5 tegn på at du burde kjøpe en aksje

For investorer kan en av de morsomste aktivitetene være å finne en aksje å kjøpe. Det kan også være ganske lukrativt, forutsatt at du kjøper en aksje som stiger i pris. Under er fem tips som kan hjelpe deg identifisere aksjene som kan ha en god sjanse til å stige i verdi.

Når en aksje er på salg

Når det kommer til butikker er forbrukere alltid på utkikk etter gode tilbud. Black Friday er julesesongen er typiske eksempler der forbrukere går av skaftet for å få de billigste varene. Av en eller annen grunn blir imidlertid ikke investorer like interessert når en aksje kommer på salg. I aksjemarkedet tar ofte flokkmentaliteten over og investorer tenderer til å unngå aksjer når prisen er lav.

Slutten av 2008 og starten av 2009 var såkalte “bear market” perioder med stor pessimisme. I ettertid ser man imidlertid at dette var en god mulighet for investorer til å kjøpe aksjer på tilbud, for så å vente på at prisen steg.

Når en aksje når kjøpsprisen din

For investorer er det viktig å estimere hva en aksje er verdt. På den måten vil man vite om aksjen er på salg og sannsynligvis vil øke i verdi, eller om det motsatt vil skje. Det er ikke så viktig å finne ut av en helt presis aksjeverdi. Istedenfor kan du estimere et prisestimat for i hvilket tilfelle du vil kjøpe aksjen. Rapporter fra analytikere kan være et smart sted å starte. Mange finansaviser og nettsteder publiserer også slike omtrentlige verdier. Uten å ha et prisestimat for når du vil kjøpe aksjen, vil det være vanskelig for deg å finne ut når du skal kjøpe en aksje.

Når en aksje er underpriset

Man trenger mye informasjon for å estimere for hvilken pris du vil kjøpe aksjen, og i hvilke tilfeller den er underpriset. En av de beste måtene å finne ut om en aksje er overpriset eller underpriset er å estimere selskapets framtidsutsikter. Å estimere et selskaps framtidsutsikter er naturligvis ikke enkelt, og kan ikke oppsummeres i en enkelt artikkel. Du kan lese om såkalt fundamental analyse i denne artikkelen.

Når du har gjort hjemmeleksen din

Å lese råd fra aksjeeksperter og analyser på nettsteder er et bra sted å starte. Imidlertid vil de aller beste investorene alltid gjøre arbeidet selv. Ulike metoder du kan bruke for å analysere et selskap er å lese i selskapets årsrapport og regnskap, lese om de seneste nyhetene og liknende metoder. Det er ikke vanskelig å finne mye data du kan bruke for å best mulig analysere et selskap på egenhånd.

Når du tålmodig burde beholde aksjen

Forutsatt at du har gjort hjemmeleksen din og identifisert en aksjes kjøpsverdi og funnet ut om den er underprisen, må du være tålmodig. Du kan ikke forvente at aksjen du kjøpte vil stige i verdi med det første. Det kan ta lang tid for en aksje å stige til verdien den egentlig er verdt.

De aller beste investorene, som Warren Buffet og Charlie Munger, kjennetegnes ved at de har ekstrem tålmodighet og ikke lar seg påvirke av kortistige fluktueringer i aksjeverdien. Det kan ta flere år før aksjen stiger til verdien den er verdt, og det kan også være en ide å vente lenger dersom du er overbevist om aksjens vekstpotensial.

Oppsummering

Den legendariske aksjeinvestoren Peter Lynch anbefaler at man investerer i selskaper man kjenner, som favorittklesbutikken i det lokale kjøpesenteret. Andre kan undersøke et selskap ved å lese om det på nett og snakke med andre investorer. Kombinert med tipsene over, kan også det å bruke din egen fornuft når du skal velge når du skal kjøpe en aksje ofte være det mest lønnsomme.