Investere i bitcoin?

investere i bitcoin

Bitcoin ble utviklet av en ukjent japansk mann med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009. Formålet bak Bitcoin er at valutaen skal fungere som en desentralisert valuta uavhengig av statens reguleringer. En av de største fordelene med Bitcoin, og andre kryptovalutaer, er at de ikke medfører vekslingsgebyrer og vanligvis ikke involverer en bank og transaksjonskostnader. I dag er Bitcoin en av over 1000 andre kryptovalutaer. Bitcoin er den desidert mest aksepterte digitale valutaen av disse.

Du kan lese en lengre artikkel om hvordan du generelt kjøper kryptovaluta i denne artikkelen.

Statistikk fra nyere tid

Framtiden til Bitcoin er ukjent. Enkelte spår kryptovalutaen som den neste store valutaen i verden. Andre mener kryptovalutaen er en døgnflue som ikke har kommet for å bli. Den store usikkerheten medfører dermed også at kursen er ekstremt volatil. Fra en helt utrolig vekst i 2017 har myntenheten falt kraftig i 2018. Spørsmålet man må stille når man vurderer å investere i Bitcoin er nå hvilken vei kursen vil gå. Om den vil fortsette og falle eller snart begynne å stige igjen er et usikkert spørsmål.

Fra å ha steget fra en verdi på rundt 4000 dollar per Bitcoin i september 2017 til en verdi på rundt 20 000 dollar i desember 2018, er prisen i August 2018 nå kun i overkant av 6000 dollar. Vi ser altså en ekstremt volatil valuta som opplever store svingninger. Dette medfører relativt stor risiko, men også en potensielt skyhøy avkastning.

Dersom du kjøpte Bitcoin i september 2018 og solgte deg ut i slutten av desember 2018 ville du ha femdoblet verdiene dine. Dersom du shortet Bitcoin mot slutten av desember 2018 og lukket posisjonen idag vil du også ha tjent store summer. På den annen side er det også mange som har tapt store summer på å investere i Bitcoin på feil tid.

Usikkerheten i dag er som sagt ekstremt stor, og et av problemene er at det er stor uenighet blant ekspertene om hvor prisen vil gå. Enkelte finansielle eksperter har tatt til orde for at Bitcoinprisen om litt kan stige til 100 000 dollar, mens andre mener den kan bli nærmest helt verdiløs.

Enkelt å kjøpe Bitcoin

Om du investerer i Bitcoin eller ikke er ditt valg, og det er vanskelig å gi en konkret anbefaling uten at det senere viser seg å være feil, da det er så mange usikkerhetsmomenter forbundet med Bitcoins framtid.

Vi vil derfor konsentrere oss om å fortelle deg hvordan du investerer i Bitcoin. Dersom du ønsker det er dette relativt enkelt, og vi skal her forklare deg så enkelt som mulig. Det du egentlig kun trenger å gjøre er å registrere deg hos en nettmegler, fullføre noen prosessuelle steg og så investere i Bitcoin via den nettmegleren. Vi vil nå forklare disse stegene stegvis.

PS: Husk at du også kan shorte Bitcoin dersom du ikke har noen tiltro til den digitale valutaen. Dette er det motsatte av å kjøpe Bitcoin, og innebærer at du vil tjene penger dersom prisen på Bitcoin synker, og motsatt vil du tape penger dersom prisen på Bitcoin stiger.

Steg 1: Finn en nettmegler

Det første du skal gjøre når du skal investere i Bitcoin er å finne en nettmegler. Det er i dag en rekke nettmeglere som tilbyr kjøp og salg av Bitcoin. I dag er det både norske og utenlanske meglere som tilbyr slike tjenester. Vi opplever ikke at det er noen stor fordel å bruke de norske framfor de utenlandske. Når du skal finne en nettmegler er det mange faktorer du burde vurdere.

Det første du burde gjøre er selvfølgelig å se om nettmegleren din tilbyr kjøp og salg av Bitcoin. Dersom dette ikke er tilfelle er det bare å se etter en ny nettmegler med en gang.

Videre er det mange andre momenter som er viktige. Et av de aller viktigste momentene er Kurtasjen eller spreaden du må betale til nettmegleren din for å gjennomføre transaksjoner. Kurtasje eller spread er gebyret megleren tar for å gjennomføre ordren for deg, og er måten nettmegleren tjener penger på.

Hvor mye gebyr megleren tar pleier å variere, slik at det lønner seg å finne den megleren med det laveste gebyret. Selv om gebyret kan virke ganske lite i starten betyr ikke dette at det ikke kan utgjøre et relativt stort beløp over tid.

Andre momenter er brukervennligheten. Tilbyr nettmegleren forståelige grafer over kursutviklingen på Bitcoin? Hvor forståelig er det å skjønne hvor mye gebyr du betaler hver gang du kjøper eller selger Bitcoin? Er det generelt et brukervennlig design? De fleste nettmeglere pleier å ha god brukervennlighet inne på handelsplattformene sine, slik at dette ofte ikke blir det avgjørende momentet.

Mange nettmeglere tilbyr også egne kurs, analyser og nyheter om kryptomarkedet, hvilket kan være veldig nyttig. Dersom du er nybegynner kan det lønne seg å velge en nettmegler som tilbyr en demokonto. Dette er en konto hvor du kan handle med fiktive penger slik at du kan teste det ut litt uten å tape penger.

Alt i alt er det relativt mange nettmeglere du kan velge mellom, og til syvende og sist må du gjøre en helhetsvurdering ut fra hvilken nettmegler som passer ditt behov best. Av internasjonale CFD-aktører kan vi blant annet anbefale etoro og plus500.

Steg 2: Registrer deg hos nettmegleren

Etter du har valgt nettmegleren din må du så registrere deg hos megleren. Dette er også relativt enkelt, her er det bare å fylle ut personalia og liknende så er du i gang. Du trenger ikke laste ned noen programmer eller liknende, alle nettmeglerne har handelsplattformene direkte på nettsidene sine. Før du kan begynne er du nødt til å sette inn penger og få bekreftet identiteten din. Her må du enten laste opp dokumentasjon av førerkort eller pass. Dette blir vanligvis bekreftet innen en dag.

Steg 3: Invester i Bitcoin

Når all informasjon er bekreftet og pengene er satt inn er det altså bare å kjøpe eller shorte Bitcoin. Dersom du tror Bitcoinkursen vil stige vil du kjøpe, og dersom du tror Bitcoinkursen vil synke vil du shorte. Det er ikke stort mer å forklare rundt dette steget.

Det vanskelige er ofte å bestemme seg for hvor mye Bitcoin man skal kjøpe. Her blir det vanskelig å gi et generelt råd, men det kan generelt sies at det ikke lønner seg å investere mer enn man har råd til å tape. Her er det viktig å være klar over at Bitcoin er veldig volatil slik at kursen kan oppleve store svingninger over korte perioder. Dette medfører at investering i Bitcoin er forbundet med større risiko enn for eksempel aksjehandel eller valutahandel.

Forskjellige ordrealternativer

Når du skal gjennomføre en kjøpsordre vil du få forskjellige ordrealternativer. Vi kan kort forklare disse, slik at du ikke blir forvirret inne på handelsplattformene. Vanligvis deler man de forskjellige ordrene inn i markedsordre og limitordre.

Gjennomfører du en markedsordre vil du kun presisere hvor mye Bitcoin du vil kjøpe. Dette innebærer at nettmegleren din med en gang vil gjennomføre transaksjonen til best mulig pris.

Gjennomfører du en limitordre vil du presisere både hvor mye Bitcoin du vil kjøpe og til hvilken pris du ønsker å kjøpe Bitcoin for. Dersom kursen for øyeblikket er på 6000 dollar per bitcoin og du mener den vil synke frem til 5850 dollar og så stige igjen, kan du da presisere at du ikke vil kjøpe før kursen synker til under 5850 dollar. I det øyeblikket kursen da synker til under 8550 dollar vil megleren din da gjennomføre ordren. Synker ikke prisen under denne kursen vil ordren ikke bli gjennomført.

Oppsummering

Det er altså relativt enkelt å investere i Bitcoin. Det vanskelige er å spå markedet. Generelt kan man si at kryptovalutaene pleier å bevege seg i samme retning. Det spennende framover blir hvilken retning kryptovalutaene kommer til å bevege seg.