Hvordan kjøpe utenlandske aksjer

Det er ikke noe vanskeligere å kjøpe utenlandske aksjer enn det er å kjøpe norske aksjer, enten du vil kjøpe aksjer i Amazon, Spotify eller Apple. Vi vil i denne artikkelen forklare deg hvordan du skal gå frem for å kjøpe utenlandske aksjer.

Finn en nettmegler

For å kjøpe alle typer aksjer og også utenlandske aksjer er handler det nå om å kjøpe aksjer på internett. Dette innebærer at du må registrere deg hos en nettmegler. Det er mange forskjellige nettmeglere som tilbyr tjenester i Norge. Slikt sett blir det en prosess å velge den nettmegleren som passer best for deg.

Alle nettmeglere vil ta en viss kurtasje. Kurtasje er det gebyret som du må betale for at nettmegleren gjennomfører ordren for deg. Du burde derfor se etter den nettmegleren som tilbyr lavest kurtasje.

Kurtasje er ikke det eneste momentet i valget av nettmegler. Dersom du er nybegynner burde du også se etter faktorer som introduksjonskurs og demokontoer. Mange nettmeglere har gode introduksjonskurs og andre kurs om hvordan du skal kjøpe aksjer. En demokonto er en konto hvor du kan handle med fiktive penger, og slikt sett lære å handle aksjer uten å risikere kapital. På demokontoene kan du som oftest også handle med utenlandske aksjer. Et annet viktig moment vil selvfølgelig også være brukervennlighet.

Et viktig vurderingsmoment for deg som vil kjøpe utenlandske aksjer er selvfølgelig også hvor mange forskjellige land nettmegleren din tilbyr, med andre ord hvor mange utenlandske aksjer du kan kjøpe. Her må du se deg litt rundt, men nesten alle nettmeglere tilbyr nå et bredt utvalg av utenlandske aksjer som du kan kjøpe.

Velg så aksjer og antall aksjer

Når du har valgt aksjemegleren din er det egentlig bare å velge den utenlandske aksjen du har bestemt deg for å kjøpe, og bestemme deg hvor hvor mange aksjer du vil kjøpe. Her gjelder den gyldne huskeregelen om at man aldri burde investere mer kapital enn man har råd til å tape. Det er bedre å investere litt mindre enn litt mer, særlig dersom du er nybegynner.

Du blir også en valutahandler

En ting du må huske på når du kjøper utenlandske aksjer er at du også blir en valutahandler. Hvis du skal kjøpe en aksje i et amerikansk selskap må du først kjøpe amerikanske dollar for norske kroner. Når du etter en viss tid selger aksjen vil du få betalt i amerikansk dollar og må da overføre disse pengene til norske kroner.

Dette blir et ytterligere risikoelement som du må være klar over. Dersom den amerikanske dollarkursen svekkes i forhold til den norske kronen vil du tape penger, og dersom dollaren styrkes i forhold til den norske kronen vil du tjene penger. Investeringen din er dermed avhengige av to faktorer; både aksjekursen og valutakursen. Går begge i din favør vil du tjene på begge faktorene, men dersom ingen går i din favør vil tapet ditt være ekstra stort.

Lik skatt på utenlandske aksjer

All profitt du får fra aksjehandel må du skatte av. Det er dessverre ingen forskjell på norske aksjer og utenlandske aksjer hva gjelder skatt. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til i ditt kjøp av utenlandske aksjer!