generic

Hva er Chainlink? En komplett guide for nybegynnere

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Chainlink har utviklet seg til å bli en av de mest brukte prosjektene innen kryptovaluta miljøet. Dette skyldes at deres desentraliserte knutepunkt fungerer som et effektivt bindeledd mellom ulike smartkontakter og valutaer. Den viktigste funksjonaliteten til Chainlink er at den gjør det mulig for andre blokkjeder å knytte til seg smart kontrakter fra Ethereum kjeden. 

Eksempelvis kan man ved hjelp av Chainlink knytte smart kontrakter til Bitcoin, en blokkjede ikke kan tilby dette selv. Kort fortalt fungerer Chainlink som en oversetter der ulike språk (blokkjeder) kan utveksle ekstern data slik at de kan oppfylle sine forpliktelser på en effektiv måte. Dette har revolusjonert hvordan man i dag bruker smart kontrakter, samt blitt et viktig virkemiddel for desentralisert finans over hele verden. 

Oppsummering

  • Chainlink er et desentralisert orakelnettverk som gir brukere muligheten til å koble smarte kontrakter på blokkjeden til eksterne datakilder. Dette øker muligheten for å utføre komplekse transaksjoner på en transparent og trygg måte.
  • Chainlink løser orakelproblemet ved å ha flere noder som verifiserer informasjonen som sendes til smart kontraktene. På denne måten kan man redusere faren for feilaktig informasjon og bygge opp et pålitelig orakelnettverk.

Høres ikke det interessant ut? Dette har selvfølgelig også ført med seg noen investeringsmuligheter for fremtidsrettede investor, men hvor bør man starte? I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger om Chainlink og hvilke muligheter som finnes med dette desentralisert orakelet. Klar for å starte? La oss ta en titt! 

Hva er Chainlink?

Kort fortalt er Chainlink et desentralisert orakelnettverk som gjør det mulig for brukere å koble smarte kontrakter på blokkjeden til eksterne datakilder. Dette kan blant annet inkludere API-er, interne systemer eller andre eksterne datafeeder. Chainlink sin egen token som benyttes for betaling av denne orakeltjenesten er LINK, og dette er en ERC-20 Token. 

Så hva er det egentlig som gjør Chainlink til et desentralisert orakelnettverk? For å bedre forstå hensikten med et slikt nettverk, er det viktig at vi vet hvordan det fungerer i praksis. Som vi allerede har vært inne på, så er Chainlink kort fortalt en leverandør av ekstern informasjon til smart kontrakter på blokkjeden. Imidlertid er det kun én kilde til informasjon, noe som kan by på store problemer – kjent som orakelproblemet

Det er nettopp dette Chainlink har forsøkt å løse ved hjelp av en desentralisert struktur. For på denne måten er det fortsatt Chainlink som tilbyr informasjon til smart kontraktene, men ved hjelp av flere noder er det en rekke uavhengige aktører som verifiserer informasjonen. På denne måten kan de redusere faren for at feilaktig informasjon sendes til smart kontrakten. 

Visjonen bak Chainlink

Som vi allerede har vært innom, så er hensikten med Chainlink å bygge et pålitelig orakelnettverk som kan tilføre informasjon til smart kontrakter. Ved å benytte en desentralisert struktur kan man enklere bygge opp verifiserbare noder, og på denne måten løse orakelproblemet mange tidligere har vært plaget med. Vi kan derfor anse Chainlink som en gruppe vise menn- og kvinner som konstant søker om det nærmeste sannheten de kan komme i form av verifiserbar informasjon. 

Hvordan fungerer Chainlink?

Utgangspunktet til Chainlink er et nettverk av noder som benyttes til å gjøre dataene nettverket leverer til smarte kontrakter så tillitsfull og verifiserbar som mulig. Et eksempel på dette kan være at en smart kontrakt har behov for informasjon fra den virkelige verden. Den vil da sende ut en forespørsel om dette. Her kommer Chainlink protokollen inn i bildet ved å registrere denne henvendelsen, før den videresender forespørselen til Chainlink noder som kan ta deres bud på forespørselen. 

Det som gjør denne prosessen så kraftig i forhold til tidligere orakelnettverk er at Chainlink kan validere data fra flere kilder samtidig. Dette gjør den ved hjelp av et internt omdømmesysstem der Chainlink med relativt høy nøyaktighet klarer fastslå hvilke kilder som er pålitelige og ikke. Det samme omdømmesystemet sørger for at nøyaktigheten på informasjon levert fra Chainlink nettverket har høyere nøyaktighet, noe som igjen beskytter smarte kontrakter mot faren av feilaktig informasjon og ulike typer angrep. 

Så hvordan henger dette sammen med kryptovalutaen LINK? Vel – kort fortalt er det LINK de fleste Chainlink operatørene krever som betaling for tjenesten sin. Det er derfor en valuta som byttes mot tjenesten Chainlink nodene tilbyr, og prisene settes av ulike node operatører med utgangspunkt i markedsforholdene for den dataen de sitter på. 

Alle operatørene deltar også i nettverket med ulike gjøremål for å sikre langsiktig tilknytning til prosjektet. Her er hensikten at de skal sikre langsiktig forpliktelse for sentrale operatører på en lik linje med andre blokkjeder. Dette nettverket har hentet en del inspirasjon fra Bitcoin – der de ulike operatørene oppmuntres til å handle på en pålitelig måte fremfor å skade nettverket ved å være ondsinnet eller egoistisk. 

Hva kan Chainlink brukes til?

Som vi allerede har vært inne på, så fungerer Chainlink i praksis som en anbudsside for informasjon. Dette fungerer ved at hver node operatør kan tilby et bud om informasjon til en tiltenkt kjøper gjennom Chainlink protokollen. Den operatøren som vinner budet må deretter gi den etterspurte informasjonen til smart kontrakten som har sendt ut den opprinnelige forespørselen. Alle betalinger for disse tjenestene foregår gjennom utvekslingen av LINK tokens som er den interne kryptovalutaen for Chainlink operatører. 

Denne modellen fungerer som motivasjon for node operatørene til å fortsette å akkumulere. Du lurer kanskje på hvorfor? Det handler om at desto flere tokens man eier, desto større kontrakter man man få tilbud om. Skulle man derimot bryte reglene for nettverket, så vil man miste sine LINK-tokens som en straff for dette. 

Hva er Chainlink verdt?

Chainlink hadde en eksplosiv vekst over en lengre periode i 2021, men har som de fleste andre kryptovalutaer opplevd en sterk korreksjon den siste tiden. For illustrasjon på dette handlet LINK-tokens på mer enn $50 per stk på det høyeste, mens de i skrivende stund ligger på rundt $7. Dette plasserer Chainlink på en 22. plass blant de mest verdifulle kryptovalutaene på markedet i dag. Den totale markedsverdien på nettverket er anslått til 3,3 milliarder dollar – noe som er en drøy femtedel av hva nettverket var verdt på det meste. 

Hvordan investere i/kjøpe Chainlink? 

Ønsker du å investere i Chainlink (LINK) tokens vil du trenge en brukerprofil hos en kryptobørs. Her anbefaler vi Firi som den mest brukervennlige i Norge, men det finnes også en rekke andre alternativer på markedet. Det viktigste er at du forsikrer deg om at plattformen du ønsker å bruke har tilgang til LINK tokens som en del av sitt utvalg. For å illustrere hvor enkelt du kan investere i LINK tokens har vi tatt utgangspunkt i Firi sin handelsplattform nedenfor. 

  1. Det første du må gjøre er å opprette en brukerkonto hos en kryptobørs. Denne prosessen er relativt enkel og vil i de fleste tilfeller kun ta noen få minutter. 
  2. Når kontoen din er verifisert vil det være tid for å overføre midler til din konto. De fleste vil kreve at du overfører penger til kontoen din, men noen lar deg også knytte en bankkonto direkte til plattformen. 
  3. Etter at pengene er kreditert din konto er det tid for å handle kryptovaluta. For å kjøpe Chainlink hos Firi trenger du bare å søke opp LINK i søkefeltet øverst på siden. 
  4. Deretter kommer handelssiden opp, og du trykker på handle knappen på høyre hånd. Her oppgir du hvor mye du ønsker å handle for, for deretter å iverksette handelen ved å trykke på åpne handel. Gratulerer – du har kjøpt dine første LINK tokens!
  5. Når du har kjøpt kryptovaluta anbefaler vi at du overfører dette til en kryptolommebok. Dette vil sikre dine verdier bedre, samt forebygge at de havner på avveie dersom plattformen utsettes for et dataangrep. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.