generic

Laks aksjer: Gode eksempler med stort potensiale for 2024

Historisk sett har Oslo Børs vært en markedsplass knyttet til olje og shipping selskaper, men de siste årene har både grønne aksjer og sjømat fått stadig høyere verdier på markedsplassen. Spesielt sjømat og laks aksjer har vist seg å være en ettertraktet investering for mange investorer.

Selskapene har over tid bygget høy omsetning og de fleste kan friste med en konkurransedyktig direkteavkastning til sine eiere. De norske produsentene eksporterer laks til enorme beløp hvert år, så her er det ingen tvil om at sjømat for lengst har blitt et norsk industrieventyr av de sjeldne. 

Spørsmålet for deg som investor er derfor hvordan du kan ta del i utviklingen som lakseaksjer har gitt de siste årene. Vi har derfor valgt å ta en nærmere titt på hva disse selskapene egentlig driver med, samt hvordan du kan legge til laks aksjer i porteføljen din. 

Hva er laks aksjer?

Når man hører ordet laks aksjer vil nok de fleste tenke på fisking eller selskaper som driver med nettopp fisk. Imidlertid er disse selskapene langt mer kompliserte enn som så, og derfor kan det være lurt å ta en nærmere titt på dette før vi går videre. De fleste lakseselskapene på Oslo Børs er nemlig satt sammen av flere satsningsområder, noe som betyr at de ikke bare driver med fiskeoppdrett.

Tvert imot vil de fleste av dem drive med fiskeoppdrett, sløying og logistikk tjenester, merkevarer og utsalgssteder for fisken og mer til. For deg som investor betyr dette at du kan kjøpe aksjer i omfattende industriselskaper som styrer store eller hele verdikjeden selv. For å illustrere dette med noen eksempler har vi valgt å trekke frem noen av de mest populære laks aksjer på Oslo Børs i dag. 

Laks aksjer på Oslo Børs 2024

Norge har alltid vært en fiskerinasjon, men de siste årene har vi tatt store deler av verdensmarkedet. Faktisk er noen av de største oppdretterne i verden børsnotert på nettopp Oslo Børs. Vi har også sett flere eksempler der utenlandske selskaper har valgt å gå på børs i Oslo fremfor sine respektive markeder. Dette skyldes i stor grad at norske investorer har gode kjennskaper til denne typen selskaper, og man derfor kan få en mer realistisk prising av virksomheten sin. Nedenfor har vi trukket frem noen av de største lakse aksjene du finner på Oslo Børs i dag. 

Mowi

Mowi eller tidligere Marine Harvest har gjennom organisk vekst og oppkjøp vokst til å bli en av de største leverandørene av skalldyr- og fiskeoppdrett i verden. Selskapet har i dag hovedkontor i Bergen, men de er tilstedeværende i stort sett alle globale markeder. Det som har gjort Mowi til en attraktiv investering er at selskapet selv er til stede i hele verdikjeden fra oppdrett og produksjon til bearbeiding og salg. Dette sørger for en mer stabil inntjening og dermed godt grunnlag for avkastning til investorene. 

Ticker på Oslo Børs: MOWI

Salmon Evolution ASA

De fleste oppdrettere har i dag oppdrett langs kysten av Norge, men Salmon Evolution har satset tungt på landbasert oppdrett. Dette betyr at selskapet har utviklet egne anlegg på land for oppdrett av laks og annen sjømat. Fordelen med dette er at man kan kontrollere miljøet gjennom hele året, men også få bedre kontroll på eksempelvis lakselus og andre utfordringer knyttet til åpen sjø. I dag har selskapet virksomhet både i Amerika og Norden, men hovedkontoret ligger i Molde. 

Ticker på Oslo Børs: SALME

Lerøy SeaFood Group

Lerøy Seafood Group er en norsk produsent og distributør av skalldyr- og annen sjømat til både forbruker og proff markedet. Selskapet forvalter oppdrett langs hele den norske kysten og eksporterer store deler av produksjonen sin. Akkurat som Mowi er de tilstede i hele verdikjeden. Det som skiller dem fra Mowi er at Lerøy også tilbyr kjøtt, vilt og annen mat til grossister over hele verden. I dag har selskapet flere kontorer, men hovedkontoret ligger fortsatt i Bergen. 

Ticker på Oslo Børs: LSG

Salmar

En annen norsk produsent av laks er selskapet Salmar som holder til på Kverva i trøndelag. Akkurat som de andre store produsentene på denne listen er de selv ansvarlig for hele verdikjeden sin, noe som betyr at de styrer alt fra oppdrett og pakking til bearbeiding, distribusjon og salg. Dette gir selskapet god kontroll på marginer og påvirkningskraft til egne merkevarer gjennom hele prosessen. Til forskjell fra de andre produsentene har Salmar fokusert på kun oppdrett av atlanterhavslaks i sine anlegg. 

Ticker på Oslo Børs: SALM

BakkaFrost

Bakkafrost er en annen produsent av laks som er notert på Oslo Børs, men til sammenligning fra de andre selskapene har ikke Bakkafrost hovedvirksomheten sin i Norge. De har nemlig anlegg på Færøyene hvor de primært produserer færøysk laks, samt fiskemel og fiskeolje. Opprinnelig drev selskapet med oppdrett og fangst av sild, men dette ble senere omgjort til laks da markedet for dette var mer stabilt. I dag er selskapet en av de største produsentene innen laks i Norden. 

Ticker på Oslo Børs: BAKKA

Hvordan kjøpe laks aksjer på Oslo Børs: Steg-for-Steg

Tidligere var det gjerne en omfattende prosess for å handle finansielle instrumenter, noe som gjorde det vanskelig å investere. I dag har det heldigvis dukket opp en rekke nettmeglere og aksje app som ikke bare gjør det enklere, men også billigere å bli investor. Et godt eksempel på dette er handelsplattformen eToro der du helt kurtasjefritt kan handle aksjer fra børser over hele verden.

Vi har derfor valgt å legge eToro sin løsning til grunn når vi nå går videre med en steg-for-steg guide til hvordan du kan handle laks aksjer på Oslo Børs. Imidlertid er det greit å merke seg at prosessen vil være tilnærmet lik hos de fleste meglere. 

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

Steg 1: Opprett en eToro konto

Det første du må gjøre er å opprette en konto hos eToro eller annen nettmegler du har valgt å benytte deg av. Dette bør i de fleste tilfeller være en ganske enkel prosess og ikke ta mer enn et par minutter. For å gjøre dette hos eToro kan du selv velge om du vil registrere deg i deres applikasjon, eller gjøre det i nettleseren.

Om du har installert applikasjonen velger du Create Account, mens du i nettleseren velger Join Now. Begge deler vil lede videre til den samme prosessen, så hvem du velger har således lite å si. Som del av prosessen må du oppgi navn, velge brukernavn og passord, samt oppgi en e-postadresse. 

Når du har gjort dette vil du bli bedt om å verifisere kontoen din ved å bekrefte den e-posten eToro har sendt deg. Deretter er kontoen din klar for bruk. Før du går videre anbefaler vi at du ferdigstiller KYC prosessen hos eToro. Dette vil spare deg for tid på et senere tidspunkt. 

Steg 2: Overfør penger til kontoen din

Du har nå en eToro konto klar for bruk, men det mangler en helt essensiell del. Kontoen din vil nemlig ha en saldo på 0 disponibelt, noe som betyr at du må overføre penger før du kan investere i aksjer hos eToro. Her tilbyr de tre ulike innskuddsmetoder du kan velge mellom; Bankkort, PayPal og bankoverføring. Vi anbefaler at du velger en av de to første, da bankoverføring ofte kan ta unødvendig lang tid. 

Det er også forskjell på hvor mye du må sette inn som minsteinnskudd på de ulike metodene. Her er det $50 for PayPal og bankkort, mens det er $500 for bankoverføring. Skal du bare prøve deg frem vil det derfor være enklere å bruke kort og PayPal. 

Steg 3: Handle aksjer med eToro

Nå begynner ting å ta form, og du bør ha en eToro konto med disponibel saldo klar. Dette betyr at vi nå kan kjøpe aksjer. Denne prosessen er relativt enkel og starter etter at du har logget deg inn hos eToro. Du vil da finne et søkefelt øverst på skjermen din som du kan søke opp ulike selskaper med. 

I vårt tilfelle skal vi kjøpe laks aksjer, så vi søker opp selskapet Mowi. Da vil Mowi dukke opp i menyen og vi klikker oss inn på selskapet. Nå vil du befinne deg på en side som inneholder generell informasjon om selskapet, historisk avkastning og kommentarer fra andre investorer på eToro. 

For å kjøpe aksjen velger du knappen handle. Denne åpner et nytt vindu der du oppgir hvor mye du ønsker å plassere i Mowi aksjer, samt eventuell belåning eller Stop-loss du ønsker å benytte deg av. Når du er ferdig her velger du åpne handel for å gjennomføre transaksjonen. 

Steg 4: Bygg en portefølje med eToro

Du har nå kjøpt din første aksje, men en portefølje stopper sjeldent der. Her er det en fordel at eToro tilbyr handel i mer enn 2000 ulike aksjer fra hele verden. Du kan dermed bruke plattformen til å bygge en godt diversifisert portefølje med ulike selskaper og sektorer. Husk at en god aksjeportefølje bør inneholde aksjer fra ulike sektorer, ikke bare ulike selskaper i den samme sektoren. Dette vil redusere volatiliteten på verdiene dine over tid.

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.