generic

Hva er Cardano (ADA)? En komplett guide for nybegynnere

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Det skjer mye innen kryptovaluta og blokkjeder, og det kan derfor være vanskelig å sette seg godt inn i hver enkelt kryptovaluta. Imidlertid er det noen valutaer som har vekket mer interesse enn andre, og her er Cardano uten tvil en av de mest populære. Vi skal derfor se nærmere på hva som gjør denne teknologien så unik, samt hvordan du kan investere i Cardano sin egen kryptovaluta ADA. 

Oppsummering

  • Cardano er en blokkjede som er utviklet med en akademisk tilnærming og av et tverrfaglig team bestående av fagpersoner som ingeniører, matematikere, forskere og forretningsfolk.
  • Teamet som står bak Cardano har som mål å utvikle et nettverk med en en svært skalerbar kapasitet for å unngå skalerbarhetsproblemene som første og andre generasjons kryptovaluta har opplevd knyttet til antall transaksjoner per sekund.

Vårt mål er å gjøre kryptovaluta så enkelt og forståelig som mulig. Dette er grunnen til at vi har utviklet denne enkle guiden med alt du trenger å vite om Cardano før du gjør din første investering. 

Hva er Cardano (ADA)?

Cardano er en generell blokkjede utviklet ved hjelp av akademisk forskning. Universet rundt Cardano består av tre ulike organisasjoner der IOHK håndterer utviklingen av protokollen, Cardano Stiftelsen fører tilsyn og EMURGO er ansvarlig for den forretningsmessige utviklingen av nettverket. Noe av det som har gjort Cardano så unikt er deres akademiske tilnærming, og det tverrfaglige teamet bestående av ingeniører, matematikere, forskere og forretningsfolk. 

På praktisk funksjonalitet har Cardano en lignende tilnærming som vi kjenner fra Ethereum nettverket. Det er Cardano som er blokkjeden, mens deres egne valuta ADA benytter til å gjennomføre transaksjonene. Dette er et likt system som det vi kjenner fra forholdet mellom ether (ETH) og Ethereum. 

Visjonen bak Cardano

Visjonen til teamet bak Cardano er å utvikle et nettverk som unngår de skalerbarhetsproblemene som første og andre generasjon kryptovaluta har opplevd. Dette skyldes primært begrensninger til antall transaksjoner per sekund (TPS) der både Ethereum og Bitcoin har opplevd utfordringer. Cardano har derfor satt sitt mål på å ha en svært skalerbar kapasitet, slik at de ikke opplever tilsvarende problemer. 

I sin eksisterende form kan Cardano håndtere opptil 24 000 TPS, mens de i dag har et snitt på 1736. Dette til tross for at valutaen er blant de mest populære på mange kryptobørser. Dette illustrerer godt hvor robust blokkjeden er, samt hvilket potensiale denne har for fremtidig bruk. 

Hvordan fungerer Cardano?

Som en tredjegenerasjons blokkjede ønsker Cardano å løse skalerbarhetsproblemene som de tidligere generasjonene har slitt med. En viktig del av dette er mangel på kapasitet, noe som skaper unødvendige flaskehalser hos de tidligere blokkjedene. Dette resulterer igjen i begrensninger for mengden gjennomstrømning ulike kryptovalutaer kan håndtere (eksempelvis Bitcoin og Ethereum). En utfordring med dette er at de vil være ineffektive som verdensomspennende valutaer for massebruk. Gode eksempler på dette vil være hvordan større transaksjoner gir betydelige utslag på prisnivåene til Bitcoin og Ethereum. 

Ved å utvikle sin egen Proof of Stake (PoS) konsensumekanisme kan Cardano nettverket håndtere opptil 24 000 transaksjoner per sekund. I dag har de 1736 TPS i gjennomsnitt, og teknologien fortsetter å øke den estimerte kapasiteten. Dette skyldes at nettverket automatisk tilfører ny kapasitet hver gang en node tilknyttes det eksisterende nettverket. 

Hva kan Cardano brukes til?

Foreløpig er Cardano nettverket langt fra ferdig, og det er derfor begrenset bruk av nettverket i dag. De første investorene fikk tilgang til ADA gjennom en ICO, men nettverket er fortsatt under utvikling. Dette har gjort at Cardano i dag mest fungerer som en spekulativ investering. Imidlertid har teamet bak nettverket publisert mer enn 90 ulike whitepapers med informasjon om hvilken visjon de har for nettverket i fremtiden. 

De har også publisert flere klare veikart som viser hvilken bruk man kan få fra nettverket i fremtiden. Her har de spesielt fokusert på sikkerhet og skalerbarhet, noe som minner veldig om Ethereum 2.0 – men uten de klassiske skalerbarhetsutfordringene. Potensialet for Cardano er enormt, og vi vil ikke bli overrasket om den får en lignende rolle som Ethereum har i dag.

Nettverket utvikles nemlig så det kan danne et grunnlag for ulike applikasjoner og kontrakter. Noe av det som har gjort at Cardano skiller seg fra mange andre, er at de har tatt en helt unik tilnærming. De har nemlig en visjon om å bli kryptovalutaverden sin variant av VISA – det største betalingsnettverket på tvers av landegrenser i verden. Skulle de klare dette kan utsiktene til nettverket være uendelige, men dette ligger frem i tid. Foreløpig er de langt fra denne luftige visjonen og det kan derfor bli spennende å følge med på hvordan fremgangen vil fortsette. 

Hvordan investere og kjøpe Cardano i Norge?

Ettersom Cardano har et enormt potensiale har den blitt en attraktiv investering for mange investorer. Vi skal derfor vise deg hvordan du raskt og enkelt kan investere i Cardano sine tokens (ADA) som en del av din portefølje. Det første du må gjøre er å velge en kryptobørs du ønsker å handle gjennom. Her er vår anbefaling Firi, men det finnes også utallige alternativer på markedet. Deretter kan du handle Cardano i fem enkle trinn:

  1. Det første du må gjøre er å opprette en brukerkonto hos den aktuelle børsen. Dette tar vanligvis bare noen minutter. I Firi sitt tilfelle vil du opprette en konto og deretter gjøre deres KYC prosess, slik at du får en fullverdig konto. 
  2. Når kontoen din er opprettet må du overføre penger du har til hensikt å handle for. Dette kan du enkelt gjøre ved å gjennomføre et innskudd med Mastercard/VISA. Du kan også velge å gjennomføre en bankoverføring, men dette tar ofte unødvendig lang tid. 
  3. Straks pengene er kreditert til din konto kan du begynne å handle. Dette gjøres enkelt hos Firi ved å søke opp ADA øverst i søkefeltet når du har logget inn. 
  4. Deretter vil du få opp handelssiden til Firi hvor du oppgir hvor mye du ønsker å investere. Bekreft ved å trykke på åpne handel nederst på siden. Gratulerer – du er nå den stolte eieren av Cardano sin kryptovaluta ADA. 
  5. Du bør nå overføre dine digitale verdier til en trygg kryptolommebok. Dette forhindrer at du mister dine verdier dersom uvedkommende skulle oppnå tilgang til din konto. 

Oppsummering

Det skjer mye innen kryptovaluta over hele verden, men en kryptovaluta som har vakt spesielt mye oppmerksomhet i miljøet er Cardano. Dette er en blokkjede som har tatt en spesielt akademisk tilnærming til utviklingen av sitt nettverk. Som et resultat av dette har de systematisk skalert løsningen, men også publisert mer enn 90 ulike whitepapers på teknologien bak Cardano. Dette er en unik innsikt i hva som foregår bak teppet i en av de mest populære kryptovalutaene på markedet. 

Ettersom Cardano anses som en tredjegenerasjon med kryptovaluta – har de tatt flere grep som skal utbedre fra eksempelvis Bitcoin og Ethereum 2.0. Spesielt skalerbarhet og sikkerhet har vært i fokus for dette nettverket, og Cardano kan vise til en imponerende TPS på hele 24.000. Dette bygger et solid fundament for hvordan Cardano og ADA kan brukes som rammeverk for ulike applikasjoner, transaksjoner og nettverk i fremtiden – mye slik vi har sett Ethereum og smart kontrakter innen desentralisert finans i dag. 

Foreløpig er Cardano fortsatt et nettverk i kraftig utvikling, så her finnes det foreløpig lite å vise til. De har gjennomført en ICO og lansert et klart roadmap på hvilke visjoner de har, men foreløpig er dette bare planer. Det kan derfor bli spennende å følge med på hvordan utviklingen av denne valutaen vil fortsette i fremtiden etter hvert som konkurransen om kundene blir stadig tøffere. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.