aksjer

Hvordan kjøpe utenlandske aksjer: En rask og enkel guide for nybegynnere

Selv om det finnes et stort utvalg aksjer på Oslo Børs, så vil ofte utenlandske aksjer være en attraktiv mulighet for investorer. Da gjelder det å vite hvordan du handler i aksjer utenfor Oslo Børs, samt hva som er viktig å huske på i den anledningen. Her har vi samlet noen viktige punkter som tar deg gjennom hvordan du kan handle aksjer i internasjonale selskaper. 

Mange av de selskapene vi omgås med på en daglig basis er nemlig basert i USA, Storbritannia, Tyskland og Italia. Dette har gjort at mange investorer ser utenfor Norge når de skal vurdere potensielle investeringer for sparepengene sine. Ved å handle på børsen i USA kan du eksempelvis bli aksjonær i Amazon, Spotify, Facebook og Apple – samt flere tusen andre selskaper. 

Oppsummering

  • Utenlandske aksjer er de selskapene vi gjerne omtaler som er notert utenfor Oslo Børs. Selv om det finnes mer enn 300 selskaper børsnotert i Norge, så kan det være attraktivt å investere i selskaper i utlandet for bedre diversifisering av porteføljen din. 
  • De aller fleste nettmeglere inkludert eToro, Nordnet og Pareto tilbyr handel i utenlandske aksjer. Imidlertid kan det være store forskjeller i hvilke kostnader de har knyttet til dette.

Så hvordan kjøpe utenlandske aksjer? Det er nettopp det vi skal finne ut av i denne guiden.

Finn en nettmegler for utenlandske aksjer

For å kjøpe alle typer aksjer og også utenlandske aksjer er handler det nå om å kjøpe aksjer på internett. Dette innebærer at du må registrere deg hos en nettmegler. Det er mange forskjellige nettmeglere som tilbyr tjenester i Norge. Slikt sett blir det en prosess å velge den nettmegleren som passer best for deg.

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

Alle nettmeglere vil ta en viss kurtasje. Kurtasje er det gebyret som du må betale for at nettmegleren gjennomfører ordren for deg. Du burde derfor se etter den nettmegleren som tilbyr lavest kurtasje.

Kurtasje er ikke det eneste momentet i valget av nettmegler. Dersom du er nybegynner burde du også se etter faktorer som introduksjonskurs og demokontoer. Mange nettmeglere har gode introduksjonskurs og andre kurs om hvordan du skal kjøpe aksjer. En demokonto er en konto hvor du kan handle med fiktive penger, og slikt sett lære å handle aksjer uten å risikere kapital. På demokontoene kan du som oftest også handle med utenlandske aksjer. Et annet viktig moment vil selvfølgelig også være brukervennlighet.

Et viktig vurderingsmoment for deg som vil kjøpe utenlandske aksjer er selvfølgelig også hvor mange forskjellige land nettmegleren din tilbyr, med andre ord hvor mange utenlandske aksjer du kan kjøpe. Her må du se deg litt rundt, men nesten alle nettmeglere tilbyr nå et bredt utvalg av utenlandske aksjer som du kan kjøpe.

Utvid porteføljen din med utenlandske aksjer

En viktig grunn til at mange norske investorer ønsker å kjøpe utenlandske aksjer, er at de vil diversifisere porteføljen sin ytterligere. Det finnes riktignok mer enn 300 ulike selskaper på Oslo Børs, men sammenlignet med de mange tusen som finnes i utlandet – er dette et ganske snevert utvalg. 

Vi lever også i en økonomi der internasjonale selskaper har blitt den nye normen. Da kan det være attraktivt å eie en liten del av de selskapene vi til daglig støter på. For å illustrere dette bedre har vi valgt å trekke frem noen internasjonale selskaper som vil være godt kjent for de fleste nordmenn. 

Listen kunne fortsatt i det uendelige, men poenget er dette: Det finnes en rekke gode investeringer utenfor Oslo Børs, og derfor er det viktig å vite hvordan kjøpe utenlandske aksjer. For å gjøre dette så enkelt som mulig, har vi utarbeidet en steg-for-steg guide til hvordan du kan investere i utenlandske aksjer. 

Handle utenlandske aksjer: Steg-for-steg 

Det første du må gjøre før du kan handle utenlandske aksjer, er å finne frem til en handelsplattform som tilbyr dette. Her er det gjerne Nordnet og eToro som er de to mest populære valgene i Norge. Disse tilbyr tilgang til et stort utvalg internasjonale markeder, men eToro gjør dette kurtasjefritt, og nettopp derfor er dette vår foretrukne plattform. Vi vil derfor ta utgangspunkt i eToro sin løsning når vi fortsetter denne guiden. 

Steg 1: Opprett en konto på handelsplattformen

Før vi kan begynne å handle aksjer, må du opprette en konto på en markedsplattform. Her har vi valgt å gjøre dette hos eToro, da du kan handle kurtasjefritt i et stort utvalg internasjonale aksjer. Dette er en prosess som bare tar noen få minutter og er derfor utrolig enkel å gjennomføre. 

Det første du må gjøre er å gå til hjemmesiden deres og trykke på knappen nederst i venstre hjørne Start å investere /Start investing, avhengige av hvilket språk du har valgt. Dette vil iverksette registreringsprosessen til eToro. 

Her oppgir du personalia som fødselsdato, navn, ønsket brukernavn og passord. Når du har gjort dette vil du motta en e-post der du blir bedt om å verifisere kontaktopplysningene dine. Du vil finne en link i e-posten, så alt du trenger å gjøre er å trykke på denne. da er kontoen din i praksis klar for bruk, men vi anbefaler at du gjennomfører KYC – prosessen før vi fortsetter. 

Dette er en registreringsprosess som har til hensikt å verifisere identiteten din. eToro er pliktig til å gjøre dette med alle nye kunder, og det er i praksis for din egen sikkerhet. Prosessen skal nemlig forebygge misbruk av stjålne identiteter og hvitvasking av penger. Det tar bare et par minutter å få denne prosessen gjort, så den kan like godt gjøres med en gang. For å oppfylle kravene må du oppgi ditt fødselsnummer (norske borgere) eller laste opp gyldig ID (pass, førerkort, ID-kort) som stemmer overens med det du har oppgitt av personalia. 

Steg 2: Overfør penger til din konto

Straks du har gjennomført registreringen og KYC-prosessen er kontoen din klar til bruk, men det er noe viktig som mangler. Du må nemlig overføre pengene du har til hensikt å kjøpe aksjer for! Her tilbyr eToro litt forskjellige løsninger som bankoverføring, PayPal og bankkort. Vi anbefaler en av de to sistnevnte, da bankoverføringer ofte kan føre til unødvendig lang venting. 

Det er også greit å vite at minsteinnskuddet med PayPal og bankkort er $50, mens for bankoverføringer gjelder $500. Mange banker krever også unødvendige gebyrer for overføringer, så de fleste vil være tjent med å bare bruke bankkort eller PayPal kontoen sin. 

Steg 3: Finn aksjer

Når du har overført pengene til kontoen din, er du klar til å handle utenlandske aksjer. Her fungerer eToro på en ganske enkel måte. Når du har logget deg inn på ditt dashboard, vil du finne et søkefelt øverst på skjermen din. Her skriver du inn det aktuelle selskapet du ønsker å finne.

Det aktuelle selskapet vil deretter dukke opp i menyen og du kan trykke på logoen deres. Når du trykker på logoen vil du tas med videre til siden om det aktuelle selskapet. Her finner du en del nyttig informasjon, vurderinger fra andre eToro brukere og lignende. 

For å gjennomføre den aktuelle handelen velger du den blå knappen handle til høyre på skjermen din. Da får du opp selve transaksjonsvinduet. Her angir du hvor mye du ønsker å handle for, samt eventuell gearing du ønsker å bruke. Deretter avslutter du med handel. Gratulerer, du har nå kjøpt dine første utenlandske aksjer!

Denne fremgangsmåten gjelder for alle aksjekjøp med eToro. Du kan derfor utforske det store utvalget aksjer og benytte den samme metoden for å kjøpe øvrige selskaper de tilbyr handel i. Når det er sagt, så anbefaler vi at du gjør grundige undersøkelser før du handler i individuelle aksjer. Det er nemlig krevende å handle aksjer fremfor fond. Ønsker du å lære mer om dette kan du lese vår kjøpe aksjer guide som utdyper dette emnet langt mer omfattende enn det vi har gjort her. 

eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 77 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare. eToro tilbyr ikke CFD-er og gir ingen representasjon og påtar seg intet ansvar med hensyn til nøyaktigheten eller fullstendigheten av innholdet i denne publikasjonen, som er utarbeidet av vår partner ved å bruke offentlig tilgjengelig ikke-enhetsspesifikk informasjon om eToro.

Velg så aksjer og antall aksjer du ønsker å kjøpe

Når du har valgt aksjemegleren din er det egentlig bare å velge den utenlandske aksjen du har bestemt deg for å kjøpe, og bestemme deg hvor hvor mange aksjer du vil kjøpe. Her gjelder den gyldne huskeregelen om at man aldri burde investere mer kapital enn man har råd til å tape. Det er bedre å investere litt mindre enn litt mer, særlig dersom du er nybegynner.

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Du blir også en valutahandler

En ting du må huske på når du kjøper utenlandske aksjer er at du også blir en valutahandler. Hvis du skal kjøpe en aksje i et amerikansk selskap må du først kjøpe amerikanske dollar for norske kroner. Når du etter en viss tid selger aksjen vil du få betalt i amerikansk dollar og må da overføre disse pengene til norske kroner.

Dette blir et ytterligere risikoelement som du må være klar over. Dersom den amerikanske dollarkursen svekkes i forhold til den norske kronen vil du tape penger, og dersom dollaren styrkes i forhold til den norske kronen vil du tjene penger. Investeringen din er dermed avhengige av to faktorer; både aksjekursen og valutakursen. Går begge i din favør vil du tjene på begge faktorene, men dersom ingen går i din favør vil tapet ditt være ekstra stort.

Lik skatt på utenlandske aksjer

All profitt du får fra aksjehandel må du skatte av. Det er dessverre ingen forskjell på norske aksjer og utenlandske aksjer hva gjelder skatt. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til i ditt kjøp av utenlandske aksjer!

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.