Hvordan kjøpe aksjer?

Det er noe helt spesielt første gangen du kjøper en aksje. Du blir faktisk medeier i selskapet, og får rettigheter som aksjonær. Blant annet kan du delta og stemme på generalforsamling og motta andel av eventuelt utbytte. Dette i seg selv er dermed noe å feire.

I dag er det mye lettere å kjøpe aksjer enn det var før. Grunnen til dette er at du nå kan handle aksjer over internett. Aksjekjøp har i stor grad blitt automatisert, og stadig flere nordmenn har derfor blitt aksjeeiere.

I tillegg til at kjøp og salg av aksjer har blitt enklere har det også blitt rimeligere. Muligheten til å tilby aksjekjøp på nett har ført til at en rekke forskjellige nettmeglere har etablert seg, hvilket har skapt høyere konkurranse. Av den grunn har kurtasjen (mellomlegget meglerne tar) blitt vesentlig mindre etter at aksjemegling ble digitalisert.

Digitaliseringen har altså ført til at du nå kan investere i aksjer veldig enkelt, og formålet med denne artikkelen er å forklare deg raskt og oversiktlig hvordan du enklest gjør dette.

  •  Beste norske nettmegler
  •  Helt kostnadsfritt å bli kunde
  •  Velg mellom over 500 fond

Aksjekjøp i 4 steg

hvordan kjøpe aksjer

  1. Åpne en aksjekonto. Se etter lav kurtasje, kundeservice og brukervennlighet.
  2. Velg aksjene dine. Se etter selskaper med langsiktige prospekter.
  3. Bestem deg for hvor mange aksjer du vil kjøpe. Tenk på budsjett og risiko.
  4. Velg din ordretype. Bruk markedsordre eller limitordre.

Klar for å starte? Les videre hvor vi forklarer hvert av de fire stegene mer grundig.

Steg 1: Velg en nettmegler

Hvordan velge nettmelger

Lurer du på hvor du skal kjøpe aksjer? I gamle filmer ser man typisk stressede tradere i dress som roper ut sine aksjekjøp via telefon i et hektisk børslokale. Typiske eksempler er den gamle filmen Wall Street eller den nyere The Wolf of Wall Street. I disse dager blir imidlertid de færreste aksjer kjøpt på denne måten. I dag er det som nevnt enklest å investere i aksjer på nett via en nettmegler. Du kan altså begynne med kjøp og salg av aksjer veldig enkelt.

Det finnes utrolig mange nettmeglere du kan velge mellom. Flere norske banker som dnb tilbyr slike tjenester, men disse tar ofte større gebyrer enn de utenlanske nettmeglerne, som vi ofte opplever fungerer minst like godt.

Det er relativt enkelt å åpne en aksjekonto hos en nettmegler. Du må bare registrere deg, bekrefte identiteten din med et pass eller liknende, og deretter velge betalingsmåte. Den vanligste betalingsmåten vil da være via elektronisk bankoverføing.

Du vil også få en VPS-konto når du registrerer deg hos en nettmegler. Dette er din personlige konto i Verdipapirsentralen hvor dine fremtidige aksjer blir registrert, slik du blir registrert som eier av aksjen. Slik unngår du at noen «stjeler» aksjen din.

Så hvordan finner du den beste aksjemegleren på nett? Det handler ikke bare å finne den nettmegleren som har lavest kurtasje. Det kan for eksempel være verdt å betale noe høyere kurtasje dersom nettmegleren tilbyr veldig gode nybegynnerkurs eller kundeservice, spesielt hvis du er ny.

Noen ting du burde vektlegge:

Steg 2: Velg aksjene du vil investere i

Velg aksjene du vil kjøpe

Når du har registrert deg hos en nettmegler og satt inn penger er du nå klar for å handle aksjer på nett. Kjøp og salg av aksjer er selvfølgelig ikke enkelt, og mange mennesker vier hele livet sitt til å finne ut av dette. Du kan dermed ikke forvente å bli en mester med en gang, og det vil være umulig for oss å gi deg en konkret oppskrift innen en så kort ramme som denne artikkelen.

Prøv å ikke bli satt ut av all den kompliserte dataen som plasseres foran deg mens du ser etter en aksje å investere i. Hold målet enkelt: Du ser etter et selskap som du ønsker å bli deleier av.

Warren Buffet sa en gang: «Kjøp deg inn i et selskap fordi du har lyst til å eie det, ikke fordi du vil at aksjen skal stige». Han har blitt ganske suksessfull ved å følge den regelen. Allikevel kan det kanskje være lettere sagt enn gjort.

Det finnes en rekke måter du kan lære hvordan du burde gå frem for å investere i aksjer. For eksempel finnes det en rekke norske bøker innen fagområdet. På nettet er det også nærmest utømmelige ressurser, men her burde du være forsiktig med å sluke alle råd som gode.

De fleste nettmeglere har også mange nyttige aksjekurs til nybegynnere som du kan benytte deg av. Fordelen med å kjøpe aksjer på nett er at det er så stor konkurranse mellom nettmeglerne slik at de er nødt til å tilby gode opplæringskurs.

En mulighet er å starte med selskapets årsrapport, spesielt ledelsens årlige brev til aksjonærene. Dette brevet vil gi deg en generell indikasjon på hva som skjer i virksomheten og vil gi en bredere kontekst for tallene i rapporten. På blant annet Oslo Børs sine hjemmesider kan du følge med på utviklingen i de forskjellige markedene.

Etter det vil mye av informasjonen og de analytiske verktøyene du trenger for å vurdere virksomheten være tilgjengelig på meglerens nettsted. De fleste meglere tilbyr også opplæring i hvordan du bruker verktøyene deres, og også ofte seminarer for nybegynnere om hvordan man bør velge aksjer.

Noen investerer også aktivt i selskaper som betaler ut utbytte, såkalte utbytteaksjer. På denne måten kan man tjene penger også ved at selskapet betaler ut utbytte. Dette vil typisk de største og mest robuste selskapene gjøre.

PS: Husk at det også er mulig å shorte aksjer. Dette innebærer at du låner en aksje i et selskap, selger den, for så å senere kjøpe den tilbake og levere den til långiver. I dette tilfellet vil du tjene penger dersom selskapet du investerte i sank i verdi – altså det motsatte av å kjøpe aksjer.

  •  Beste norske nettmegler
  •  Helt kostnadsfritt å bli kunde
  •  Velg mellom over 500 fond

Steg 3: Bestem deg for hvor mange aksjer du vil kjøpe

Ikke invester mer enn du kan tape

Når du har bestemt deg for hvilke aksjer du vil kjøpe er det ofte like vanskelig å bestemme seg for hvor mange du skal investere i.

Her bør du ikke føle noe press. Ofte er det lurt å starte i det små for å ikke risikere å tape mye penger med en gang. Dette kan enkelt føre til at du mister lysten til å investere i aksjer, og at du mister motivasjonen til å lære. Alle bruker litt tid på å lære hvordan aksjemarkedet fungerer, og det dummeste man gjør er å bli demotivert.

Ved å gradvis øke investeringene trenger du heller ikke hoppe i det med en gang, men får en mer gradvis start. Deretter kan du øke innsatsen etter hvert i forhold til jo sikrere du føler deg.

Hvor mange aksjer du vil kjøpe vil naturligvis avhenge av din finansielle stilling og generelle risikovillighet, slik at det blir vanskelig å gi noe mer enn almene råd i denne forbindelse. Men et råd kan man i hvert fall følge: Ikke invester penger du ikke har råd til å miste.

Steg 4: Velg ordretypen

Nå har du altså bestemt deg for hvilken aksje du skal kjøpe og også hvor mange du skal kjøpe. Det eneste som gjenstår er å velge hvilken pris du skal gi for aksjen. Her skiller man ofte mellom markedsordre og limitordre. Merk at ikke alle nettmeglere skiller direkte mellom disse, men at dette vil bestemmes automatisk ut fra hvilken pris du byr per aksje.

Forskjellige ordrer

Markedsordre

Hvis du velger markedsordre betyr dette at du er villig til å kjøpe eller selge aksjen til den prisen som er best mulig i markedet her og nå. Siden en markedsordre ikke innebærer noen prisgrense for kjøpet vil ordren bli utført umiddelbart, med mindre du prøver å kjøpe en million aksjer og gjennomføre et kupp.

Ikke bli overrasket dersom prisen du betaler eller får ikke er helt identisk med prisen du ble opplyst om i det du gjennomførte handelen. Mange aksjepriser fluktuerer nemlig konstant gjennom hele døgnet. Av den grunn er en markedsordre best for å kjøpe aksjer som ikke fluktuerer så mye. Dette vil ofte være større og mer stabile selskaper fremfor de mindre og mer volatile.

Verdt å vite

En markedsordre er best for investorer som ønsker å beholde aksjen lenge. I slike tilfeller er små prisendringer i aksjen mindre viktig enn å sikre seg at handelen blir gjennomført fullt og helt.

Hvis du plasserer en markedsordre på et tidspunkt hvor markedet ikke er åpent, vil ordren din bli gjennomført til den prisen aksjen ligger på når markedet åpner neste dag.

Limitordre

En limitordre gir deg mer kontroll over hvilken pris du betaler sammenliknet med en markedsordre. La oss for eksempel si at prisen per aksje i selskap X ligger på kr 1000, og du mener at kr 950 er mer i tråd med hvordan du verdsetter selskapet. I et slikt tilfelle vil en limitordre fortelle megleren din at du ikke vil gjennomføre handelen før prisen har sunket til det nivået. På motsatt side kan selgeren fortelle megleren at aksjene kun skal selges dersom verdien øker til et visst nivå.

Limitordre er gunstig blant annet for investorer som vil kjøpe og selge aksjer i mindre selskaper. Her vil man ofte oppleve større spread. Limitordre er også gunstig dersom du vil investere i aksjer i perioder med kortsiktig volatilitet i markedet, eller når aksjeprisen er viktigere enn å få gjennomført handelen raskt.

Du kan også presisere øvrige vilkår for limitordren din. Dette gjøres som oftest for å kontrollere hvor lenge ordren vil være åpen. En «all or none» (AON) limitordre vil bare bli gjennomført når alle aksjene du ønsker å kjøpe er tilgjengelig til den prisen du ønsker. En «good for day» (GFD) limitordre vil automatisk kanselleres på tidspunktet markedet stenger for dagen. En «good til canceled) (GTC) limitordre vil derimot gjelde helt frem til kunden aktivt trekker tilbake bestillingen eller ordren utløper, typisk fra 60 til 120 dager.

Verdt å vite

Selv om en limitordre forsikrer deg om at du får aksjen til den prisen du ønsker er det ingen garanti for at bestillingen vil bli fulført i sin helhet eller delvis. Limitordre er plassert ut fra et først i tid best i rett prinsipp, og også etter at markedsordrene er fullført. I tillegg må også aksjen forbli innenfor din valgte pris lenge nok til at nettmegleren din kan utføre handelen.

Limitordre kan koste investorer mer i kurtasje enn markedsordre. En limitordre som ikke kan bli fullført i løpet av et kjøp eller i løpet av en markedsdag kan ta flere dager å fullføre. I slike tilfeller kan du bli påført økte ekstrakostnader fra nettmegleren din.

Gratulerer, du er nå en aksjeinvestor

Vi håper denne artikkelen har gjort deg bedre kjent med hvordan du kan investere i aksjer. Vi håper også at ditt første aksjekjøp vil markere begynnelsen på en lang reise som en suksessfull investor.

Husk at dersom ting ikke går akkurat som du hadde håpet, er det viktig å være oppmerksom på at alle investorer – til og med Warren Buffet – går gjennom tøffe tider.

Det viktige er uansett å vinne i det lange løp og å holde fokus på det du kan kontrollere og ikke la deg prege av negative tilfeldigheter. Markedet vil også gå opp og ned i perioder og dette vil påvirke alle investorer, og tilfeldigheter vil alltid være sentrale.

Det er ikke noe vanskeligere å kjøpe utenlandske aksjer. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.