Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.
I kryptovalutaens verden er det Bitcoin som er mest kjent, og dermed også teknologien kalt Blokkjede. Konseptet kryptovaluta har vært revolusjonerende siden Bitcoin kom på markedet i 2009, men i årenes løp har det dukket opp visse problemer, som det gjerne gjør med ny teknologi. Det var NOKIA som var desidert størst innen mobil og var først ute med touch-telefoner, men det er Apple som siden har blitt ikonet for dette.
Siden den gang har det dukket opp tusenvis av konkurrenter som er ute etter å tette hullene i den tradisjonelle Blokkjedeteknologien, deriblant IOTA som driftes av den ideelle organisasjonen IF (IOTA Foundation). IF er basert i Berlin og har blitt finansiert med donasjoner fra eierne av valutaen og samfunnet rundt IOTA. Konseptet ble skapt i 2015 av Nordmannen David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo og Dr. Serguei Popov, og er oppkalt etter den minste bokstaven i det greske alfabetet.
Oppsummering
- IOTA er en digital valuta som benytter seg av ‘the tangle’ – en åpen, avgiftsfri og skalerbar DAG for å tilby friksjonsløse data- og verdi-transaksjoner. Den skiller seg derfor fra andre kryptovaluta ved at den ikke bygger på den tradisjonelle blokkjeden vi gjerne forbinder med kryptovaluta.
- Du kan investere direkte i IOTA tokens på en rekke ulike markedsplasser som Binance, Crypto.com, Kraken og Firi. Du kan også kjøpe de gjennom kompatible e-wallets og hard wallets som tilbyr IOTA transaksjoner.
Hvordan IOTA fungerer
Teknologier som ligger bak kryptovaluta er ekstremt avanserte, men her skal vi forklare så enkelt som mulig hva som gjør at IOTA fungerer som det gjør og hva som er formålet med teknologien. Først og fremst benytter IOTA seg av en svært innovativ form for DAG de kaller for «The Tangle». Det er en åpen, avgiftsfri og skalerbar DAG som er designet for å støtte friksjonsløse data- og verdi-transaksjoner. I motsetning til de andre kryptovalutaene på markedet, benytter altså ikke IOTA seg av den tradisjonelle Blokkjeden.
Blokkjede vs DAG
Et svært viktig skillepunkt innledningsvis vil være miners. Det er ikke behov for å mine i et DAG basert system, fordi enhver som utfører en transaksjon verifiserer automatisk to til åtte andre transaksjoner og samtlige mynter har allerede blitt distribuert. På denne måten blir systemet så skalerbart som overhodet mulig, og eliminerer risikoen for node-eiere med for mye makt. Det er heller ikke nødvendig med dyrt og kraftig datautstyr for å drifte en node, hvem som helst kan fungere som en node i IOTA-nettverket med simpelt utstyr som for eksempel en Raspberry Pi. Strømforbruket forårsaket av mining, spesielt mining av Bitcoin, har de senere årene blitt så ekstremt at flere land har vurdert å forby det. Vi har sett at land som Island, med billig strøm, faktisk til tider har brukt mer strøm på å mine Bitcoin enn befolkningen har hatt i vanlig forbruk. I forhold til en Bitcoin-transaksjon bruker en IOTA-transaksjon bare 0,000000002% så mye energi.
Det kreves altså ikke noen til å dedikere seg for å verifisere hva som skjer på nettverket til IOTA, og det er derfor det heller ikke koster noen ting. Prisene for å flytte verdier på f.eks. Bitcoin og Ethereum nettverkene har vært ekstremt volatile, og har tidvis vært så dyrt at transaksjoner ikke har hatt noen hensikt. Siden minerne i tillegg til strømforbruket tar transaksjonsgebyrer, vil det kun bli dyrere jo flere transaksjoner som utføres på en Blokkjede, og det er derfor ikke ansett som skalerbart.
Siden IOTA bruker DAG-arkitektur, betyr det at det ikke finnes en kjede med blokker som må passe hverandre sekvensielt og der kun en side er tilgjengelig for tilkobling om gangen, slik som i en Blokkjede-arkitektur. Man trenger ikke bekreftelse fra minere, isteden er hver transaksjon linket fra seg selv til en annen, som betyr at en transaksjon bekrefter den neste osv. Man kan sammenligne en DAG-arkitektur med et filsystem, der mappene har under-mapper som forgrener seg videre til andre under-mapper, litt som grener på et tre.
IOTA for IoT
IOTA har hele tiden vært bygget for å bli grunnlaget i den kommende IoT-bølgen. De har tette samarbeid med aktører som BOSCH, DELL, JaguarLandRover, NTNU og mange flere, og jobber tett for å utvikle et sømløst nettverk. Ved å kunne utføre transaksjoner og å kunne sende meldinger ekstremt raskt, uten at det koster noen ting, har de faktisk skapt det ideelle konseptet for dette. Med de kommende smartkontraktene for IOTA er de enda ett skritt nærmere å oppnå dette, og de ligger svært godt an til å bli ryggraden for IoT-økonomien. IoT, som står for Internet of Things, kommer til å koble hele verden sammen i årene som kommer, og gi oss ufattelige mengder data og analyser.
Hvor kan man kjøpe IOTA?
Per i dag får man bare kjøp IOTA via de anerkjente kryptobørsene som eksisterer. De er allikevel verdt å merke seg at det ila 2022 vil komme en fullstendig desentralisert markedsplass for IOTA, der det vil være mulig å handle direkte av andre, såkalt P2P betaling. Handel av kryptovaluta på kryptobørser ligner svært mye på å handle ordinære aksjer eller fond på en tradisjonell børs, og man har gjerne tilgang til analyseverktøy og historikk. Selv om det har vært tilfeller der denne typer børser har vært utsatt for angrep, anses de i dag som trygge og sikre. Det finnes to måter å anskaffe seg IOTA på for norske kunder.
Kjøpe via norsk børs og videresende til internasjonale
Den første muligheten vi skal inn på er også den raskeste, om tid er essensielt. Det eksisterer norske kryptovalutabørser med linsens fra finanstilsynet, og den mest anerkjente er Firi børsen. Her kan du enkelt registrere deg, for å eksempelvis handle Bitcoin og deretter sende disse til en internasjonal børs med IOTA i sin portefølje. Grunnen til at dette er den raskeste løsningen, er at det gjerne tar litt tid å overføre midler via bank og til internasjonale aktører, mens det med kryptovaluta kan skje ganske umiddelbart. Før vi går videre skal vi fortelle litt om Firi, og hva som gjør dette til et godt sted å starte kryptoreisen sin.
Firi
Beste norske kryptobørs
4.6/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)
Utvalg: 6+ mynter
Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).
Hva vi likte med Firi
Firi er spesielt tilpasset det norske markedet med verktøy for å sende inn forenklet skattemelding og mulighet til å integrere plattformen med banken din. Du kan betale og registrere deg ved hjelp av Vipps og BankID. Gebyrene er høyere enn hos mange internasjonale kryptobørser, men du slipper derimot valutagebyr. Plattformen er tilgjengelig på desktop, nettbrett og mobil. Vi liker også veldig godt at det finnes en avansert versjon for viderekomne og en forenklet versjon for nybegynnere.
Fordeler
- Omfattende sikkerhet og beskyttelse
- Tilbyr egen app for iOS og Android
- Kundeservice chat tilgjengelig 09-19
- Stort utvalg selvhjelp artikler
- Enkel registrering med Vipps eller BankID
- Integrert med norske banker
- Registrert hos finanstilsynet
- Handle kryptovalutaer direkte med norske kroner
Ulemper
- Ikke 24/7 support
- Høye gebyrer på handel
- Tilbyr ikke gearing
- Ikke mulig å få VISA-kort slik som en del internasjonale aktører tilbyr
- Et noe begrenset utvalg kryptovalutaer tilgjengelig
Firi er den største norske handelsplassen for kryptovaluta. De er registrert som tjenestetilbyder for veksling og oppbevaring av virtuell valuta hos finanstilsynet, og de tilbyr et godt utvalg av de aller mest kjente kryptovalutaene. Det største fokuset for denne børsen er å hele tiden tilby deg som kunde den enkleste og tryggeste løsningen, og det er derfor du svært enkelt kan registrere deg med Vipps, i tillegg til at de tilbyr OpenBanking som gir veldig raske overføringstider. Plattformen har tusenvis av fornøyde norske kunder og opplever stor pågang. Det koster ingenting å registrere seg som kunde hos Firi, og de har gunstige kurtasjer for handel.
Kjøpe direkte av internasjonal børs
Det finnes flere gode internasjonale steder å handle digital valuta, under kan du lese om et par av de mest kjente som også tilbyr IOTA.
Binance
Beste utvalg og gebyrer
4.2/5
Nøkkeltall
Avgifter: 0.1%/0.1% (Maker/taker)
Utvalg: 500+ mynter
Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).
Hva vi likte med Binance
Binance er en alt-i-ett plattform med desentralisert kryptobørs som tilbyr et stort utvalg av tjenester og kryptovaluta. Tjenestene inkluderer blant annet opplæring, meglertjenester, kryptolommebok og apper til smarttelefon. Dermed kan du kjøpe kryptovaluta og overføre midlene direkte til Binance lommeboken din. Samtidig er gebyrene konkurransedyktige, sammenlignet med andre internasjonale kryptobørser. Plattformen er lett å navigere, slik at både nye og erfarne tradere kommer fort i gang. Nybegynnere kan starte med å bruke basic-versjonen, mens viderekomne får tilgang til avanserte funksjoner ved å bruke advanced-versjonen.
Fordeler
- Stort utvalg av produkter, kryptovaluta og tjenester
- Kjøp kryptovaluta med kredittkort
- Rimelige gebyrer
- Høy sikkerhet
Ulemper
- Valutagebyr
- Tidvis treg kundeservice
Om du har gjort som foreslått ovenfor, og handlet kryptovaluta på Firi kan Binance være et fint sted å veksle om til IOTA på. Binance er i dag kanskje verdens mest kjente børs for handel av virtuell valuta, og har et ekstremt stort utvalg. Her kan man forvente god kundestøtte, analyseverktøy i verdensklasse og likviditet som ikke kan matches. De har IOTA for salg i flere valuta-par, så alt du trenger å gjøre er å enten sette inn penger direkte her, eller kjøpe kryptovaluta på Firi og veksle her isteden.
Hvordan oppbevare IOTA?
Et veldig viktig punkt er hva man skal gjøre etter man har handlet virtuell valuta. Dette er ikke fysiske objekter du kan legge vekk, og er heller ikke sikret på samme måte som vanlig valuta er. Det er derimot relativt risikofritt om man er forsiktig og sørger for å gjøre ting riktig. En vurdering man gjerne bør ta ved handel er hvor lenge du har tenkt å beholde de, eller om du har tenkt å for eksempel daytrade. Om du handler på kort sikt, og vil ha muligheten til å selge de fort er det følgende måte som gjelder:
Oppbevare IOTA på børs
Der du kjøper IOTA har du også muligheten til å lagre IOTA. Du kan sammenligne dette med å kjøpe aksjer på for eksempel Nordnet, der aksjene du handler blir liggende tilgjengelig i din portefølje med tilhørende informasjon om prisfluktuering osv. Grunnen til at mange kan være skeptiske til dette er at det på de første generasjonene kryptobørser har forekommet dataangrep der folk har mistet verdiene sine. I de tidlige stadiene var dette i gråsonen, og det eksisterte ingen sikkerhetsnett for å beskytte kundene. I dag er dette veldig lite sannsynlig, da børsene har blitt så store at de effektivt sett fungerer som tradisjonelle børser. Det er allikevel i kryptoverden veldig ofte sagt at om man ønsker å være helt trygg, så oppbevarer man valutaen sin i en såkalt wallet, altså en digital lommebok for kryptovaluta.
Oppbevare IOTA i wallet
Som de fleste andre kryptovalutaer har IOTA også en helt egen digital lommebok, en wallet kalt Firefly. Man finner tilgang til denne gratis på IOTA sine egne nettsider, med guide til hvordan dette fungerer. En vanlig misforståelse blant folk som handler kryptovaluta er at man fysisk lagrer valutaen sin i digitale lommebøker, men dette stemmer ikke helt. All kryptovaluta er lagret enten i en Blokkjede eller som med IOTA, en DAG. Det man bruker disse lommebøkene til er å få tilgang til valutaen på den aktuelle datastrukturen. Dette er ansett som veldig trygt, og man går gjennom en prosess der man lagrer en hel rekke tilfeldige ord på et fysisk papir, for senere å oppgi dette for tilgang til midlene. Dette er bortimot umulig å hacke eller få tilgang til, foruten din helt egne streng av ord. Det er alltid tryggere å lagre valutaen sin i en egen personlig lommebok, om man følger prosessen med å generere og oppbevare passordene, enn å ha de på en børs. Grunnen til dette er at vi ikke er kjent med hvordan sikkerhetsrutinene rundt en slik børs er til enhver tid, samt at de er svært attraktive mål for hackere og andre ondsinnede da de forvalter enorme verdier.
Oppbevare IOTA på Ledger
Også IOTA kan lagres med en såkalt ledger, i likhet med for eksempel Bitcoin. Mange vil si dette er den absolutt tryggeste måten å oppbevare kryptovaluta på, og det er svært populært blant de som har kjøpt og planlegger å la valutaen ligge helt i fred i mange år. En ledger kalles ofte for en hardware-wallet og det er små fysiske dingser som både genererer og oppbevarer passordstrenger for deg. På kryptosjargongen blir ledgers gjerne kalt for «cold-storage», nettopp fordi de på en måte oppbevares kaldt. Dette er fordi det ikke finnes noen somhelst tilkobling til internett eller andre kommunikasjonsmåter, og det blir derfor umulig å få gjort noe uten fysisk tilgang til enheten. Selv med fysisk tilgang kreves det fortsatt en egendefinert pin-kode for tilgang, og dette er grunnene til at de anses som den minst risikofylte måten å oppbevare IOTA og annen valuta på. Det er også mulig å oppbevare flere ulike typer krypto på disse ledgerne, og kan enkelt være et samlepunkt for deg om du eier mer enn bare en valuta.
Selv om det også her virker som om du lagrer midlene dine på en fysisk boks, så gjelder fortsatt prinsippet om at det kun er lagret i Blokkjeden eller DAG’en. Kryptovaluta vil for alltid kun eksistere der, og aldri noe annet sted.
Trezor Model T
Beste Trezor lommebok
4.7/5
Nøkkeltall
Pris: 189,00 EUR
Støtter: 1200+ mynter
Annonselenke
Hva vi likte med Trezor Model T
Trezor Model T er en liten og praktisk hardware-wallet med touch-skjerm som kan integreres med digitale lommebøker. Vi liker at den er så brukervennlig og lett å komme i gang med. Kryptolommeboken passer derfor også til deg som er ny. Vi synes også at det er svært betryggende at du kan hente ut kryptovalutaen din, selv om noe skulle skje med selve enheten. Trezor Model T fås med avanserte sikkerhetsfunksjoner. Det er ikke mulig med “key-logging”, slik at hackere ikke kan lese av tastaturet og dermed passordene dine.
Fordeler
- Svært høy sikkerhet
- Brukervennlig og enkel
- Gjenopprett verdiene dine
- Opptar liten plass
- Svært god kundeservice
Ulemper
- Koster ganske mye
En av de mest kjente ledgers for kryptovaluta er Trezor Model T. De var tidlig ute med å forstå behovet for slike tjenester, og har etablert seg som en veldig stor aktør. Det har til tider vært ekstrem etterspørsel etter disse, og mangel på tilgang til produkt. Det er en liten og praktisk enhet som selv ved tyveri kan gi deg tilgang til dine verdier, og er forberedt på eventuell ondsinnet programvare på din PC, ved tilkobling.
Ledger Nano X
Best for brukervennlighet
4.9/5
Nøkkeltall
Pris: 1501,00 NOK
Støtter: 5500+ mynter
Annonselenke
Hva vi likte med Ledger Nano X
Ledger Nano X er en av våre favoritter for avanserte, men svært brukervennlige hardware-wallets. Du kan oppbevare over 1500 tokens. Nano X har avanserte funksjoner som Bluetooth, samt egen app for å kjøpe og selge kryptovaluta. Vi liker også muligheten for å integrere den med en digital lommebok for sømløs overføring. Du kan dermed oppbevare størstedelen av verdiene trygt på Nano X, men sende mindre summer til den digitale kryptowalleten din til forbruk.
Fordeler
- Avanserte funksjoner som Bluetooth
- Egen app for transaksjoner
- Kan integreres med digitale krypto wallets
- Svært høy sikkerhet
- Kan gjenopprettes ved skader
Ulemper
- Enkelte anser Bluetooth som svakhet mtp sikkerhet
- Koster mer enn digitale kryptolommebøker
Ved siden av Trezor Model T er det Ledger Nano som er stor. De tilbyr Ledger Nano X og Ledger Nano S, med litt forskjellige bruksområder. De ser ut som minnepenner med små digitale display på forsiden, og har veldig god sikkerhet over alle nivåer.