aksjer

Hvordan kjøpe utenlandske aksjer: En rask og enkel guide for nybegynnere

Det er ikke noe vanskeligere å kjøpe utenlandske aksjer enn det er å kjøpe norske aksjer, enten du vil kjøpe aksjer i Amazon, Spotify eller Apple. Vi vil i denne artikkelen forklare deg hvordan du skal gå frem for å kjøpe utenlandske aksjer.

Finn en nettmegler for utenlandske aksjer

For å kjøpe alle typer aksjer og også utenlandske aksjer er handler det nå om å kjøpe aksjer på internett. Dette innebærer at du må registrere deg hos en nettmegler. Det er mange forskjellige nettmeglere som tilbyr tjenester i Norge. Slikt sett blir det en prosess å velge den nettmegleren som passer best for deg.

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: Ingen kurtasje for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer, krypto m.m.

Gå til eToro

68% av private investorkontoer taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

Alle nettmeglere vil ta en viss kurtasje. Kurtasje er det gebyret som du må betale for at nettmegleren gjennomfører ordren for deg. Du burde derfor se etter den nettmegleren som tilbyr lavest kurtasje.

Kurtasje er ikke det eneste momentet i valget av nettmegler. Dersom du er nybegynner burde du også se etter faktorer som introduksjonskurs og demokontoer. Mange nettmeglere har gode introduksjonskurs og andre kurs om hvordan du skal kjøpe aksjer. En demokonto er en konto hvor du kan handle med fiktive penger, og slikt sett lære å handle aksjer uten å risikere kapital. På demokontoene kan du som oftest også handle med utenlandske aksjer. Et annet viktig moment vil selvfølgelig også være brukervennlighet.

Et viktig vurderingsmoment for deg som vil kjøpe utenlandske aksjer er selvfølgelig også hvor mange forskjellige land nettmegleren din tilbyr, med andre ord hvor mange utenlandske aksjer du kan kjøpe. Her må du se deg litt rundt, men nesten alle nettmeglere tilbyr nå et bredt utvalg av utenlandske aksjer som du kan kjøpe.

Velg så aksjer og antall aksjer du ønsker å kjøpe

Når du har valgt aksjemegleren din er det egentlig bare å velge den utenlandske aksjen du har bestemt deg for å kjøpe, og bestemme deg hvor hvor mange aksjer du vil kjøpe. Her gjelder den gyldne huskeregelen om at man aldri burde investere mer kapital enn man har råd til å tape. Det er bedre å investere litt mindre enn litt mer, særlig dersom du er nybegynner.

logo

Best for nybegynnere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøkkeltall

Avgifter: Ingen kurtasje for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer, krypto m.m.

Gå til eToro

68% av private investorkontoer taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Du blir også en valutahandler

En ting du må huske på når du kjøper utenlandske aksjer er at du også blir en valutahandler. Hvis du skal kjøpe en aksje i et amerikansk selskap må du først kjøpe amerikanske dollar for norske kroner. Når du etter en viss tid selger aksjen vil du få betalt i amerikansk dollar og må da overføre disse pengene til norske kroner.

Dette blir et ytterligere risikoelement som du må være klar over. Dersom den amerikanske dollarkursen svekkes i forhold til den norske kronen vil du tape penger, og dersom dollaren styrkes i forhold til den norske kronen vil du tjene penger. Investeringen din er dermed avhengige av to faktorer; både aksjekursen og valutakursen. Går begge i din favør vil du tjene på begge faktorene, men dersom ingen går i din favør vil tapet ditt være ekstra stort.

Lik skatt på utenlandske aksjer

All profitt du får fra aksjehandel må du skatte av. Det er dessverre ingen forskjell på norske aksjer og utenlandske aksjer hva gjelder skatt. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til i ditt kjøp av utenlandske aksjer!

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.