generic

Hydro aksjer: En komplett kjøpsguide med nyttige tips (2024)

Norsk Hydro ASA er et norsk industriselskap som står for kraftproduksjon, aluminium og aluminiumsprodukter. Selskapet har lenge vært regnet som en av de mest suksessfulle selskapene i Norge, og er i dag blant de største på Oslo Børs. Selskapet har virksomhet i en rekke land og har utviklet seg til å bli en av de største arbeidsgiverne i Norge. 

For investorer har dette lenge vært et selskap som byr på stabil direkteavkastning, og med staten som største aksjonær har det vært lite uroligheter knyttet til ledelsen. Mange har derfor foretrukket dette som en del av sin langsiktige aksjeportefølje for sparing. På denne siden skal vi se litt nærmere på Hydro aksjer og hvem denne investeringen kan passe for. Vi har også laget en liten introduksjon til selskapet, men ikke resultattall. Dette skyldes at tallene kan endre seg uten at vi får oppdatert innholdet vårt, og vi anbefaler deg derfor å selv hente ut de siste rapportene dersom du vurderer dette som en investering. 

Om Norsk Hydro ASA

Sam Eyde er nok et navn som de fleste forbinder med gatenavn i Oslo, men mannen sto også bak etableringen av det som i dag har blitt noen av de største selskapene i Norge, inkludert Elkem og Norsk Hydro. Historien om Norsk Hydro starter i 1905 da Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab ble stiftet. 

Hensikten med selskapet var å bruke Birkeland-Eyde prosessen til å fremstille nitrogenbasert kalksalpeter for bruk i kunstgjødsel. Selskapet ble finansiert av den svenske Wallenberg familien og en rekke franske banker, inkludert det som i dag er BNP Paribas. Prosessen for fremstilling av kalksalpeter var svært energikrevende, og selskapet ble derfor bygget i nærhet til Rjukanfossen. 

Siden den spede begynnelsen har Norsk Hydro utarbeidet en rekke produkter og prosesser. De hadde et samarbeid med det tyske industrikonsernet BASF i en periode, og etter andre verdenskrig jobbet de tett med franske selskaper. Imidlertid var det først i 1963 når det ble vedtatt at selskapet skulle produsere aluminium at den nåværende virksomheten ble etablert. 

Forretningsområder i Hydro 

Norsk Hydro er mest kjent som en produsent av aluminium, men de har også en rekke andre virksomhetsområder innad i selskapet sitt. For deg som investor er det viktig å vite hva man putter pengene sine i, og vi har selvfølgelig laget en oversikt over dette. Nedenfor kan du derfor lese mer om de ulike områdene som Norsk Hydro ASA har virksomhet i. 

Hydro Energy

Hydro har gjennom tidene bygget seg opp en portefølje med energiproduksjon gjennom vannkraft og energikontrakter. Dette er samlet i Hydro Energy hvor blant annet eierskapet til 20 vannkraftverk ligger. 

Hydro Bauxite & Alumina

Norsk Hydro har mye virksomhet i Brasil og står blant annet for en 100% selveid gruve for bauksitt i byen Paragominas. De har også eierskap i en rekke andre gruver, men der er de mindre partnere. En del av fordelene til Hydro er at de er selvforsynt med råvarer for produksjon av aluminum, noe som gir dem en konkurransefordel mot mange av de andre selskapene. 

Hydro Aluminium Metal

Dette er nok den mest kjente delen av virksomheten deres, nemlig produksjonen av aluminium. Denne virksomheten er fordelt på flere smelteverk hvor 6 befinner seg i Norge, og fem befinner seg i utlandet. Mange av de utenlandske verkene er samarbeid med lokale partnere, slik at Hydro kun har en majoritetseier andel. Her er det også verdt å merke seg at Hydro har det laveste karbonavtrykket i verden på sin produksjon, noe som gjør dette til en godt egnet ESG aksje. 

Hydro Extrusions

Det siste virksomhetsområdet deres er ekstruderte produkter. Dette er videreforedling av aluminium for bruk i andre produkter. Området inkluderer blant annet bygningskonstruksjoner, solcellepaneler, drikkebokser og en rekke ulike bildeler. 

Hvem passer Hydro aksjer for?

Selv om Norsk Hydro er et svært stabilt selskap, så kan industrien være ganske syklisk. Hydro aksjer vil derfor i mange tilfeller være best egnet for deg som har en langsiktig portefølje, og ser etter stabil direkteavkastning fremfor høy avkastning på aksjene dine. Ettersom staten er største aksjonær har Norsk Hydro for lengst blitt klassifisert som et stabilt og ufarlig selskap for de fleste investorer. Her kan du motta utbytte i gode og turbulente markeder, så det kan være et godt tilskudd i en diversifisert portefølje. 

Kjøpe Hydro aksjer

Om du tror Norsk Hydro ASA kan være et godt tilskudd til porteføljen din vil det være aktuelt å kjøpe den. Har du aldri kjøpt aksjer på nett før, så kan det være vanskelig å vite hvor man bør starte – og vi har derfor laget denne lille guiden for deg. Her tar vi deg gjennom de ulike trinnene du må fullføre for å kunne kjøpe hydro aksjer så lett som mulig. 

1. Finn en nettmegler

Skal du handle aksjer på nett må du ha en meglerkonto. Dette er en konto som lar deg handle aksjer på én eller flere børser over hele verden. Du kan riktignok velge en megler som bare gir deg tilgang til Oslo Børs, men de fleste vil foretrekke å ha tilgang til et bredere utvalg aksjer enn dette. 

Her finnes det en rekke alternativer i Norge, men vi har valgt å gå for eToro på dette området. Dette er en svært brukervennlig plattform hvor du får kurtasjefri handel i en rekke aksjer over hele verden. De har også en rekke fordeler for deg som er ny til aksjer som lar deg lære forskjellige aspekter rundt dette med investeringer. 

2. Opprett en eToro konto

Før du kan handle aksjer må du ha en konto. Her er registreringsprosessen hos eToro utrolig enkel, og de fleste vil være ferdig med dette på noen få minutter. Alt du trenger gjøre er å velge kom i gang med investeringer på siden deres og deretter gjennomføre registreringen. Her vil du bli bedt om e-post, ønsket passord og hvilket språk du skal ha plattformen på. 

Avslutningsvis vil du motta en e-post hvor du blir bedt om å verifisere opprettelsen av kontoen din. Denne vil bli sendt til den e-posten du har oppgitt under registreringen din. Straks dette er gjort, så vil kontoen din være klar for bruk. 

3. Sette inn midler

Uansett om du benytter deg av eToro eller en annen nettmegler, så vil det være behov for å sette inn det beløpet du skal investere. Her er det viktig å huske at man ikke overfører mer penger enn det man har råd til å tape. Det er alltid en risiko for tap når man investerer penger i finansielle instrumenter, så ta høyde for dette før du kjøper en aksje. 

Om du aldri har handlet aksjer før, så kan det være lurt å starte med et lite beløp – og heller sette opp fast sparing for dette. På denne måten kan du prøve deg litt frem underveis og ikke låse for mye penger i begynnelsen. 

Når det kommer til innskudd på eToro, så er det bankoverføring, PayPal og bankkort (Visa/Mastercard) som er de aktuelle metodene du kan velge mellom. Det minste beløpet du kan sette inn er $50 tilsvarende rundt 500 kroner. Imidlertid anbefaler vi at du benytter deg av Bankkort eller PayPal da disse vil gjennomføres umiddelbart, mens bankoverføringer kan ta 3 – 5 virkedager før de kommer inn på kontoen din. 

4. Finn aksjer på eToro

Når du har finansiert kontoen din vil det være tid for å finne de aksjene du skal investere i. Her vil nok fremgangsmåten være litt ulik hos forskjellige meglere, men hos eToro benytter du deg av søkefeltet øverst på skjermen. Her trenger du bare skrive inn NHY så vil Hydro aksjer automatisk dukke opp.

Klikk på logoen til selskapet for å gå videre til informasjonssiden om denne aksjen. Her vil du finne en del nøkkeltall, siste regnskapstall og kommentarer fra andre investorer på eToro. Det kan være lurt å se nøye gjennom denne informasjonen før du går videre, eller bruke den som en del av din selvstendige analyse. 

Du vil finne en tilsvarende side for alle aksjer tilgjengelig hos eToro, så her kan det være mye nyttig informasjon å finne frem til. Alt du trenger gjøre er å søke opp et selskap i søkefeltet og deretter klikke på logoen. Dette gjelder alle aksjer som er tilgjengelig på eToro plattformen

5. Kjøpe Hydro aksjer med eToro

Om du har funnet veien inn til informasjonssiden på eToro, så vil du se en handel knapp på høyre side av skjermen din. Trykker du på denne vil du åpne transaksjons vinduet og det er her du oppgir hvor mye du ønsker å handle for. Du kan også velge eventuell belåning (gearing) dersom dette skulle være aktuelt for handelen din. Vi fraråder at du benytter deg av gearing ved mindre du har satt deg godt inn i risikoen dette medfører. 

Fullfør de nødvendige feltene og bekreft transaksjonen med knappen nederst på skjermen. Din ordre vil sendes til eToro sitt routing system og deretter gjennomføres så sant det finnes en motpart. I likvide aksjer som NHY bør ikke dette være et problem, men om du investerer i noe mindre kjente selskaper kan det ta noen minutter før en handel er gjennomført. 

Gratulerer du har nå kjøpt dine første Hydro aksjer med eToro!

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.