krypto

Kjøpe NFTer

1

Firi

Beste norske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Utvalg: 6+ mynter

 • star iconOmfattende sikkerhet og beskyttelse
 • star iconTilbyr egen app for iOS og Android
 • star iconKundeservice chat tilgjengelig 09-19
 • star iconStort utvalg selvhjelp artikler
 • star iconEnkel registrering med Vipps eller BankID
 • star iconIntegrert med norske banker
 • star iconRegistrert hos finanstilsynet
 • star iconHandle kryptovalutaer direkte med norske kroner
Prøv Firi

Handel medfører risiko for tap av kapital.

2

Coinbase

Beste alt-i-ett kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Utvalg: 50+ mynter

 • star iconBrukervennlig
 • star iconHøy sikkerhet
 • star iconStort utvalg av produkter, kryptovaluta og tjenester
 • star iconLisensiert og børsnotert i USA
Prøv Coinbase

Handel medfører risiko for tap av kapital.

3

Binance

Beste utvalg og gebyrer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0.1%/0.1% (Maker/taker)

Utvalg: 500+ mynter

 • star iconStort utvalg av produkter, kryptovaluta og tjenester
 • star iconKjøp kryptovaluta med kredittkort
 • star iconRimelige gebyrer
 • star iconHøy sikkerhet
Prøv Binance

Handel medfører risiko for tap av kapital.

4

Kraken

Best for erfarne tradere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0% - 0.26% per handel

Utvalg: 90+ mynter

 • star iconGod likviditet og handelsvolum
 • star iconLave gebyrer
 • star iconAvanserte funksjoner
 • star icon50X giring
 • star iconKundeservice via live chat 24/7
Prøv Kraken

Handel medfører risiko for tap av kapital.

5

Plus500

Best for erfarne tradere

star icon star icon star icon star icon

4/5

Nøkkeltall

Avgifter: Ingen avgifter

Utvalg: CFD'er

 • star iconRegulert og lisensiert
 • star iconBrukervennlig plattform
 • star iconStort utvalg av verktøy
Prøv Plus500

Handel medfører risiko for tap av kapital.

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

En komplett guide for nybegynnere

NFTer eller digital kunst som det ofte omtales som, har vist seg å være en lukrativ investering for mange investorer. Noe av det som har gjort NFT investeringer så populære, er muligheten til å lett omsette dem. De kan nemlig kjøpes og selges akkurat som kunst, men som digitale filer er de langt mer tilgjengelige enn tradisjonelle olje malerier og fotografier. 

En NFT inneholder nemlig en unik token som er knyttet til blokkjeden. Denne gjør det mulig å spore eierskap, omsette de på markedsplasser og ikke minst se historikken deres. Imidlertid kan dette være et komplisert marked å ta del i. Derfor har vi utarbeidet denne guiden som vil dekke alt du trenger å vite om NFTer. 

Oppsummering

 • Non-fungible tokens (NFT) er digitale tokens som bygger på Ethereum blokkjeden, noe som betyr at de er omsettelige. De fleste knytter NFTs til digital kunst som har blitt stadig mer populært de siste årene. 
 • Ønsker du å kjøpe NFTs kan du gjøre dette på markedsplasser hvor denne typen tokens omsetter. Her er det gjerne OpenSea som er den mest brukte blant private investorer i dag. Husk at du må ha en beholdning ETH før du kan kjøpe NFTs.

Er du klar for å investere i NFTer? Les videre for å se hvordan du kommer i gang!

Hva trenger du for å kjøpe en NFT?

En ting som er viktig å være klar over, er at NFTer er sterkt knyttet til blokkjeden, noe som betyr at du må kryptovaluta for å kjøpe NFTer. Her er det noen ulike kryptovalutaer som kan benyttes, men Ethereum eller ether er uten tvil det mest populære. Dette skyldes at Ethereum blokkjeden danner mye av grunnlaget for smart kontrakter på nett, noe som også har sikret kryptovaluta en vital plass i det desentraliserte universet. 

Imidlertid har flere markedsplasser og kryptovaluta plattformer oppgradert sine løsninger til å inkludere smart kontrakter, så man kan i dag benytte flere andre valutaer. Noen av de kryptovaluta som i dag kan benyttes til å kjøpe NFT er; Polygon, Solana og Binance. Men selv om disse lar seg bruke, vil vi forholde oss til Ethereum i denne guiden. 

Dette valget skyldes enkelt og greit at Ether er det mest utbredte betalingsmiddelet for NFT, og en valuta alle de store markedsplassene anerkjenner. Du vil også slippe unna konverteringer og ekstra kostnader så lenge du benytter deg av Ether. Vår klare anbefaling for nybegynnere er dermed at man holder seg til Ethereum, men om du ønsker utforske andre muligheter er det greit å vite at disse finnes. 

Slik kjøper du en NFT: Steg for steg

Selve investeringen i NFT er ganske straight forward, men det er noen forberedende punkter du må ha på plass først. Vi skal derfor se nærmere på hvordan du kan kjøpe NFt i seks enkle steg. Om du allerede har Ethereum kan du hoppe direkte til steg 2 for å kjøpe NFT. Om du derimot er helt ny til NFT og kryptovaluta, vil du først måtte kjøpe kryptovaluta. Vi vil derfor ta deg gjennom hele prosessen, fra å kjøpe Ethereum til en ferdig innkjøpt NFT. 

Steg 1: Kjøp Ethereum

Som vi var inne på tidligere vil du trenge Ethereum for å kjøpe NFT. Dersom du ikke allerede har Ethereum i lommeboken din vil du dermed måtte kjøpe dette først. Her anbefaler vi at du velger en enkel plattform som Firi som lar deg investere i en rekke ulike kryptovaluta. Nedenfor ser du hvordan du kan kjøpe Ethereum med Firi i tre enkle trinn. 

Trinn 1: Opprett konto hos Firi

Det første du må gjøre er å gå til hjemmesiden til Firi. Her vil du finne en knapp nederst til venstre der det står Registrer med Vipps i tillegg er det en knapp øverst til høyre der det står Kom i gang. Trykk på denne for å starte registreringsprosessen. Denne prosessen tar bare et par minutter og du vil bli bedt om å oppgi grunnleggende personalia. Straks du er ferdig med denne, vil du motta en e-post for verifikasjon. Deretter må du gjennomføre KYC-prosessen, en prosess som har til hensikt å verifisere identifikasjonen din. 

Dette gjøres for å hindre at noen misbruker navnet ditt, eller at kriminelle forsøker å hvitvaske penger gjennom Firi sitt system. For å fullføre denne må du laste opp et godkjent ID-kort som pass eller førerkort, eller oppgi personnummeret ditt til Firi. 

Trinn 2: Sett inn penger 

Når du har gjennomført KYC-prosessen er kontoen din klar for bruk. Du vil nå kunne gjennomføre ditt første innskudd. Pengene du overfører er det beløpet du ønsker å kjøpe Ethereum for, men det må minimum være tilsvarende $50. Du kan selv velge om du ønsker å overføre med banktransaksjon, kort eller bruke PayPal. Vi anbefaler kort eller PayPal da disse vil krediteres kontoen din øyeblikkelig, mens en bankoverføring kan ta 1-3 virkedager å bokføre. 

Trinn 3: Kjøp Ethereum (ETH)

Når pengene er kreditert din konto er det på tide å kjøpe Ethereum. Da kan du enten søke opp Ethereum i søkefeltet øverst på skjermen, eller du kan gå til fanen Krypto. Her velger du Ethereum og klikker på Handle. Velg deretter det beløpet du ønsker å kjøpe kryptovaluta for. Du gjennomfører handelen ved å trykke på den blå knappen Åpne Handel nederst i vinduet – Gratulerer, du har kjøpt dine første Ethereum mynter!

Steg 2: Velg en NFT markedsplass

Nå er alt klart for å kjøpe en NFT, men først må vi finne en NFT markedsplass. Her har det dukket opp en rekke ulike plattformer og markedsplasser den siste tiden, men vi anbefaler OpenSea. Dette er en av de største og mest etablerte plattformene, samt at den er kompatibel med de aller fleste lommebøker.

Skulle du derimot ønske å finne din egen markedsplass eller sammenligne forskjellige alternativer, har vi samlet noen punkter du bør bruke i vurderingen din.

Steg 3: Koble lommeboken til markedsplassen

Nå som dine Ethereum ligger i lommeboken og du har funnet den markedsplassen du ønsker å benytte deg av, er det på tide å koble de sammen. Dette er en ganske enkel prosess hos de fleste markedsplasser og vil sjeldent ta mer enn noen få minutter. Hos OpenSea trenger du bare velge Connect Wallet og følge de få trinnene som angitt. Har du valgt å bruke OpenSea vil du være klar til å handle innen kort tid. 

Steg 4: Finn og kjøp NFT

Du er nå klar for å kjøpe NFT. Imidlertid anbefaler vi at du tar deg god tid til å lære markedet, slik at du ikke ender opp med å kjøpe en NFT som er null verdt. NFTer er nemlig et digitalt kunstmarked, så her gjelder det å vite hva man skal kjøpe, og hva du bør unngå. For deg som kjøper din første NFT kan det være lurt å holde seg til de mer populære samlingene, samt lese seg godt opp på hva de ulike kunstnerne har produsert tidligere. Omfattende analyse av NFT markedet faller utenfor denne guiden, men du vil finne en rekke nyttige ressurser for dette på nett. 

Hvorfor bør du investere i NFTer?

Mange er skeptisk til å investere i digitale verdier som kryptovaluta og NFTer, men det kan finnes en rekke fordeler med slike investeringer. Vi kan selvfølgelig påpeke gleden av å ha en kul NFT samling, men ettersom dette er en økonomiblogg, vil et økonomisk aspekt være bedre egnet. Her kan både NFT og kryptovaluta vise til en ellevill avkastning de siste årene, noe man sjeldent har sett i andre markeder. 

Noe av det som har gjort NFTer så populære, er at det kort fortalt er et mer tilgjengelig kunstmarked. Tidligere måtte man ha de riktige kontaktene, millioner av kroner og trygg oppbevaring for å kjøpe kjente kunstnere. Nå er alt du trenger en krypto lommebok og noen ether. Det faktum at NFT markedet fortsatt er i den spede begynnelsen, har også ført til at mange fortsatt kan få tilgang til markedet med relativt små investeringer. 

Nå er det riktignok en risiko knyttet til kjøp og salg av NFTer, men med gode undersøkelser og forståelse for risikoen, kan dette fort bli en attraktiv investering. Når det er sagt, så kan investeringer i NFTer være svært volatile, så her gjelder det å ha tunga rett i munnen. 

Hva bør du tenke på før du kjøper en NFT?

Det er liten tvil om at det er en del risiko knyttet til investeringer i NFT, men det kan også vise seg å være en god investering. Med andre ord er det din egen risikoappetitt som gjerne avhenger om dette er en egnet investering for deg eller ikke. Vi skal derfor se nærmere på noen punkter du bør vurdere før du plasserer penger i digital kunst som NFTer. 

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.