generic

Hva er NFT? En komplett guide for nybegynnere

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Du har kanskje hørt om NFT-er, men ikke helt forstått hva greia er? Det har vi også, og i denne NFT guiden skal vi forsøke å gå gjennom hva en NFT er, samt hva du bør vite om disse før du begynner å investere. Disse fargerike bildene er nemlig langt mer enn bare et bilde på internett, og mye av dette kan vi spore tilbake til teknologien bak Ethereum. 

En NFT, eller ‘non-fungible token’ som det egentlig står for er digitale filer som kan inkludere lyd, kunst, video, memorabilia fra videospill og en rekke andre kreative forekomster. Akkurat som kryptovaluta er NFTer en unik kode som ligger synlig tilgjengelig på en blokkjede. Dette betyr at de kan omsettes på samme måte som ulike kryptovaluta, og det er nettopp dette som gjør dem så verdifulle.

Oppsummering

  • NFT (non-fungible token) er digitale filer med kunst, lyd, video og andre kreative forekomster. Hver NFT er unik og kan omsettes på samme måte som kryptovaluta.
  • NFTer kan bli verdifulle på grunn av tilbud og etterspørsel. Mange ser på NFT som kunst og ønsker å eie dem. NFT-er danner dessuten et solid grunnlag for å autentisere digitale eiendeler fordi de oppbevares synlig på en blokkjede.

Men nå lar vi oss rive med – la oss ta et skritt tilbake og se nærmere på hva er NFT først. Enkelt forklart er en NFT en unik token som viser at du eier det aktuelle bildet, lyden, videoen eller hva det skulle være. Dette betyr i praksis at du har enerett til den aktuelle NFT-en. Non-fungible kan høres ut som et morsomt ord, men det betyr at noe er unikt. 

Hva er forskjellen på kryptovaluta og NFT?

Som vi var inne på tidligere kan vi spore blokkjeden til NFT-er tilbake til Ethereum, men det er også her likhetene i stor grad stopper. Det er nemlig slik at NFT skiller seg fra kryptovaluta og tokens ved at hver NFT er unik. Dette til motsetning fra Ethereum eller Bitcoin som dersom du bytter de mot en annen Bitcoin eller Ethereum, fortsatt vil være den samme kryptovalutaen, bare en annen mynt.

Derfor vil mange anse NFT litt som å kjøpe kunst, men i form av digitale samleobjekter lagret på en blokkjede. På denne måten kan man faktisk si at NFT er tryggere enn å kjøpe et maleri, fordi det er tilnærmet umulig å piratkopiere det. I tillegg gir de et godt grunnlag for å autentisere digitale eiendeler ved at de oppbevares fullt synlig på en blokkjede. 

Hvorfor NFTer kan bli verdifulle 

Så hva er det egentlig som gjør disse bildene så utrolig verdifulle? Det er helt enkelt på grunn av tilbud og etterspørsel – vi ønsker å eie dem. Mange anser NFT som kunst og kunst har mennesker samlet på i hundrevis av år allerede. Dette har ført til at en rekke artister har lansert sine nye verk som NFT-er, og her kan vi trekke frem noen gode eksempler på hvorfor NFT-er blir så verdifulle. 

Banksy har lenge vært en svært omdiskutert artist, men han er vel mest kjent som en graffiti artist med et svært politisk budskap. Imidlertid har flere av bildene hans blitt solgt på auksjon hos anerkjente auksjonshus som Sotheby’s og Christie’s. Banksy var en av de første profilerte kunstnerne til å lansere sin egen NFT, i form av kunstverket ‘Moron’. Dette var en NFT som ble solgt for mer enn 3 millioner kroner. I Norge har det også dukket opp flere NFT kunstnere hvor den mest kjente er Pøbel. Flere tradisjonelle kunstnere har også åpnet for å lansere egen krypto kunst, og her er Bjarne Melgaard uten tvil det mest profilerte navnet. 

Når dette er sagt betyr ikke en Banksy til 3 millioner at alle NFT-er kommer til å bli verdifulle. Som vi var inne på tidligere er NFT i praksis en form for samleobjekt eller kunst, noe som betyr at de aller fleste aldri vil oppleve en verdivekst. Stygt sagt vil mange av dem rett og slett være verdiløse, så her vil det være viktig å sette seg godt inn i forskjellige former for NFT og hvilke du bør investere i. 

Ulike bruksområder for NFTer 

Noe av det som gjør NFT så spennende er at det finnes en rekke potensielle bruksområder for denne teknologien. Foreløpig har det vært mest fokus på NFTer knyttet til spill og kunst, men de kan også brukes til utrolig mye mer. En NFT kan i praksis være hva som helst som trenger en dokumentert historie. Vi skal derfor se litt nærmere på noen av de potensielle bruksområdene for NFT som har blitt identifiserer så langt, men vi har liten tvil om at denne listen vil utvides etterhvert som teknologien blir stadig mer utbredt. 

Identifikasjon

Vi forholder oss til stadig mer internasjonale transaksjoner, men dette har også ført med seg en rekke problemer for både privatpersoner og bedrifter. Et resultat av dette er strenge krav om KYC (Know Your Customer) som mange kjenner igjen fra nettcasinoer, banker og forhandlere som tar imot penger på nett. Problemet mange av disse selskapene står overfor er at det blir stadig vanskeligere å verifisere at den identiteten de forholder seg til faktisk er en ekte person, og enda viktigere at de faktisk er den personen de utgir seg for å være. 

Dette har ført til en rekke ulike prosesser som har til hensikt å verifisere identiteten til en bruker. Mange av oss har nok opplevd å måtte ta bilde av pass eller førerkort for å sende inn dette til verifikasjon, eller brukt BankID applikasjonen til å skanne ID-kort og ansikt (i Norge). Utfordringen med det at man ber noen sende inn en kopi av ID-kort eller pass, er at man ikke kan bekrefte om disse er ekte eller ei. I tillegg er det mange som vegrer seg over å sende inn sensitiv informasjon i frykt for at denne skal havne på avveie og bli misbrukt. 

En måte man kan løse dette på er ved bruk av NFTer som identifikasjon. Ved hjelp av en blokkjede som Ethereum kan man sikre sin identitet mot tyveri, og eksempelvis oppbevare den offline i en hardware wallet. På denne måten kan du beskytte den private nøkkelen til din NFT, men samtidig bruke den til å identifisere deg på nett. Ettersom det er tilnærmet umulig å piratkopiere en NFT, vil dette også forebygge identitetstyveri slik vi kjenner det i dag. 

Eiendom

Til tross for at vi lever i det 21 århundre foregår fortsatt store deler av eiendomsbransjen i form av støvete gamle arkiver eller dårlige digitale løsninger, noe som gjør det enkelt å tukle med eierskapet på en eiendom. Dette har blant annet ført til at man kan skjule eierskapet sitt gjennom stråmenn eller postkasseselskaper, men det har også gjort at mange begår svindel ved salg av eiendommer – hvor den mest klassiske er at man selger en eiendom man egentlig ikke eier. 

Dersom man benyttet NFTer som en token for eiendommer der hver enkelt eiendom har sin egen unike NFT, ville dette være et langt mindre problem. Da ville eierskapet til en eiendom være offentlig synlig på en blokkjede og potensielle kjøpere kan enkelt se hvem som er nåværende eier, samt hele historikken for tidligere transaksjoner som ligger på blokkjeden. 

Et annet spennende aspekt med NFT-er er muligheten til å bruke smart kontrakter basert på blokkjede. Dette er unike kontrakter som gjennomføres når alle kriteriene er oppfylt. Slike kontrakter kan revolusjonere hvordan vi omsetter eiendom i det offentlige markedet, og det finnes allerede prøveprosjekter for dette i en rekke ulike land som Sverige, Russland og Ghana. 

Kunst

Som vi var inne på tidligere er kunst selvfølgelig et stort bruksområde for NFTer. Imidlertid har vi så vidt begynt  utforske hvilke muligheter denne typen kunst faktisk kan brukes til. Her ser mange eksperter for seg at NFTer blir en svært vanlig form for memorabilia som kan selges på en rekke ulike arrangementer. Noen har blant annet foreslått at merch kan selges som memorabilia, men de kan også implementeres i sportsarrangementer, dataspill og en rekke andre konkurranser. 

Hadde det ikke vært kult å kjøpe en NFT fra en konsert med favorittbandet ditt neste gang? Dette er en av mange mulige bruksområder eksperter har sett på, og er noe vi forventer å se stadig mer av. Dersom Rolling Stones begynner å selge NFTer kommer vi utvilsomt til å stå langt frem i køen. 

Hvordan kjøpe og selge NFTer 

Dersom du ønsker å starte din egen NFT samling eller forsøke å selge dine egne NFTer, vil du være nødt til å opprette en smart kontrakt på blokkjeden. Her kan du velge å gjøre dette selv, men ved mindre du har utrolig gode kunnskaper om hvordan dette fungerer, anbefaler vi at du bruker en markedsplass for NFT. Du vil også trenge en kryptolommebok for oppbevaring av nøkkelen til din NFT. 

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan kjøpe og selge NFT-er for å starte din egen samling har vi laget en egen guide på dette – den finner du her. 

3 NFT prosjekter vi liker 

Det finnes tusenvis av ulike NFT prosjekter du kan velge mellom, men som vi var inne på tidligere kan det være vanskelig å avgjøre hvem av disse som vil stige i pris og hvem som er verdiløse. Her skal vi ikke påberope oss å være noen form for kunstkritiker eller ekspert på NFT, men vi må innrømme at vi blir tiltrukket av de fargerike kunstverkene. 

Derfor har vi trukket frem tre ulike NFT prosjekter eller samlinger som vi likte spesielt godt. Før vi går videre må vi understreke at dette på ingen måte er en anbefaling om å kjøpe NFT-er fra disse samlingene, men heller en anerkjennelse om at vi liker å glane på fargerike bilder fremfor å gjøre det vi skal på jobb. 

Bored Ape Yacht Club 

Bored Ape Yacht Club er en samling med 10.000 unike NFT-er av, vel.. apekatter. Disse merkelige bildene har blitt en av de mest populære samlingene på flere markedsplasser og det er noe interessant med bildene. Vi vet ikke helt hva som gjør at vi stadig titter på bilder av apekatter, men uansett er det en stilig samling av svært fargerike, kreative NFT-er som vil passe godt i en hvilken som helst samling. Det hadde også vært ganske kult å ha en Bored Ape hengende på stueveggen, men da måtte vi skrudd opp ytterligere en skjerm, noe vi mistenker at ikke vil tillates. Vi får derfor nøye oss med å se på bildene på nett enn så lenge. 

Quirkies Originals

Quirkies er en annen samling med NFT-er, men sammenlignet med apekattene som det fantes 10.000 av, finnes det bare 5.000 Quirkies. Vi må være helt ærlige å si at vi ikke helt kan avgjøre hva disse skapningene egentlig er for noe, men vi mistenker at de ikke bor på jorden. Når det er sagt har skaperen av Quirkies sagt at samlingen feirer de mange quirkies vi mennesker innehar, så kanskje de er nærmere enn vi ønsker å innse. Uansett er det en spennende samling NFT-er som har blitt plukket opp av mange samlere over hele verden. Kanskje du har plass til en Quirkies i samlingen din? 

Tasty bones

Den siste samlingen vi ønsker å trekke frem i dag er Tasty Bones som egentlig får oss til å tenke på BBQ, men det er altså en samling av fargerike skjeletter i ulike antrekk. Denne NFT samlingen består av 4999 ulike bilder som alle har sin egen fiksjon på ulike matretter i vår egen verden. Vi har sett få tegn til disse skapningene på mathallen foreløpig, men du vet jo aldri hva som dukker opp neste gang. Uansett er dette en fargerik samling med stilige bilder, så vi kunne absolutt tenkt oss å ha noen av disse i samlingen en dag. 

Oppsummering – Hva er NFT?

NFT eller Non-fungible token er et stykke kode vi finner på en blokkjede, men mest anerkjent er de som kunstverk. I dag kan man investere i NFT-er i form av bilder, video, memorabilia og annet, men det er også store forventninger til hvordan denne teknologien kan benyttes i en økende grad. Som vi var inne på i denne artikkelen kan det blant annet bli aktuelt å bruke NFT-er for identifikasjon på nett, til transaksjoner i eiendomsbransjen og ikke minst som samleobjekter. Her er det bare fantasien som setter grenser, så det kan virkelig bli spennende å se hva som ligger skjult i fremtiden for denne innovative teknologien.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.