generic

Markedsordre

En markedsordre er en ordre der du instruerer megleren din om å kjøpe en aksje så fort som mulig til den beste tilgjengelige prisen. Du instruerer dermed kun megleren din om hvor mange aksjer du vil kjøpe, og ikke hvor mye du vil betale for disse aksjene.

En markedsordre er det motsatte av en limitordre. Dersom du utfører en limitordre vil du både spesifisere pris og kvantum. Ved en limitordre vil ikke megleren din utføre ordren før aksjekursen har nådd det prisnivået du har presisert, mens den ved en markedsordre gjennomfører ordren med en gang.

Eksempel

Tenk deg for eksempel at kursen på en aksje X ligger på kr 105 kr. Peder har lenge sett aksjen synke og mener aksjen er verdt mye mer enn den nåværende aksjekursen. Peder bestemmer seg dermed for å kjøpe 200 aksjer med en gang. Peder legger dermed inn en ordre på 200 aksjer, og presiserer ingen pris – en markedsordre. I det Peder gjennomfører ordren ligger det 1200 aksjer til salgs for 105,12 kr, og dette er dermed den laveste prisen Peder kan betale for aksjene. Megleren gjennomfører umiddelbart handelen og Peder får dermed kjøpt 200 aksjer til 105,12 kr

Ola er på samme tidspunkt enig i at aksjen snart vil begynne å stige igjen, og ønsker også å kjøpe 200 aksjer. Han har imidlertid gjennomført en teknisk analyse og er overbevist om at aksjen ikke vil begynne å stige før den har sunket til 103,12 kr. Fordi aksjekursen for øyeblikket er på 105,12 kr kan han ikke gjennomføre ordren med en gang. Ola gjennomfører dermed en bestilling der han instruerer megleren sin om å gjennomføre ordren når aksjekursen synker til dette nivået. Tre dager etterpå synker aksjekursen til 103,12 kr og megleren gjennomfører dermed ordren for Ola. Ola kjøpte da 200 aksjer til en verdi av 103,12 kr per aksje.

I eksemplet ovenfor har Ola fått aksjene 400 kr billigere enn Peder ved å benytte seg av en limitordre istedenfor en markedsordre.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.