generic

Kjøpe gull: Enkel guide med de beste måtene å kjøpe gull

Når markedet har blitt mer turbulent har gjerne gull vært den foretrukne investeringen til mange. Det edle metallet har gitt god og trygg avkastning over tid, samtidig som det fungerer som en form for trygg havn mot volatiliteten i markedet. Nå ser det ut som vi igjen går inn i en periode med volatilitet, og dette har gjort at det å kjøpe gull igjen har gitt et emne. 

Historisk har mange investorer foretrukket gull i volatile perioder, da det edle metallet gjerne har gitt avkastning selv når markedet for øvrig opplever nedgangsperioder. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvordan man bør kjøpe gull. Du kan nemlig velge å gå til innkjøp av fysiskt gull, men da må du oppbevare dette på en fornuftig måte. 

Oppsummering

 • Gull er et edelt metall som lenge har blitt brukt i en rekke ulike industrier, men også som en beskyttelse mot inflasjon. Mange investorer velger å kjøpe gull i urolige perioder for å beskytte kapitalen sin mot svingninger. 
 • Ønsker du å kjøpe gull kan dette gjøres i fysisk form eller gjennom ETFs. Sistnevnte er ofte det letteste for å slippe ansvaret med oppbevaring av gull. Du kan kjøpe ETFs for gull hos eToro, Nordnet og andre plattformer som omsetter fond.

En annen måte mange velger å få eksponering mot gull, er gjennom børsnoterte gullselskaper. Dette er gjerne selskaper som utvinner gull og har gjerne opplevd oppgangsperioder i aksjekursen når gullprisen stiger. Til slutt kan du velge å kjøpe eksponering gjennom ETF-er. Dette er børsnoterte fond som har gull i sin porteføljen fremfor aksjer. Du har derfor typisk tre ulike alternativer for eksponering mot gull, men hvem er best egnet for småsparere og investorer? Det er dette vi skal se nærmere på i denne guiden om å kjøpe gull. Her vil vil se nærmere på de ulike mulighetene, samt hvordan du på en effektiv måte kan få eksponering mot økende gullpriser. 

Slik kan du kjøpe gull: En steg-for-steg guide

I denne guiden tar vi utgangspunkt i at man kjøper gull gjennom en indirekte metode, nemlig gjennom fond eller aksjer. Du kan riktignok kjøpe fysisk gull, men da må man ofte bygge på et hvelv også, noe de færreste har plass eller penger til. Vårt utgangspunkt er derfor hvordan du kan kjøpe gull så kostnadseffektivt som mulig. 

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

 • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
 • star iconBrukervennlig
 • star iconStort nettverk med erfarne tradere
 • star iconCopyTrading-funksjon
 • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

 • star iconUttaksgebyr
 • star iconValutagebyr

Steg 1: Finn en handelsplattform

Det første du trenger for å handle gull, er en plattform der denne råvaren omsettes. Her har vi valgt å benytte oss av eToro, da dette er en god plattform både for aksjer og råvarer. Du kan handle kurtasjefritt i aksjer, men de tilbyr også lave kostnader knyttet til investeringer i råvarer. 

Steg 2: Opprett en eToro konto

For å handle hos eToro må du ha en konto, men dette tar heldigvis bare noen minutter å sette opp. Vi skal derfor ta deg gjennom hele prosessen, slik at du raskt kommer i gang med å kjøpe gull og andre finansielle instrumenter. Det første du må gjøre er å gå til eToro sin hjemmeside. Her finner du knappen Begynn å investere nederst til venstre på skjermen din. 

Trykk på knappen, så blir du tatt med videre til registreringsskjemaet for å åpne en konto. Her oppgir du ønsket brukernavn, passord, e-postkonto og alder. Deretter vil eToro be om litt mer personalia som navn, adresse og land. Når du har gjennomført denne prosessen vil du bli bedt om å verifisere e-posten din. Dette gjør du ved hjelp av linken som du mottar på e-post fra eToro innen få minutter av registreringen din. 

Straks du har verifisert denne, så er kontoen din klar for bruk. Imidlertid anbefaler vi at du gjennomfører KYC-prosessen også. Dette tar bare noen minutter ekstra, men kan spare deg for unødvendig styr senere. Denne prosessen handler om å verifisere ID-en, og vil kreve at du laster opp et godkjent ID-kort til eToro plattformen. Dette er noe eToro er pålagt å gjøre for å forebygge ID-tyverier og hvitvasking av penger. 

Steg 3: Sett inn penger

Når du har gjennomført hele registreringen og KYC vil kontoen din være klar for bruk. Imidlertid er det noe som fortsatt mangler, nemlig pengene du har til hensikt å investere med. Du må derfor overføre penger til eToro kontoen din, og her kan du velge mellom tre ulike alternativer. eToro tilbyr innskudd med bankkort eller PayPal, samt muligheten for bankoverføring.

Her anbefaler vi at du benytter en av de to førstnevnte, da bankoverføringer ofte kan medføre flere dager ventetid før de godskrives kontoen din. Du bør også kjenne til at minsteinnskuddet med bankkort og PayPal er $50, mens for bankoverføringer er det $500 som gjelder. 

Steg 4: Kjøpe gull med eToro

Nå begynner ting å ta form, og vi er endelige klare til å kjøpe gull med eToro kontoen vår. Logg derfor inn dersom du ikke allerede har gjort dette. Øverst på skjermen din finner du et søkefelt søk på eToro, her kan du skrive inn gull eller gold. I menyen dukker det da opp en råvare med bilde av en gullbarre på. Trykk på denne så blir du tatt med videre til informasjonssiden om gull. 

På denne siden kan du finne mer informasjon om gull, slik som statistikker, nyheter og nåværende pris. Trykk deretter på den blå knappen handle. Da dukker et nytt vindu opp, her oppgir du hvor mye du ønsker å handle for, hvilken lånegrad og eventuell Stop-loss. Når du er fornøyd med beløpene du har oppgitt – iverksetter du handelen ved å trykke på åpne handel.

NB: Det er viktig å merke seg at det å kjøpe gull gjennom eToro fungerer i form av CFD handel. Du bør derfor sette deg godt inn i hvordan dette fungerer, samt de ulike risikoene som er knyttet til denne typen finansielle instrumenter. 

eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hvordan investere i gull og sølv?

Som vi nevnte tidligere finnes det primært tre ulike måter du kan få eksponering til de edle metallene i porteføljen din:

 1. Du kan investere direkte i gull (fysiske gullbarrer, smykker eller mynter)
 2. Indirekte (Gjennom aksjer og fond)
 3. Indirekte (sertifikater, råvarehandel og opsjoner)

Hver av disse har både fordeler og ulemper, så vi skal se nærmere på hver enkelt av dem. Hensikten med dette er å gi en bedre forståelse for hva du bør vite om investeringer i råvarer som gull og sølv. 

Direkte kjøp av gull eller sølv

Det første, og kanskje enkleste alternativet for å tilføre gull i porteføljen din, er å kjøpe det direkte. Da handler du smykker, gullbarrer og mynter som er laget av nettopp gull. På denne måten slipper du sette deg inn i kompliserte finansielle instrumenter, fond eller selskaper. Du har ekte gull og er direkte eksponert mot den aktuelle prisen på gullet. 

Selv om dette kanskje høres enkelt ut, får man gjerne utfordringer med logistikken. Du nå nemlig oppbevare gullet en plass, og de færreste ønsker å ha flere kilo gull liggende i kjøkkenskuffen. De fleste vil derfor velge en bankboks eller lignende, noe som fører til ekstra kostnader for oppbevaring. 

I tillegg til at det fysiske gullet vil stige eller synke i takt med markedet, kan ulike gullmynter ha en egen samlerverdi. Dette kan gjøre at avkastningen på din beholdning øker betydelig med årene. Dessverre er det også noen andre ugunstige kostnader knyttet til det å kjøpe fysisk gull. Først og fremst må du belage deg på å betale en premium, da både gullsmeder og utsalgssteder er avhengige av en gevinst på salget sitt. Du vil derfor sjeldent få muligheten til å kjøpe gull til den faktiske markedsprisen. 

Indirekte kjøp gjennom aksjer og fond

En langt mer praktisk måte å få eksponering til gull på er ved å kjøpe aksjer i selskaper som utvinner gull. Her slipper du bryet med å måtte lagre det fysiske gullet, men du kan heller kjøpe aksjer direkte i selskapet. Selv om dette er en enkel måte å få eksponering mot gull på, så er det også noen ulemper du bør kjenne til. 

Den største ulempen med å kjøpe aksjer fremfor fysisk gull, er at aksjene kan påvirkes av langt mer enn bare gullprisen. Selskapet kan påvirkes av driftskostnader, politiske forhold i området de operer og mangel på potensielle funn i gruvene. Derfor kan man oppleve at verdien på gullaksjer synker, selv om det ikke har skjedd noe med selve gullprisen. 

Det finnes flere attraktive selskaper som tilbyr eksponering mot gull og sølv, og vi har derfor valgt å trekke frem noen av disse. Her er det viktig å huske at du selv er ansvarlig for å undersøke dine investeringer før du plasserer penger i selskapet. Disse eksemplene er derfor kun for informative formål. 

Et siste alternativ for deg som ønsker eksponering mot gull eller sølv gjennom aksjer er å kjøpe et fond som inneholder et utvalg gruveselskaper. Da vil du få den ønskede eksponeringen, men unngå volatiliteten en konsentrert portefølje ofte medfører. Et godt eksempel på slike fond kan være Franklin Gold & Precious Metals fund. 

Indirekte eksponering gjennom ETF-er, råvarer, sertifikater og opsjoner

Det siste alternativet er å kjøpe seg gull gjennom ulike finansielle instrumenter som ETF-er, sertifikater og kontrakter. Den foretrukne metoden for mange er å handle en såkalt gull ETF, da dette er fond som handler gull på vegne av investorene, for deretter å oppbevare det. Du kan enkelt kjøpe og selge fondet på børsen, slik at du unngår logistiske utfordringene som gull medfører. 

Det finnes en rekke eksempler på ETF-er og alle handles gjennom børsen. Fordelen med dette er at ETF-er til sammenlignet med selskaper ikke har den samme risikoprofilen. ETF-er er rene holdingselskaper som kjøper gull. Du handler derfor en eierandel av den gullbeholdningen selskapet har. For å illustrere dette har vi trukket frem noen populære ETF-er som gir deg eksponering mot nettopp det å kjøpe gull. 

Hvordan påvirkes utvinning av gull på prisen?

I dag anslås det at den kombinerte verdien på gull er rundt 7500 milliarder dollar, og det tilføres nytt gull gjennom utvinning for rundt 100-150 milliarder årlig. Mange investorer vil derfor anta at prisen påvirkes av utvinning, men dette er sjeldent tilfellet. Grunnen til dette er at utvinningen over tid har avtatt, da det blir stadig vanskeligere å finne gull verdt å utvinne. 

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

I tillegg er det meste av gullet i verden passivt forvaltet gjennom sentralbanker og gulldepoter. Dette betyr at det meste av gullet i markedet ikke skifter hender, men tvert imot fungerer som en sikkerhet for nasjonale verdier i form av reserver. Derfor vil det nye gullet som tilføres raskt plukkes opp av investorer som har en jevn etterspørsel. 

Derfor påvirkes prisene i liten grad av utvinningen av nytt gull. Gull omsettes som et finansielt instrument på lik linje med andre råvarer, men holdbarheten er langt bedre. Derfor har avkastningen over tid gitt en stabil gevinst, og det er sjeldent mye volatilitet i markedet. 

Øker etterspørselen etter gull?

Det har lenge blitt spekulert i om gull og sølv egentlig er gode investeringer eller ikke. Her er det viktig å merke seg at de to metallene fungerer på vidt forskjellige måter. Gull er gjerne påvirket av tilbud og etterspørsel i de finansielle markedene, mens sølv fortsatt primært går til industri. Derfor kan prisen på gull øke kraftig gjennom turbulens i markedet, mens prisen på sølv ofte faller. 

Dette skyldes at spekulanter gjerne kjøper gull, mens sølv kjøpes av industrielle selskaper. Disse selskapene vil ofte redusere behovet sitt i dårlige økonomiske perioder, og da faller også behovet for sølv i markedet. Mange vil derfor si at det kan være lønnsomt å kjøpe gull på vei inn i bear markets, mens sølv ofte skal kjøpes i begynnelsen av et bull marked. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.