generic

Hva er Dogecoin? En komplett guide for nybegynnere

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Kort fortalt er Dogecoin akkurat det navnet tilsier – nemlig en mynt med en hund på. Skal vi se litt dypere på det (som seg hør og bør i en guide) er Dogecoin en av de mest populære altcoins på markedet i dag. Den tar utgangspunkt i det populære meme Remarkably – og har ingen annen hensikt enn å være et samleobjekt. 

Noe av det som har gjort Dogecoin så populær er at milliardæren Elon Musk ved gjentatte ganger har omtalt den populære kryptovalutaen på sin Twitter-konto. Den populære mynten har etterhvert utviklet en standhaftig følgerskare og imponerende likviditet på en rekke ulike kryptobørser

Oppsummering

  • Dogecoin er en populær kryptovaluta som tar utgangspunkt i det populære meme Remarkably og har ingen annen hensikt enn å være et samleobjekt. Kryptovalutaen har økt i popularitet etter omtale av Elon Musk på Twitter.
  • Dogecoin er en humoristisk kryptovaluta med mål om å tiltrekke seg et bredere publikum, og er basert på kodebasen til Litecoin. Den har steget i markedsverdi, men ekspertene har svært blandede følelser om dens fremtidige verdi.

I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på hvorfor denne valutaen har blitt så populær, samt hva du bør vite før du plukker opp noen Dogecoin til porteføljen din. 

Hva er Dogecoin?

Som navnet kanskje indikerer, så tar Dogecoin utgangspunkt i den populære Doge Meme som herjet på internett i 2013. Dette ble utgangspunktet for en open-source kryptovaluta som baserer seg på kodebasen til Litecoin. De fleste vil nok kjenne igjen den populære hunden som en Shiba Inu, ofte avbildet med morsom tekst i en tenkeboble. 

Hele tanken bak Dogecoin var å skape en lettere, humoristisk kryptovaluta har skaperen Billy Markus senere uttalt. Dette gjorde han sammen Jackson Palmer fra Adobe. Siden den gang har mynten vekket interesse hos en stor andel kryptovaluta investorer, samt blitt omtalt som en av de mest likvide altcoins. 

Visjonen bak Dogecoin

Visjonen Billy Markus hadde bak Dogecoin var å skape en «tulle» valuta som ville tiltrekke seg mer mainstream oppmerksomhet enn Bitcoin. Bitcoin hadde allerede da økt kraftig i popularitet, men ikke truffet mainstream investorer. Målet var derfor å skape en kryptovaluta som skulle tiltrekke seg et bredere publikum. Gründerne oppnådde nettopp dette – og den nå anerkjente kryptovalutaen gikk sin seiersgang i sosiale medier. 

I dag har Dogecoin oppnådd en imponerende markedsverdi, men her har ekspertene svært blandede følelser. De fleste – inkludert stifterne har nemlig vært åpne på at dette er en kryptovaluta uten noe spesielt formål. Det kan derfor bli spennende å se hvordan denne kryptovalutaen vil opprettholde verdien sin etterhvert som mer gjennomtenkte varianter dukker opp. 

Hvordan fungerer Dogecoin?

Utgangspunktet for Dogecoin har sitt utspring i protokollen til LiteCoin. Dette var en mynt kalt LuckyCoin, men siden den spede begynnelsen har det forekommet betydelige oppgraderinger til protokollen. Når det gjelder blokkjeden har Dogecoin en tilsvarende modell som Bitcoin, der Proof-of-Work brukes for utvinning av nye mynter. Dette sørger også for at alle som ønsker å delta i nettverket kan installere open-source programvare på sine datamaskiner, for på denne måten å bli noder i nettverket. 

En stor forskjell på DOGE og BTC er at BTC er capped, mens det ikke finnes noen tilsvarende grense for hvor mange Dogecoin som kan utvinnes. Her er det også noen ulikheter i hvordan Dogecoin utvinnes i forhold til BTC. DOGE benytter seg nemlig av den samme ASIC-forebyggende protokollen som Litecoin. Dette sørger for et mer desentralisert landskap for utvinning, og man forhindrer at det bygges store farmer slik som Bitcoin har opplevd. 

Hva kan Dogecoin brukes til?

Ettersom Dogecoin ikke har noen tiltenkt visjon eller funksjonalitet, så kan vi ikke påstå at det finnes så mye man kan bruke DOGE til. Det er rett og slett et finansielt instrument som er skapt for moro. Bruken vil derfor raskt begrense seg til et samleobjekt der man vedder på oppgang eller nedgang i den generelle markedsverdien på DOGE tokens. 

Elon Musk og Dogecoin

En stor bidragsyter til at Dogecoin havnet på leppene til det større finansielle miljøet er at Elon Musk flere ganger har omtalt kryptovalutaen. Dette har ført til kraftige bevegelser i kursen til Dogecoin, og har ved flere anledninger ført til mistanker om pump-and-dump tendenser i kryptovalutaen. Selv om det ikke har foreligget noen klare anmeldelser og anklager på dette, så har SEC (det amerikanske finanstilsynet) flere ganger varslet at dette kan ødelegge investorverdier. 

Imidlertid er det ingen tvil om at Elon Musk har bidratt til å styrke markedsverdien til Dogecoin gjentatte ganger. Dette har også sørget for at mange investorer og følgere av Musk har valgt å tilføre Dogecoin som en del av sin portefølje. 

Hva er Dogecoin verdt?

I skrivende stund har Dogecoin en markedsverdi på mer enn 8.7 milliarder dollar. Basert på denne verdien er Dogecoin den 10. største kryptovalutaen i dag. Den har hatt en kraftig verdiøkning de siste årene, men har i nyere tid balansert seg. De få unntakene vi har sett skyldes gjerne de tidligere henvendelsene vi har sett i form av omtale av Elon Musk. 

Hvordan investere i/kjøpe Dogecoin? 

Ettersom Dogecoin har blitt en av de mest populære kryptovalutaene de siste årene, så vil du finne den tilgjengelig hos de aller fleste kryptobørser. Imidlertid vil mange nybegynnere lure på hvordan man kan handle Dogecoin, og det er dette vi skal vise deg i noen enkle trinn. 

  1. Det første du trenger er en brukerprofil på en kryptobørs. Her kan vi anbefale Firi, Binance og CoinBase gir mulighet for handel i Dogecoin. 
  2. Når du har opprettet kontoen din vil du være nødt til å overføre penger til din konto. Dette er pengene du har til hensikt å investere med – pass på at du ikke overfører mer enn du har råd til å tape. 
  3. Straks pengene kommer inn på din konto er du klar for handel. Har du opprettet en konto hos Firi kan du enkelt søke opp DOGE i søkefeltet øverst på ditt dashboard. 
  4. Velg deretter handle og oppgi hvor mye du ønsker å handle for. Når du har fylt ut dette gjennomfører du handelen ved å trykke åpne handel. 

Her finner du en mer fullstendig guide på hvordan man kjøper Dogecoin.

Oppsummering

Dogecoin er en altcoin som i liten grad har annen hensikt enn å være underholdende. Den ble opprettet som en fork fra LiteCoin varianten LuckyCoin, men har i senere tid utviklet seg til å bli en av de 10 største kryptovaluta på markedet. Den har lenge mottatt oppmerksomhet fra Elon Musk, noe som har gitt kraftige prissvingninger de siste årene. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.