om disse volatile kryptovalutaene passer til din portefølje. Helt til slutt ser vi nærmere på noen av de mest populære altcoins på markedet og hva som har gjort disse på populære. Noen altcoins har gitt en svimlende avkasnting på over 92 millioner prosent, men her gjelder det å vite man gjør. De fleste ender dessverre i null, noe som tilsier at investeringer i altcoins er svært risikable.