generic

Hvorfor ha konto på flere kryptobørser?

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Selv om et økende antall nordmenn har begynt å handle kryptovaluta, har de færreste tenkt noe særlig på sikkerheten til disse digitale verdiene. For med høy volatilitet kan man oppleve kraftige kursendringer i kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum og Ripple, akkurat slik man gjør på en vanlig aksjebørs. Imidlertid er det en betydelig forskjell som kan by på utfordringer dersom man har behov for å selge unna sine digitale verdier i et forrykende tempo. 

For mens aksjer handles gjennom omfattende infrastruktur på tvers av landegrenser, er det gjerne private selskaper med langt mer sårbar IT-infrastruktur som kjøper og selger kryptovaluta. Dette fører oss tilbake til tittelen på denne artikkelen – nemlig hvorfor man bør ha konto på flere kryptobørser samtidig. 

Hvordan oppbevarer du dine kryptoverdier?

En av de større utfordringene med kryptovaluta sammenlignet med andre investeringer er at de kan bli utsatt for hacking. Dette har ført til at mange velger en krypto-lommebok for oppbevaring av sine nøkler og ulike coins. En hardware-wallet er bokstavelig talt en fysisk lommebok som gjør det mulig å oppbevare kryptovaluta offline. 

Imidlertid byr hardware-wallets på en annen unik fordel som gjør at stadig flere benytter seg av dette til oppbevaring av sine kryptovaluta verdier. Når du benytter seg av en slik lommebok er dine verdier flyttbare, sammenlignet med når de befinner seg på depot hos en kryptobørs på nett. Dette betyr i praksis at du kan ta med deg dine verdier til en annen børs dersom du ønsker å selge de der, noe som gir økt fleksibilitet, samt bedre sikkerhet. 

Vi har sett flere tilfeller der økt press på salg gjennom de største kryptovaluta børsene har ført til at servere kollapser og man ikke får solgt sine coins. Har du derimot verdiene dine i en hardware-wallet kan du ta disse med til en av de andre børsene, og enkelt selge unna dine verdier der isteden. 

Slik fungerer en hardware-wallet

De aller fleste av oss har en lommebok med kredittkort, førerkort og kanskje noen mynter slengende rundt i lommene når vi er utendørs. Akkurat på samme måte som en tradisjonell lommebok fungerer, kan du benytte en hardware-wallet til å ta med deg dine digitale verdier uten at den trenger være tilknyttet et nettverk. 

En hardware-wallet fungerer nemlig som en oppbevaring for dine nøkler, noe som gjør at du når som helst kan flytte digitale verdier fra et sted til et annet. Det er disse nøklene som er sårbare for hacking og din hardware-wallet vil derfor fungere som en trygg oppbevaring offline. På denne måten har du muligheten til overføre dine verdier mellom ulike konti hos forskjellige kryptobørser, samtidig som de er godt skjermet mot hackere og andre tjuvradder. 

Finn de beste kryptobørsene

Hensikten med å ha flere kontoer hos ulike børser er at de skal tilby muligheten til å selge unna dine digitale verdier, til tross for stor pågang i markedet generelt. Derfor gjelder det å finne frem til de beste kryptobørsene som tilbyr stabile tjenester og et godt utvalg kryptovalutaer du kan handle i. For å gjøre denne jakten litt enklere har vi funnet frem til noen av de beste kryptobørsene for deg som vil ha flere kontoer samtidig. 

Her har vi tatt høyde for at det må være mulig å overføre kryptovaluta fra en hardware-wallet, samt at det skal være godt etablerte selskaper som har stått gjennom stormen tidligere. Vi har også vurdert noen av selskapene som er spesielt godt egnet for nordmenn og som har blitt godkjent/regulert av det norske Finanstilsynet. Disse gir en ekstra mulighet til å benytte seg av BankID fremfor vanlig brukernavn + passord, noe som øker sikkerheten til myntene dine ytterligere. 

Beste kryptobørser

Coinbase

Coinbase er en USA basert handelsplattform som tilbyr en brukervennlig løsning for nybegynnere, og et mer avansert system for deg som aktivt vil trade med kryptovaluta. Selskapet har lisens i flere ulike land og er ansett som en av de verdensledende kryptobørsene på sikkerhet og compliance. De har også en rekke spennende funksjonaliteter og muligheten til å koble et VISA-kort til din eWallet. 

 logo

Beste alt-i-ett kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Utvalg: 50+ mynter

Gå til Coinbase

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Binance

Basert på handelsvolum er Binance den største kryptobørsen i verden. Det omsettes for 668 milliarder dollar i måneden, men de har også en av de største utvalgtene på produkter og tjenester tilgjengelig for sine kunder. Selskapet tilbyr blant annet kryptobørs, meglertjenester, P2P nettverk, egne applikasjoner, eWallet og muligheten for å knytte et VISA-kort til dine kryptoverdier. 

logo

Beste utvalg og gebyrer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.1%/0.1% (Maker/taker)

Utvalg: 500+ mynter

Gå til Binance

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Firi

Av de norske tjenestene er det Firi med sine over 40 000 kunder som har det største tilbudet. Den norske tjenesten har også kryptobørs i Danmark, og den har et handelsvolum på 1,1 milliarder kroner og støtter både Vipps og BankID. Firi er registrert hos Finanstilsynet og tilbyr en løsning for forenklet skatterapportering av kryptoverdier til Skatteetaten. 

logo

Beste norske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Utvalg: 6+ mynter

Gå til Firi

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

NBX

Det nyeste tilskuddet på denne listen er NBX (Norwegian Block Exchange) som ble stiftet av Bjørn Kjos i 2018. Selskapet tilbyr en kryptobørs som er registrert hos Finanstilsynet, og har til hensikt å gjøre kryptovaluta tilgjengelig & trygt for alle. En unik tjeneste hos NBX er deres Ledger Vault som gjør det mulig å forsikre sine verdier når de er oppbevart hos NBX. 

logo

Best for nye norske tradere

star icon star icon star icon star icon

3.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Utvalg: 7+ mynter

Gå til NBX

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Viktig å huske når du skal velge konto på flere kryptobørser

Når du skal velge kryptobørser som en del av din sikkerhetsplan, er det viktig å huske å gå for godt etablerte aktører med sterk infrastruktur. Hensikten med å ha flere kontoer er at man har muligheten til å selge unna, til tross for høyt trykk i markedet. Pass derfor på at du velger børser som gjør det mulig å overføre verdier fra en hardware-wallet raskt og enkelt, samt har tilstrekkelig handelsvolum til å svelge unna stor trafikk. En kombinasjon av store og mindre børser kan derfor være lurt, slik at man er sikret alternativer dersom det skulle oppstå problemer underveis.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.