generic

Hvordan kjøpe Amazon aksjer: Enkel guide for nybegynnere

Utenlandske aksjer har blitt svært populært blant norske småsparere, og få aksjer har gjort det så bra som Amazon aksjer. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvordan man kjøper utenlandske aksjer på en enkel måte, og det er nettopp dette vi ønsker å endre på. Vi har utarbeidet en veiledning for nybegynnere som enkelt viser deg hvordan du kan handle Amazon aksjer og andre utenlandske favoritter. 

I denne veiledningen vil vi derfor se nærmere på hvordan du velger en god handelsplattform for utenlandske aksjer, hva du bør tenke på – og ikke minst hvordan du faktisk handler Amazon aksje. 

Oppsummering

  • Amazon har siden 90-tallet utviklet seg til å bli verdens største nettforhandler. Selskapet tilbyr en markedsplass med millioner av brukere over hele verden og har lenge blitt ansett som en av de mest verdifulle selskapene basert på aksjer. 
  • Amazon aksjer er notert på NASDAQ i USA og kan handles gjennom nettmeglere som tilbyr handel i amerikanske aksjer. Norske investorer kan blant annet kjøpe aksjer på NASDAQ gjennom eToro og Nordnet.

Klar for å lære mer om hvordan du enkelt kan handle utenlandske aksjer? Les videre!

Hva bør du tenke på før du handler utenlandske aksjer?

En ting som ofte gjør det gunstig å handle utenlandske aksjer i Norge, er de høye gebyrene som mange av bankene krever. Derfor er det greit å velge en nettmegler som er tilpasset kjøp av utenlandske aksjer. Her har vi samlet noen viktige punkter du bør tenke på før du velger plattform. Her har vi samlet noen nyttige punkter som kan hjelpe deg å vurdere hvilken plattform som er best for deg:

Hvordan kjøpe Amazon aksjer: Steg-for-steg

Det første du må gjøre for å handle utenlandske aksjer, er å velge en handelsplattform. Du vil nemlig trenge en aksjekonto for å kunne handle aksjer. Dette er en form for bankkonto som fungerer for oppbevaring av aksjene dine. Her kan du velge å opprette en VPS-konto hos banken din, eller du kan velge å opprette en konto hos en nettmegler.

Vi anbefaler at man velger en nettmegler, da disse ofte har bedre plattformer og enklere registreringsprosess. Når vi sammenlignet ulike banker fant vi gebyrer (kurtasje) fra 1 til 350 kroner, mens de fleste nettmeglere lå mellom 0 – 79 kroner. Med andre ord er det liten tvil om at en nettmegler vil være et bedre alternativ for de aller fleste. 

Når det gjelder nettmeglere i Norge, er det gjerne Nordnet og eToro som er de beste alternativene for ikke-profesjonelle investorer. 

Må vi derimot velge mellom de to, vil vi foretrekke eToro. Dette skyldes at plattformen gir tilgang på et stort utvalg aksjer, samt tilbyr kurtasjefri handel for alle sine medlemmer. Vi kommer derfor til å ta utgangspunkt i eToro sin plattform når vi fortsetter denne gjennomgangen. 

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

Steg 1: Velg en nettmegler 

Det første du må gjøre når du skal kjøpe Amazon aksjer, er å velge hvilken plattform du ønsker å handle på. Her bør du ta høyde for de punktene vi har sett på ovenfor, samt ha i tankene hva du egentlig ønsker å handle. Dersom du er på jakt etter utenlandske aksjer eller kryptovaluta, bør du velge en plattform som tillater handel i nettopp disse papirene. 

Vi har testet og omtalt en rekke ulike plattformer for norske investorer, men vi fortsetter å foretrekke eToro. Dette skyldes rett og slett det enkle brukergrensesnittet som selskapet tilbyr, samt de ekstremt lave kostnadene. En fordel med eToro er at du kan kjøpe kryptovaluta, aksjer, ETF-er, råvarer og Forex på samme plattform. Imidlertid er det verdt å merke seg at det er kun i aksjer de tilbyr kurtasjefri handel. De øvrige har ulike kurtasjer eller kostnader knyttet til handelen. 

Det endelige valget for handelsplattform er gjerne knyttet til personlige preferanser og formål, men vi anbefaler at du tar høyde for kostnader og tilgjengelighet. Dette gjelder spesielt for deg som tidligere har handlet gjennom nettbanken eller annen plattform med høye gebyrer. 

Steg 2: Opprett en eToro konto

Som vi allerede har vært inne på, er eToro uten tvil vår foretrukne plattform for aksjehandel på nett. Dette gjelder både for norske og amerikanske aksjer, da du kan kan kjøpe Amazon aksjer og andre populære selskaper helt kurtasjefritt. Vi kommer derfor til å ta deg gjennom de resterende stegene med utgangspunkt i eToro sin registreringsprosess. 

Når du ønsker å registrere deg hos eToro gjør du dette enkelt fra hjemmesiden deres. Alt du trenger gjøre er å besøke eToro sin side, og deretter trykke på knappen begynn å investere som du finner nederst til venstre. 

Denne knappen vil ta deg med videre til registreringsprosessen som bare tar noen få minutter å gjennomføre. Her vil de be om grunnleggende personalia som navn, e-postadresse og fødselsdato (ikke fødselsnummer). Når du har fylt ut disse opplysningene, vil du bli bedt om å verifisere kontoen din. Dette gjør du ved å trykke på linken som kommer til den oppgitte e-postkontoen du oppga under registreringen. 

Etter dette vil kontoen være klar for bruk og du kan bruke den slik du ønsker. Imidlertid anbefaler vi at du gjennomfører KYC-prosessen (Know Your Customer) så tidlig som mulig. Dette vil gjøre at du slipper dette straks du ønsker å ta ut penger fra kontoen. eToro er pliktig til å gjennomføre en KYC prosess for å forebygge identitetstyveri og hvitvasking av penger. Du vil derfor måtte verifisere identiteten din ved å laste opp et godkjent ID-kort (pass, førerkort eller nasjonalt ID-kort), eller oppgi personnummeret ditt. 

Steg 3: Sett inn penger

Straks du er ferdig med verifikasjon og KYC, så kan du overføre penger til din eToro konto. eToro tilbyr tre ulike metoder for å overføre penger. Her kan du velge mellom bankoverføring, bankkort og PayPal. Vi anbefaler på det sterkeste at du benytter en av de sistnevnte, da disse har et minsteinnskudd på bare $50. Velger du derimot å gjennomføre en banktransaksjon må du overføre minimum $500. Det kan også ta flere dager før en slik transaksjon blir kreditert til kontoen din, så vi anbefaler alltid at du velger et raskere alternativ som bankkort og PayPal. 

De godtar ikke kredittkort som innskuddsmetode, og dette er forsåvidt like greit. Vi fraråder alle nye investorer å handle med kreditt, da dette fort kan føre til at man taper mer enn det man var klar for. 

Pass derfor på at du aldri overfører mer enn du har råd til å tape. Det er alltid en risiko knyttet til kjøp av finansielle instrumenter, og derfor er det viktig å sette seg godt inn i hvert kjøp før du gjennomfører en transaksjon. 

Steg 4: Kjøp Amazon aksje med eToro

Når du har overført penger til din eToro konto, er du klar for å kjøpe dine første aksjer. Det første du må gjøre dersom du ikke allerede er logget inn på eToro, er å logge inn på kontoen din. Dette tar deg med til dashbordet, og her finner du et søkefelt øverst på siden. 

Det er dette søkefeltet vi benytter for å søke opp ulike selskaper, i dette tilfellet Amazon aksje. Skriv inn Amazon i søkefeltet og selskapet vil komme opp under markeder.

Når selskapet dukker opp, trykker du bare selskapet (Amazon). Dette vil ta deg videre til handelssiden til Amazon. Her finner du generell informasjon om selskaper, samt hva andre investorer på plattformen tenker på selskapet. Det kan være nyttig å se på disse vurderingene, men vi anbefaler alltid at du gjør dine egne vurderinger først. 

På handelssiden vil du finne en egen knapp handle øverst til høyre. Trykk på denne, så vil du bli tatt med videre til kjøpssiden på plattformen til eToro. Her angir du hvor mye du ønsker å handle for, før du trykker på gjennomfør. Du har nå gjort din første handel med aksjer og eier en liten del av Amazon. 

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Steg 5: Bygg en diversifisert portefølje

Nå som du har kjøpt dine første Amazon aksje, er det på tide å bygge en godt diversifisert portefølje. Du bør nemlig spre investeringen din over flere selskaper, slik at den blir mindre volatil mot markedsbevegelser. Her anbefaler vi at du kjøper et bredt spekter av sektorer, men ikke for mange heller. En godt balansert portefølje er nemlig en svært hårfin balanse, så her gjelder det å sette seg godt inn i de ulike sektorene. 

Eksempelvis vil du jo allerede ha tech i selskapet gjennom din Amazon aksje, men du bør også legge til finans, eiendom, konsum og energi. Ved å kombinere disse selskapene i en helhetlig portefølje, vil du styrke porteføljen mot volatilitet, samt øke sannsynligheten for at du får langsiktig avkastning. 

eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.

Alternativer til eToro i Norge

Som vi var inne på tidligere, finnes det noen andre gode plattformer og apper som tilbyr kostnadseffektiv handel av aksjer i Norge. Her har spesielt Nordnet gjort seg bemerket for småsparere, så vi kan anbefale at du titter på denne dersom eToro ikke er for deg. De har et høyere fokus på småsparere med langsiktige tidshorisonter, mens eToro kanskje er best for tradere og mer profesjonelle investorer som trenger tilgang til et stort marked. 

Oppsummering

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe dine første aksjer, men spesielt handelsplattformen du bruker er et viktig punkt. Derfor har vi sett nærmere på hvordan du velger den beste plattformen, samt hva du bør se etter i en handelsplattform på nett. Vi har også sett på hvilke plattformer som er best egnet for norske investorer som ønsker å kjøpe en Amazon aksjer. 

Her var det liten tvil om at vår favoritt er eToro, og dette skyldes den svært brukervennlige plattformen de tilbyr. Du vil raskt få tilgang til et stort utvalg aksjer, samt kunne handle aksjer kurtasjefritt. eToro tilbyr også forex, råvarer, CFD-er og kryptovaluta, så her kan du bygge en godt diversifisert portefølje. 

Vår endelige konklusjon for deg som ønsker å kjøpe en Amazon Aksjer, er dermed at eToro er en utmerket plattform å handle utenlandske aksjer på. Her vil du få tilgang til et stort utvalg populære aksjer, og det helt kurtasjefritt. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.