generic

Satoshi Nakamoto: Alt du trenger å vite om Bitcoin-oppfinneren

Merk: Kjøp av bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke regulert i de fleste EU land (inkl. Storbritannia og Norge). På grunn av det har du ingen EU investor-beskyttelse, og risikerer også å tape egen kapital. All handel foregår på eget ansvar, og vi kommer ikke med økonomisk rådgivning. Gjør alltid egen research.

Satoshi Nakamoto er en av de mest sagnomsuste navnene innen kryptovaluta, men navnet er også en av de største mysteriene knyttet til krypto verden. Selv om dette navnet er synonymt med Bitcoin, så er det lite vi vet om den mystiske personen som skjuler seg bak navnet. Personen bak dette navnet har nemlig aldri blitt verifisert, og mange spekulerer i at det kan være et pseudonym for en person eller gruppe.

Imidlertid er det ikke hvilken som helst gruppe som skjuler seg bak dette pseudonymet, men det som antas å være skaperen av Bitcoin – den aller første kryptovalutaen som ble lansert i 2008. Dette har ført til en rekke spennende etterforskninger de siste årene, men foreløpig har de hatt lite å vise til. Så hvem var egentlig denne Satoshi Nakamoto? – Her er det vi vet foreløpig. 

Hva vet vi om Satoshi Nakamoto?

Som vi allerede har nevnt, så er det ikke fryktelig mye vi vet om personen bak dette navnet. Imidlertid er det noen tilgjengelige opplysninger som finnes der ute. Vi vet at Satoshi Nakamoto var involvert i den spede begynnelsen av det som ble til Bitcoin – tilbake i 2007. All kommunikasjon som foregikk med Satoshi Nakamoto foregikk gjennom e-post, noe som gjorde det vanskelig å oppdage identiteten til avsenderen. 

Deretter finnes det en del korrespondanse mellom denne mystiske figuren og andre utviklere som jobbet med Bitcoin prosjektet. Dette varte frem til 2010 da Satoshi Nakamoto avslutter korrespondansen med at ‘de har gått videre til andre ting’. Hemmeligholdet som har blitt skapt rundt denne skikkelsen har gjort at nettet i dag florerer av spekulasjoner. Spesielt etter at det begynte å dukke opp en rekke nye kryptovalutaer, samt at populariteten til kryptovaluta har økt betraktelig. 

Prestasjoner

Allerede i 2008 publiserte Satoshi Nakamoto et verk kalt Bitcoin: a Peer-to-Peer Electronic Cash system. Dette var den første omfattende introduksjonen allmennheten fikk til den nye teknologien. Mange anser dette som startskuddet på kryptovaluta sin økte popularitet. Det hadde riktignok vært noen tidligere forsøk på å skape en digital valuta, men disse hadde ikke vært suksessfulle. 

I dette verket tok Satoshi Nakamoto opp en rekke tidligere utfordringer som hadde vært knyttet til digitale valutaer, samt hvordan Bitcoin skulle løse disse. For som vi sa tidligere hadde det vært flere forsøk på å opprette en digital valuta. Imidlertid hadde Bitcoin en ny, spennende tilnærming på dette problemet.

Det var nemlig tilliten til digitale valutaer som ofte hadde satt stopper for tidligere prosjekter. Tidligere var det behov for tredjeparter som verifiserte, behandlet eller bokførte transaksjoner. Dette var den menneskelige faktoren som Satoshi Nakamoto ga skylden for mye av svikten i tidligere systemer. 

Her kom den nye tilnærmingen med et desentralisert system inn i bildet. Ved hjelp av åpne bøker, nettverk og ulike dataene kunne behovet for tredjeparter elimineres fra transaksjonen. Kryptert data kan ikke endres, noe som gjør Bitcoin og nå også andre kryptovalutaer til langt mer effektive løsninger enn tidligere sett. 

Rikdom

En av de store mysteriene knyttet til Satoshi Nakamoto er hvor mye verdier han sitter på. Her har det blitt gjennomført en rekke omfattende analyser av Bitcoin blokkjeder for å finne ut hvor rik Satoshi Nakamoto egentlig er. En av de som har gjort mest av dette arbeidet er Sergio Demián hos RSK Labs. Selskapet har sporet en rekke adresser helt tilbake til 2008 og har med så stor sikkerhet som mulig anslått at dette er adressene til Satoshi Nakamoto. 

Det vil være umulig å fastslå med 100% sikkerhet hvor mange Bitcoin denne mystiske skikkelsen sitter på, men RSK Labs har funnet det foreløpig beste svaret. Dette fastslår at skaperen av Bitcoin sitter på rundt 1 million bitcoin, noe som utgjør 5% av det totale antallet bitcoin som kan eksistere. 

Som vi allerede har sagt er det umulig å si med 100% sikkerhet at dette faktisk er lommeboken til Satoshi Nakamoto, men fakta på bordet tilsier at dette er så nær vi vil komme. Imidlertid er det én ting som er klart, uansett hvem som sitter på denne imponerende samlingen Bitcoin – så utgjør det en enorm verdi basert på dagens Bitcoin kurs

Jakten på Satoshi Nakamoto

Siden Bitcoin økte i popularitet har jakten på denne mystiske skikkelsen økt betraktelig. Dette har ført til en rekke undersøkelser, men også at en rekke navn har blitt plukket ut som potensielle mennesker bak den mystiske skikkelsen. Det første navnet som landet på denne listen var Dorian Nakamoto en japansk-amerikansk akademiker i California. Dessverre viste ytterligere undersøkelser at dette ikke stemte. 

Et annet navn som lenge var ansett som den potensielle skaperen bak Bitcoin var Hal Finney. Finney var aktiv i Bitcoin miljøet tidlig og bodde bare noen kvartaler unna Dorian Nakamoto. Det var derfor spekulasjon om at Nakamoto hadde vært inspirasjonen til det mystiske navnet. 
Nick Szabo var et annet navn som har havnet på listen. Dette var forfatteren bak et 2005 blogginnlegg hvor en teoretisk valuta kalt Bitgold ble omtalt. Likhetene til bitcoin er mange, men Szabo ble senere frikjent fra denne mistanken.

Noen har også selv forsøkt å gjøre krav på denne mystiske skillene, og dette inkluderer den australske forretningsmannen Craig Wright. Den australske akademikeren og forretningsmannen har flere ganger hevdet at han er skaperen bak Bitcoin, men har aldri kunne bevise dette. Denne saken gikk faktisk så langt som en rettssak der Wright forsøkte å få de juridiske rettighetene til navnet. 

Hvor mye er Satoshi Nakamoto verdt?

En av punktene som ofte dukker opp, er den potensielt enorme formuen som Satoshi Nakamoto sitter på. I skrivende øyeblikk ligger Bitcoin kurs på $29.000 per token, noe som betyr at en portefølje med 1 millioner bitcoin ville være verdt svimlende $29 milliarder. Dette ville ført til en plass på Forbes liste over verdens rikeste med gode marginer. En interessant sammenligning vil en slik formue også være rundt det dobbelt av hva Norges rikeste person John Fredriksen i dag besitter av verdier.

Lær mer om kryptovaluta

Ønsker du lære mer om kryptovaluta har vi laget en rekke artikler om dette. Vi har også en egen guide for deg som vil lære å kjøpe bitcoin. Her går vi mer inn på hvordan du kan investere i ulike digitale valutaer, samt hva du bør vite før du plasserer pengene dine i bitcoin. I den samme guiden vil du også lære mer om hvilke handelsplattformer som er best egnet i Norge, og hvor du finner de beste lommebøkene for trygg oppbevaring av kryptovaluta. 

Oppsummering

Etter at Bitcoin ble introdusert til markedet i kjølvannet av den finansielle krisen i 2008, har ryktene om hvem som skapte denne populære kryptovalutaen økt betraktelig. Imidlertid er det lite vi vet om denne personen utenom at de benyttet navnet Satoshi Nakamoto som sin identifikasjon under korrespondanse. Dessverre finnes det ingen ansikt eller identitet til dette navnet, noe som også har gjort det umulig å verifisere hvem som står bak dette mystiske navnet. 

Noe som derimot har vært mulig å etterforske er hvor store verdier det er anslått at denne personen eller gruppen sitter på. Her har RSK Labs kommet frem til at det er snakk om lommebøker som inneholder rundt 1 million bitcoin, noe som i dag har en markedsverdi på svimlende $29 milliarder dollar.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.