Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.
En komplett guide for nybegynnere
NFTer eller digital kunst som det ofte omtales som, har vist seg å være en lukrativ investering for mange investorer. Noe av det som har gjort NFT investeringer så populære, er muligheten til å lett omsette dem. De kan nemlig kjøpes og selges akkurat som kunst, men som digitale filer er de langt mer tilgjengelige enn tradisjonelle olje malerier og fotografier.
En NFT inneholder nemlig en unik token som er knyttet til blokkjeden. Denne gjør det mulig å spore eierskap, omsette de på markedsplasser og ikke minst se historikken deres. Imidlertid kan dette være et komplisert marked å ta del i. Derfor har vi utarbeidet denne guiden som vil dekke alt du trenger å vite om NFTer.
Oppsummering
- Non-fungible tokens (NFT) er digitale tokens som bygger på Ethereum blokkjeden, noe som betyr at de er omsettelige. De fleste knytter NFTs til digital kunst som har blitt stadig mer populært de siste årene.
- Ønsker du å kjøpe NFTs kan du gjøre dette på markedsplasser hvor denne typen tokens omsetter. Her er det gjerne OpenSea som er den mest brukte blant private investorer i dag. Husk at du må ha en beholdning ETH før du kan kjøpe NFTs.
Er du klar for å investere i NFTer? Les videre for å se hvordan du kommer i gang!
Hva trenger du for å kjøpe en NFT?
En ting som er viktig å være klar over, er at NFTer er sterkt knyttet til blokkjeden, noe som betyr at du må kryptovaluta for å kjøpe NFTer. Her er det noen ulike kryptovalutaer som kan benyttes, men Ethereum eller ether er uten tvil det mest populære. Dette skyldes at Ethereum blokkjeden danner mye av grunnlaget for smart kontrakter på nett, noe som også har sikret kryptovaluta en vital plass i det desentraliserte universet.
Imidlertid har flere markedsplasser og kryptovaluta plattformer oppgradert sine løsninger til å inkludere smart kontrakter, så man kan i dag benytte flere andre valutaer. Noen av de kryptovaluta som i dag kan benyttes til å kjøpe NFT er; Polygon, Solana og Binance. Men selv om disse lar seg bruke, vil vi forholde oss til Ethereum i denne guiden.
Dette valget skyldes enkelt og greit at Ether er det mest utbredte betalingsmiddelet for NFT, og en valuta alle de store markedsplassene anerkjenner. Du vil også slippe unna konverteringer og ekstra kostnader så lenge du benytter deg av Ether. Vår klare anbefaling for nybegynnere er dermed at man holder seg til Ethereum, men om du ønsker utforske andre muligheter er det greit å vite at disse finnes.
Slik kjøper du en NFT: Steg for steg
Selve investeringen i NFT er ganske straight forward, men det er noen forberedende punkter du må ha på plass først. Vi skal derfor se nærmere på hvordan du kan kjøpe NFt i seks enkle steg. Om du allerede har Ethereum kan du hoppe direkte til steg 2 for å kjøpe NFT. Om du derimot er helt ny til NFT og kryptovaluta, vil du først måtte kjøpe kryptovaluta. Vi vil derfor ta deg gjennom hele prosessen, fra å kjøpe Ethereum til en ferdig innkjøpt NFT.
Steg 1: Kjøp Ethereum
Som vi var inne på tidligere vil du trenge Ethereum for å kjøpe NFT. Dersom du ikke allerede har Ethereum i lommeboken din vil du dermed måtte kjøpe dette først. Her anbefaler vi at du velger en enkel plattform som Firi som lar deg investere i en rekke ulike kryptovaluta. Nedenfor ser du hvordan du kan kjøpe Ethereum med Firi i tre enkle trinn.
Trinn 1: Opprett konto hos Firi
Det første du må gjøre er å gå til hjemmesiden til Firi. Her vil du finne en knapp nederst til venstre der det står Registrer med Vipps i tillegg er det en knapp øverst til høyre der det står Kom i gang. Trykk på denne for å starte registreringsprosessen. Denne prosessen tar bare et par minutter og du vil bli bedt om å oppgi grunnleggende personalia. Straks du er ferdig med denne, vil du motta en e-post for verifikasjon. Deretter må du gjennomføre KYC-prosessen, en prosess som har til hensikt å verifisere identifikasjonen din.
Dette gjøres for å hindre at noen misbruker navnet ditt, eller at kriminelle forsøker å hvitvaske penger gjennom Firi sitt system. For å fullføre denne må du laste opp et godkjent ID-kort som pass eller førerkort, eller oppgi personnummeret ditt til Firi.
Trinn 2: Sett inn penger
Når du har gjennomført KYC-prosessen er kontoen din klar for bruk. Du vil nå kunne gjennomføre ditt første innskudd. Pengene du overfører er det beløpet du ønsker å kjøpe Ethereum for, men det må minimum være tilsvarende $50. Du kan selv velge om du ønsker å overføre med banktransaksjon, kort eller bruke PayPal. Vi anbefaler kort eller PayPal da disse vil krediteres kontoen din øyeblikkelig, mens en bankoverføring kan ta 1-3 virkedager å bokføre.
Trinn 3: Kjøp Ethereum (ETH)
Når pengene er kreditert din konto er det på tide å kjøpe Ethereum. Da kan du enten søke opp Ethereum i søkefeltet øverst på skjermen, eller du kan gå til fanen Krypto. Her velger du Ethereum og klikker på Handle. Velg deretter det beløpet du ønsker å kjøpe kryptovaluta for. Du gjennomfører handelen ved å trykke på den blå knappen Åpne Handel nederst i vinduet – Gratulerer, du har kjøpt dine første Ethereum mynter!
Steg 2: Velg en NFT markedsplass
Nå er alt klart for å kjøpe en NFT, men først må vi finne en NFT markedsplass. Her har det dukket opp en rekke ulike plattformer og markedsplasser den siste tiden, men vi anbefaler OpenSea. Dette er en av de største og mest etablerte plattformene, samt at den er kompatibel med de aller fleste lommebøker.
Skulle du derimot ønske å finne din egen markedsplass eller sammenligne forskjellige alternativer, har vi samlet noen punkter du bør bruke i vurderingen din.
- Hvor er det billigst å kjøpe en NFT? Sammenlign transaksjonsgebyrer og auksjonskostnader hos de ulike aktørene. Du kan ofte finne de samme NFT på flere sider, så velg den som tar de laveste gebyrene.
- Hvilken NFT ser du etter? Selv om du vil finne de samme samlingene NFTer hos mange markedsplasser, betyr det ikke at alle har de. Pass derfor på at den aktuelle markedsplassen har den samlingen du ser etter.
- Er plattformen trygg? Det finnes dessverre mye svindel knyttet til kryptovaluta og NFT, så sjekk hvilke sikkerhetstiltak den aktuelle plattformen bruker. Her kan det også være lurt å se på tilbakemeldinger fra andre brukere på nett.
- Er plattformen brukervennlig? Pass på at du velger en plattform som har alt du trenger. Dersom du ønsker å lage egne NFT bør du velge en plattform som tilbyr disse verktøyene, ikke bare kjøp og salg.
Steg 3: Koble lommeboken til markedsplassen
Nå som dine Ethereum ligger i lommeboken og du har funnet den markedsplassen du ønsker å benytte deg av, er det på tide å koble de sammen. Dette er en ganske enkel prosess hos de fleste markedsplasser og vil sjeldent ta mer enn noen få minutter. Hos OpenSea trenger du bare velge Connect Wallet og følge de få trinnene som angitt. Har du valgt å bruke OpenSea vil du være klar til å handle innen kort tid.
Steg 4: Finn og kjøp NFT
Du er nå klar for å kjøpe NFT. Imidlertid anbefaler vi at du tar deg god tid til å lære markedet, slik at du ikke ender opp med å kjøpe en NFT som er null verdt. NFTer er nemlig et digitalt kunstmarked, så her gjelder det å vite hva man skal kjøpe, og hva du bør unngå. For deg som kjøper din første NFT kan det være lurt å holde seg til de mer populære samlingene, samt lese seg godt opp på hva de ulike kunstnerne har produsert tidligere. Omfattende analyse av NFT markedet faller utenfor denne guiden, men du vil finne en rekke nyttige ressurser for dette på nett.
Hvorfor bør du investere i NFTer?
Mange er skeptisk til å investere i digitale verdier som kryptovaluta og NFTer, men det kan finnes en rekke fordeler med slike investeringer. Vi kan selvfølgelig påpeke gleden av å ha en kul NFT samling, men ettersom dette er en økonomiblogg, vil et økonomisk aspekt være bedre egnet. Her kan både NFT og kryptovaluta vise til en ellevill avkastning de siste årene, noe man sjeldent har sett i andre markeder.
Noe av det som har gjort NFTer så populære, er at det kort fortalt er et mer tilgjengelig kunstmarked. Tidligere måtte man ha de riktige kontaktene, millioner av kroner og trygg oppbevaring for å kjøpe kjente kunstnere. Nå er alt du trenger en krypto lommebok og noen ether. Det faktum at NFT markedet fortsatt er i den spede begynnelsen, har også ført til at mange fortsatt kan få tilgang til markedet med relativt små investeringer.
Nå er det riktignok en risiko knyttet til kjøp og salg av NFTer, men med gode undersøkelser og forståelse for risikoen, kan dette fort bli en attraktiv investering. Når det er sagt, så kan investeringer i NFTer være svært volatile, så her gjelder det å ha tunga rett i munnen.
Hva bør du tenke på før du kjøper en NFT?
Det er liten tvil om at det er en del risiko knyttet til investeringer i NFT, men det kan også vise seg å være en god investering. Med andre ord er det din egen risikoappetitt som gjerne avhenger om dette er en egnet investering for deg eller ikke. Vi skal derfor se nærmere på noen punkter du bør vurdere før du plasserer penger i digital kunst som NFTer.
- Kjøpe NFT – Det første du bør tenke på før du investerer er hvorfor du ønsker å kjøpe NFT i utgangspunktet. Skal dette være en ren finansiell investering, eller ønsker du å bygge en langsiktig samling?
- Selge NFT – De fleste som skal kjøpe NFT har også til hensikt å selge dem. Legg derfor en god plan for når du bør realisere investeringen din, eventuelt hvilke avkastning du kan si deg fornøyd med.
- Risiko – Som vi allerede har vært inne på, er det liten tvil om at NFTer kan være risikable investeringer. Gjør derfor en helhetlig vurdering av risikoprofilen din og se om dette er for deg eller ikke. En godt diversifisert portefølje av kryptovaluta kan være et godt alternativ om du ønsker eksponering mot digitale verdier.
- Oppbevaring – Aksjer og penger står gjerne i banken, men kryptovaluta og kunst må oppbevares på en trygg måte av deg. Vi anbefaler derfor at du tenker godt gjennom hvordan du ønsker å oppbevare dine digitale verdier. Det finnes flere hardware lommebøker som lar deg lagre verdier offline (litt som en ekstern harddisk for NFTer).
- Research – Sett deg godt inn i ulike samlinger, kunstnere og kryptovaluta før du plasserer pengene dine. Dette er et relativt nytt marked, så det er viktig med god forståelse for både teknologi og utviklingen i markedet som helhet. Les deg derfor godt opp på teknologien og finn pålitelige kilder til nyheter.