generic

Hva er Ripple (XRP)? En komplett guide for nybegynnere

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Har du hørt mye om Ripple (XRP), men vet ikke helt om det er en investering for deg eller ikke? Da har du kommet til rett sted! I denne guiden vil vi ta deg gjennom alt du trenger å vite om RippleNet, XRP og xRapid. Finn ut hvordan dette populære betalingsnettverket fungerer, samt hvem det kan være en attraktiv investering for. 

Oppsummering

  • Ripple (XRP) er et desentralisert betalingssystem som er rettet mot banker og finansielle institusjoner, med en egen ledger og kryptovalutaen deres XRP.
  • Ripple har som formål å skape et nettverk som gjør det mulig å overføre store beløp internasjonalt uten de utfordringene vi finner i tradisjonell finans. I dag har Ripple en stor kundebase med flere av de største bankene i EU.

Hva er Ripple (XRP)?

Ripple ble først lansert i 2004 av Ryan Fugger, da han lanserte sin prototype av et desentralisert betalingsnettverk (RipplePay). Systemet gikk på nett i 2005 og hadde til intensjon å tilby en trygg betalingsløsning med globalt omfang. Imidlertid ga Fugger kontroll over prosjektet til Jed McCaleb og Chris Larsen i 2012. 

Det var disse som lanserte det amerikanske selskapet OpenCoin, forgjengeren til det vi i dag kjenner som Ripple Labs. De to utviklerne begynne å jobbe på en protokoll målrettet på løsninger for banker og andre industrielle institusjoner. Selskapet tok navnet Ripple Labs i 2013 og to år senere ble nettverket deres døpt om til Ripple. 

I dag består Ripple av et desentralisert betalingssystem rettet for banker og finansielle institusjoner, en egen ledger og deres kryptovaluta XRP. Noe av det som har gjort Ripple så populært, er det at de ikke er basert på Proof of Work slik som eksempelvis Bitcoin, men heller bruker sin egen consensus algoritme – Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Visjonen bak XRP

Det som startet som et desentralisert betalingsnettverk ble raskt fokusert på finansielle institusjoner og banker. I dag er det her det meste av kundebasen til Ripple befinner seg. Selskapet ønsket å skape et nettverk som gjorde det mulig å overføre store beløp internasjonalt uten den flaskehalsen som tradisjonell finans byr på. 

Dette er kanskje den mest suksessfulle delen av Ripple, og de kan i dag vise til en stor kundebase med mange av de største bankene i EU. Muligheten til å overføre verdier internt på nettverket innen få sekunder har blitt en attraktiv mulighet for bankene. 

Hvordan fungerer Ripple?

Når vi snakker om Ripple, kan det være fort gjort å gå seg bort i de ulike produktene deres. Ripple er nemlig selskapet som står bak flere av de ulike produktene, inkludert RippleNet, XRPL, XRP og en rekke mindre produkter. Mye av inspirasjonen Fugger hentet til sitt prosjekt kom fra nettopp Bitcoin.

Grunnsteinen for Ripple kommer i form av Ripple Consensus Ledger (RCL) og deres kryptovaluta XRP. Ripple Consensus Ledger går i dag under navnet XRP Ledger eller bare XRPL. Denne fungerer som et distribusjonsnettverk som ikke bare oppbevarer informasjon om blokkjeden (slik en rekke andre valutaer gjør), men også tilbyr vekslingstjenester over en rekke valutaer. 

Dette gjør det mulig for deltakere i Ripple nettverket å gjennomføre realtids transaksjoner ved hjelp av XRPL. Disse blir deretter verifisert og sikret av deltakerne av nettverket. Imidlertid er det en stor forskjell mellom Bitcoin og XRP, nemlig at XRP ikke benytter seg av Proof of Work. Dette betyr at man ikke kan mine/utvinne XRP slik man kan med Bitcoin. 

I stedet for Proof of Work benytter XRPL seg av et kontrollert nettverk av uavhengige validator noder som sammenligner sine transaksjoner kontinuerlig. Hvem som helst kan sette opp en slik validator node, men Ripple anbefaler at man bruker pålitelige validatorer. Disse finner man på listen Unique Node List (UNL)

Hva kan Ripple brukes til?

Når man skal lære om hva Ripple brukes til er det viktig å vite at det finnes to ulike versjoner av Ripple. Du har open-source biten som ligger ute i form av XRPL – deres ledger. Den andre delen av selskapet er RippleNet. Dette er protokollen som tilbyr transaksjonsnettverk for finansielle institusjoner og banker. Denne delen av selskapet er det som følger den opprinnelige protokollen som OpenCoin begynte på tilbake i 2012. 

RippleNet består av xRapid, xCurrent og xVia. Vi skal derfor se litt nærmere på hva de ulike nettverkene innebærer:

xRapid

xRapid er et nettverk som bruker XRP kryptovaluta som bro mellom ulike FIAT valutaer over hele verden. Både XRP og xRapid tar utgangspunkt i XRP Ledger for raske transaksjoner mellom sender og mottaker. For å vise hvordan dette fungerer kan vi ta et eksempel. 

La oss si at Lisa i Norge skal sende $100 til sin venn Martin i India. De bruker banken FIN som benytter seg av xRapid løsningen. På denne måten vil Lisa sette inn $100 hos FIN, hvor selskapet vil konvertere disse til XRP og sende over til mottaker selskapet til FIN i India. Deretter vil mottaker banken i India konverte XRP til Indiske Rupees når disse mottas. På denne måten kan man overføre beløp over hele verden på bare noen få sekunder. 

xCurrent

xCurrent er en annen løsning som Ripple tilbyr. Dette er en løsning for øyeblikkelig oppgjør og sporing av betalinger mellom RippleNet medlemmer. Til forskjell fra xRapid tar ikke xCurrent utgangspunkt i XRP, men tar utgangspunkt i Interledger Protocol (ILP). Den store forskjellen er at xCurrent kan kobles til ulike ledgers og betalingsnettverk, mens xRapid kun benytter seg av XRP. 

xVia

Det siste nettverket hos Ripple er xVia – et API-basert standard interface nettverk. Dette systemet lar tilbydere av finansielle løsninger å jobbe innenfor et felles rammeverk. xVia lar banker gjennomføre betalinger gjennom andre betalingspartnere knyttet til RippleNet, samt gjør det mulig å tilknytte fakturaer og annen informasjon til transaksjonene. 

Hva er Ripple verdt?

XRP har lenge vært en volatil kryptovaluta og befinner seg i skrivende stund på rundt $0.3713 per token. Dette betyr at de fortsatt ligger et godt stykke bak verdistigningen til eksempelvis Ethereum og Bitcoin. Imidlertid er Ripple fortsatt en av de største kryptovalutaene på markedet i form av markedsverdi. 

Deres tokens har en enorm likviditet og takket være tilknytningen til RippleNet opprettholdes denne likviditeten over tid. Basert på markedsverdi er Ripple den 6. største kryptovalutaen på markedet i dag. 

Hvordan investere i/kjøpe Ripple?

Skal du kjøpe Ripple er det XRP du omsetter. Dette er kryptovalutaen som er tilknyttet Ripple sin protokoll. Denne er tilgjengelig hos de fleste kryptobørser, men du vil trenge en konto før du kan begynne å kjøpe Ripple (XRP). Vi har derfor illustrert hvordan dette kan gjøres i noen enkle trinn nedenfor. 

  1. Det første du må gjøre er å opprette en brukerkonto hos en kryptobørs. Her finnes det en rekke alternativer, men for norske investorer anbefaler vi Firi. Dette er en brukervennlig plattform med svært lave omkostninger. 
  2. Når du har opprettet kontoen din må du overføre de pengene du ønsker å handle for. Hos Firi har du også mulighet til å koble et bankkort eller bankkonto direkte til din brukerprofil
  3. Deretter er det tid for å finne Ripple. Da søker du enkelt etter XRP i søkefeltet øverst på skjermen din hos Firi. 
  4. Velg deretter handle og oppgi hvor mye du ønsker å plassere i XRP. Gjennomfør handelen ved å trykke på åpne handel nederst på skjermen. Gratulerer du er nå den stolte eier av XRP

Oppsummering

Ripple (XRP) skiller seg fra en rekke andre kryptovaluta ved at de har en målrettet visjon om å være et betalingsnettverk for finansielle institusjoner og banker. På dette området har de kommet godt i gang og brukes allerede av store banker i EU. Det er denne muligheten gjennom RippleNet som har gjort at XRP fort har blitt en populær investering for mange. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.