generic

Hva er Ethereum? En komplett guide alle burde lese

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Hva er Ethereum? Hvorfor kjøper mange ETH? Ethereum er nok et navn du har hørt om. Kryptovalutaen befinner seg på andreplass når det gjelder markedsverdi, rett bak Bitcoin. Hvis du er nysgjerrig på hvorfor ETH er så populært, har du kommet på rett sted. 

Oppsummering

  • Ethereum er en kryptovaluta som tar i bruk desentralisert teknologi og kan brukes til pengeoverføringer. Kryptovalutaen er basert på P2P-teknologi, noe som innebærer at transaksjoner går direkte fra en bruker til en annen uten involvering av en tredjepart.
  • Ethereum kan brukes til mer enn mange andre kryptovalutaer, som Bitcoin. I tillegg til å kunne gjøre kortsiktige og langsiktige investeringer, tilbyr Ethereum et nettverk for applikasjoner, spill og finansielle tjenester.

Her får du en lettlest, men detaljert guide med alt du må vite om Ethereum.

Hva er Ethereum?

Enkelt forklart, så er Ethereum teknologien og ether (ETH) er kryptovalutaen. Teknologien ble utviklet for å tilby desentraliserte apper på blokkjede-teknologien, samtidig som teknologien også brukes til pengeoverføringer. Ethereum er basert på et såkalt P2P-nettverk, det vil si peer-to-peer eller bruker-til-bruker. 

Det er P2P-teknologien som gjør at Ethereum er desentralisert. Transaksjoner på nettverket går direkte fra bruker til bruker, uten å bli godkjent av en tredjepart. Enkelte mener at Ethereum har et langsiktig potensiale som ikke Bitcoin har, takket være apputviklingen. Antall ether som lages er heller ikke begrenset, noe som gjør teknologien mer skalerbar.

Historien til Ethereum startet med Vitalik Butarin, verdens yngste kryptomilliardær. Han innså fordelene med å bruke blokkjede til apputvikling, selv om det var vanskelig å bruke blokkjeden til Bitcoin til nettopp dette. Butarin bestemte seg derfor for å forsøke å løse noen av utfordringene med å lage applikasjoner og programvarer med blokkjedeteknologi. 

Sammen med andre programmerere, skapte han Ethereumplattformen for at andre utviklere skal kunne lage nye, desentraliserte blokkjede-applikasjoner på en enkel måte. Før Ethereum ble skapt, måtte utviklere måtte lage ny blokkjede for hver nye programvare. Dette var en tidkrevende, vanskelig og komplisert prosess.

Ethereum fungerer derimot som en grunnmur som alle applikasjonene bygges på, selv om appene har helt ulike egenskaper og funksjoner. Dette åpnet opp for at mange flere aktører og privatpersoner kan bygge egne applikasjoner, uten inngående kunnskap om hvordan lage helt nye blokkjeder.

Hva menes med desentraliserte apper?

En av grunnene til hvorfor Ethereum ble utviklet var muligheten til å lage desentraliserte nettverk og apper (dApps). For å forstå hvordan og hvorfor mange utviklere mener at desentralisering er viktig, må man først forklare litt nærmere om “tredjeparter”.

Det meste vi gjør i dag må godkjennes av en tredjepart. Tredjepartene er som oftest en spesifikk bedrift eller avdeling. For eksempel, banken godkjenner overføringen om jeg vil sende deg 500 kr. Vipps godkjenner overføringen når du sender penger til kompisen din. 

Tredjeparter gjelder ikke bare finansinstitusjoner. Alle opplysninger og all informasjon blir lagret av en tredjepart som for eksempel Facebook og Google. Tredjeparten eier nettverkene du bruker, og det betyr at de kan gripe inn og stoppe deg i f.eks. sende en epost eller legge ut et innlegg på Instagram.

Desentraliserte apper via teknologier som Ethereum fjerner behovet for tredjeparter. Istedenfor brukes noe som kalles for “smartkontrakter”. Smartkontrakter iverksetter transaksjoner og handlinger automatisk i henhold til visse vilkår. 

Smartkontraktene er heller ikke avhengige av en server eller en sky som sentraliserte apper er per i dag, men kjøres heller på blokkjeden. Det betyr at alle opplysningene dine ikke blir lagret av én tredjepart som kan være sårbar for hacking. Blokkjedeteknologi reduserer også risikoen for svindel og fusk.

Hvordan fungerer Ethereum?

Akkurat som Bitcoin, fungerer Ethereum på grunn av teknologien Blockchain / blokkjede. Vi har allerede nevnt at smartkontrakter og desentraliserte apper kjøres på teknologien. Finansielle transaksjoner som betaling og pengeoverføring kjøres også gjennom blokkjeden. Hver transaksjon består av såkalte blokker som henger sammen. Den nye blokken inneholder informasjon om blokken som kommer før den.

La oss se på et eksempel. Etheren som du eier befinner seg i en blokk som du har en nøkkel til. Nøkkelen er på mange måter som et passord og består av en serie med koder. Når du vil sende ether til noen andre, bruker du en nøkkel til å signere transaksjoner. På mange måter kan du anse dette som å slå inn en PIN-kode for å ta ut penger i minibanken.

Når transaksjonen er fullført, blir det dannet en ny blokk som også inneholder informasjon om hvor midlene kom fra, det vil si informasjon om nøkkelen din. Det er hovednøkkelen som gir deg tilgang til all ETH som du eier.

Hvordan fungerer smartkontrakter?

Selve navnet smartkontrakt kan være litt forvirrende, ettersom det ikke dreier seg om å inngå typiske kontrakter og avtaler. Smartkontrakter er derimot et automatisert dataprogram med sekvenser og faktorer som man programmerer inn på forhånd.

Dersom disse faktorene blir utført, trigger det en automatisk handling på blokkjeden. La oss ta et eksempel som de fleste er kjent med. Dersom du slår inn passordet ditt riktig på et nettsted, skal du få tilgang til nettstedet. 

Vanligvis er det eieren av nettstedet som lagrer passordet ditt og oppbevarer det hos seg. Ettersom applikasjonene som bygges med Ethereum er desentralisert, lagres informasjonen i blokkjeder istedenfor. Nodene bekrefter smartkontraktene og registrerer handlingen i transaksjonshovedboken til Ethereum.

Nettverket består av titusenvis av noder fremfor kun én tredjepart, noe som reduserer sannsynligheten for hacking og fusk betydelig. Noder er mennesker som driver nettverket og transaksjonene for å tjene ether. Man måtte derfor ha angrepet tusenvis av personer, fremfor bare én styreenhet. 

Alle handlingene på nettverket må godkjennes av et visst antall noder for å bli gjennomført. Hverken individuelle personer eller aktører kan kontrollere applikasjonen siden handlingene kjøres på nettverket med konsensus fra nodene.

Hvordan lages Ethereum?

Ethereum utvinnes ved hjelp av såkalt “mining”. Minere kalles også for noder. Det er dem som bekrefter transaksjoner og handlinger på nettverket. Hver gang de godkjenner en transaksjon, skapes det nye mynter. Mineren / noden som gjennomfører transaksjonen blir belønnet med to ether-coins med en verdi på titusener av kroner. 

Det finnes ingen begrensninger for hvor mange Ether-mynter som kan skapes, og det finnes dermed uendelig med muligheter her. Til sammenligning så kan det kun produseres maksimalt 21 millioner Bitcoin til sammen, noe som betyr at “belønningene” tar slutt. Det er førstemann til mølla ved mining, og konkurransen har hittil vært knallhard. Konkurransenivået kan derimot være i endring for Ethereum-mining.

Hva er proof-of-stake?

Nettverket skal om kort tid gå over fra proof-of-work til proof-of-stake. Avhengig av når du leser dette, så kan endringen være gjennomført. Begge deler er en konsensusmekanisme hvor nodene blir enige om hvordan transaksjoner skal gjennomføres og for å opprette nye blokker i blokkjeden.

MInerne / nodene må løse en avansert matematisk oppgave for å vinne ved proof-of-work. Den gjennomførte oppgaven “beviser” at de har gjort arbeidet sitt og fortjener å få mynter som belønning. Dette fører igjen til at det er vanskelig å fuske systemet. Ulempen er at prosessen krever enormt med energi og krever svært kostbare datasystemer. 

Privatpersoner har liten sjanse til å “vinne transaksjoner”, noe som gjør at større aktører helst driver med mining. Proof-of-stake gjør det derimot enklere for folk flest å begynne med mining. Noder må tilby egen ETH som garanti / depositum for å bli med i nettverket. I skrivende stund må man ha 32 ETH. 

Det er fortsatt kostbart å drive med mining, men datasystemet og energien som kreves for proof-of-work er atskillig dyrere. Det er mulig å bli med i såkalte “pools” med andre brukere, dersom du ikke har nok midler selv. I så fall spleiser dere for å drive med mining sammen.

Nodene som godkjenner transaksjoner blir valgt tilfeldig, og den harde konkurransen hittil blir dermed eliminert. Dersom man godkjenner blokker som er skadelige, mister man depositumet sitt. Nodene blir belønnet med ETH for hver gang de enten foreslår nye blokker i kjeden eller bekrefter å ha sett blokker som andre foreslår.

Hva kan Ethereum brukes til?

Ethereum har et større bruksområde enn for eksempel Bitcoin. Du kan investere i ETH for kortsiktige eller langsiktige investeringer, samt sende kryptovaluta direkte til andre brukere. Ethereum tilbyr også et nettverk for finansielle tjenester, applikasjoner, nettverk og spill, uten at tredjeparter kan sensurere deg eller stjele informasjonen din.

Hvorfor velger mange å investere i ETH?

Mange velger å investere i Ethereum fordi de har troen på fremtiden til dette systemet og vil sikre seg verdier før markedsprisen eventuelt stiger mer. Andre ønsker derimot å være med på applikasjonsutviklingen på nettverket, og “kjøper seg inn” med ether. Fremtiden til blokkjede er derimot umulig å forutsi.

Andre kjøper og selger ether for å vinne på de hyppige prissvingningene. Ether er et yndet objekt for daytradere, da verdien varierer fra time til time. Det er viktig å være obs på at alle eventuelle investeringer er kun spekulasjoner, og det er høy risiko tilknyttet kryptotrading generelt.

Vi anbefaler derfor at du leser deg grundig opp før du bestemmer deg. Grunnet den høye volatiliteten og risikoen, bør du alltid gjøre deg opp en egen mening. Studer gjerne statistikk over markedsbevegelser. Dersom du snubler over noen som garanterer deg profitt, bør du være skeptisk. Det finnes ingen garantier i trading, og du bør begrense investeringene til et beløp som du tåler å miste.

Hvordan betaler man med ETH?

Dersom du skal trade eller betale i Ethereum, så er det strengt tatt ether eller ETH det er snakk opp. Som diskutert innledningsvis, så er Ethereum teknologien som den digitale valutaen ether kjøres på. Du kan også tenke på ETH såkalte tokens som kan brukes til betaling via Ethereum-nettverket. 

Fordelen med å betale med kryptovaluta er mindre gebyrer og sikre transaksjoner. Pengetransaksjoner via banken innad i Norge er ganske lave, men det kan koste mye mer å overføre penger inn og ut av landet. Det betyr at du kan kutte en del utgifter ved hyppige transaksjoner og betalinger på tvers av landegrensen.

Ulempen er derimot de svært varierende prissvingningene. Dette gjelder kryptovaluta generelt, ikke bare ether. Det er kjedelig å investere et par-tre tusenlapper i ETH for forbruk, bare for å oppdage at summen har halvert seg innen du skal bestille varer. 

Du har kanskje hørt historien om mannen som kjøpte pizza med Bitcoin i 2010? På den tiden var myntene verdt ca. 250 kr. Hadde han spart myntene, ville de har vært millioner av kroner. Det skjer riktignok ikke så store variasjoner på noen uker, men det er alltid en stor risiko for at verdien endrer seg i forhold til norske kroner på kort tid.

Hvordan finne dagens verdi for Ethereum

De fleste kryptobørser tilbyr statistikk og informasjon om dagens verdi for Ethereum. ETH har som sagt høy volatilitet, det vil si at markedsbevegelsene er i skarp bevegelse. Det er mulighet for å oppnå store fortjenester, men også store tap. Du bør gjøre grundige undersøkelser før du eventuelt kjøper ETH, da prisen kan variere flere ganger i løpet av dagen.

De fleste kryptoplattformene tilbyr også oversikt over hva Ethereum er verdt fra time til time. Vi anbefaler at du gjør deg godt kjent med denne statistikken for å forstå hva Ethereum er verdt, dersom du vurderer å investere i ETH eller annen kryptovaluta. Grundige undersøkelser er viktig for å lykkes med trading generelt, særlig for ustabile investeringer som kryptovaluta.

Hvordan investere og kjøpe Ethereum i Norge? 

Vi anbefaler å kjøpe Ethereum i Norge fra anerkjente kryptobørser. Det er mulig å kjøpe direkte fra andre brukere gjennom P2P-nettverk, men du må ha inngående kunnskap om hva du gjør på for å lykkes. Du forhandler nemlig om pris selv, og risikoen for å bli svindlet er høyere.

En kryptobørs fungerer på mange måter som en slags megler. Dette er det beste valget for de aller fleste som vil kjøpe ETH i Norge. Vi anbefaler å bruke regulerte og lisensierte børser med høy sikkerhet og brukervennlige funksjoner.

Når du har valgt ønsket plattform, så er du klar for å kjøpe ETH. Her får du en kort, trinnvis guide til hvordan du gjør det. Anbefalingene er generelle og kan derfor variere litt, avhengig av hvilken børs du ender opp med å velge.

Foretrekker du å lese en inngående guide til hvordan kjøpe kryptovaluta steg-for-steg med eksempler og skjermbilder, anbefaler vi å heller lese guiden vår her.

Hvordan kjøpe ETH i Norge steg-for-steg

Hvorfor bruke kryptolommebok? 

Det finnes flere grunner til hvorfor vi anbefaler å bruke en kryptolommebok, fremfor å la verdiene dine bli stående på kryptobørsen. Den ene grunnen er gebyrer. Enkelte kryptoplattformer krever en viss sum for at du skal oppbevare midlene dine hos dem. Dette gebyret trekkes fra verdiene dine.

Det viktigste er imidlertid sikkerheten. Alt som foregår på nett er utsatt for hacking og phishing. For eksempel, tastaturet ditt kan bli avlest og hackere får dermed tilgang til passordene dine. Det har også forekommet tidligere kriser hvor kryptobørser har gått konkurs eller blitt hacket, uten at brukerne fikk tilbake verdier.

Mange kryptobørser har nå forsikringer og fond som skal sikre brukerne ved slike tilfeller, men det beste er som sagt å overføre verdiene til en kryptolommebok. Du kan velge mellom en digital krypto wallet eller en fysisk enhet som ser ut som en minnepenn. Fysiske enheter er de mest sikre, mens digitale lommebøker er mer praktiske for hyppig bruk.

En løsning er å bruke begge deler. For eksempel, du kan oppbevare størsteparten av verdiene på en fysisk enhet, men ha en liten sum i en digital lommebok. Uansett hva du velger, er det viktig å gjøre egen research og vurderinger. Du kan lese mer om hvordan velge kryptolommebok her.

Hva er forskjellen mellom Ethereum og Bitcoin?

Det finnes både forskjeller og likheter mellom Ethereum og Bitcoin. Begge har stor markedsverdi, samt en ganske høy pris per mynt. Begge fungerer også ved hjelp av blokkjede med noder. Nettverkene er desentraliserte, uten én spesifikk styringsform. Volatiliteten for begge typer kryptovaluta er også høy.

Ethereum skiller seg derimot fra Bitcoin på mange måter. Ethereum er en avansert plattform for å skape desentraliserte apper som også tilbyr egen kryptovaluta (ETH) og pengesystem, mens Bitcoin er utformet kun som et digital pengesystem. Mange anser dermed bruksnytten som høyere for Ethereum.

Ethereum er skalerbart, mens Bitcoin er begrenset til 21 millioner for å forhindre inflasjon. Ikke minst, så skal Ethereumteknologien over på proof-of-stake. Bitcoin bruker til sammenligning den mer ressurskrevende teknologien proof-of-work. En god del kryptoentusiaster anser derfor Ethereumteknolgien som mer fremtidsrettet, bærekraftig og skalerbart.

Det er derimot umulig å svare på hva som er best av Ethereum og Bitcoin. Det finnes fordeler og ulemper ved begge nettverkene, og bruksformålene er også svært forskjellige. Det kommer derfor helt an på dine personlige preferanser, mål og ønsker. Les deg grundig opp på begge teknologiene og myntene, dersom du må velge mellom disse to.

Hva er Ethereum: kort oppsummering

Nå har du en grunnleggende forståelse for “hva er Ethereum”, samt hvorfor enkelte velger å investere i teknologien og kryptovalutaen. Her er de viktigste punktene du bør merke deg, kort oppsummert:

Dersom du vurderer å investere i teknologien eller kjøpe ETH, bør du gjøre deg godt kjent med risikoene. Pass også på at du velger en anerkjent og pålitelig kryptobørs. Da er det bare å ønske deg lykke til med Ethereum.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.