generic

Skanska aksjer: En rask og enkel kjøpsguide for nybegynnere

Det nordiske eiendomsmarkedet har lenge vært en attraktiv investering for langsiktig avkastning, men prisingen på eiendomsselskaper har vært priset deretter. Dette har gjort at mange velger alternativ eksponering og her kommer utviklere og entreprenører inn som en spennende mulighet. 

I det nordiske markedet er det nemlig noen større entreprenører som kan gi attraktiv avkastning for investorer, og Skanska er nettopp et slikt selskap. Denne artikkelen vil derfor ta for seg litt mer om Skanska aksjer, samt hvordan du kan kjøpe disse til din portefølje. Skanska som selskap er nemlig langt mer enn bare en utbygger, og det er dette som gjør dem til en attraktiv investering. 

Lurer du på om Skanska aksjer er noe for din portefølje? Les videre for å få en bedre forståelse for hva dette selskapet egentlig kan tilby. 

Hva er Skanska? 

Skanska er en av Norges største og ledende entreprenører med lang historikk som prosjektutvikler. Selskapet har faktisk hatt tilstedeværelse i Norge siden 1906 og har i dag nesten 4000 ansatte i Norge. Den norske delen av selskapet har utspring i firmaet Ing. F. Selmer – dette selskapet ble deretter gjennom en rekke oppkjøp, fusjoner og strukturering til det vi i dag kjenner som Skanska Norge, en del av det svenske konsernet Skanska AB.

For investorer har Skanska i flere år vært en attraktiv kilde til direkteavkastning ettersom de har vært ansvarlig for en rekke store prosjekter både i Norge og utlandet. Sammenlignet med selskaper som AF Gruppen og Veidekke er nemlig Skanska på en internasjonal skala, noe som gjør dem mindre eksponert mot det lukkede nordiske markedet. For deg som ønsker eksponering mot dette markedet kan derfor Skanska være et mer internasjonalt og diversifisert selskap å putte penger i. 

Noe av det som har gjort Skanska til et interessant investeringsobjekt er deres mange spesialister- og datterselskaper i Norge og utlandet. Selskapet har nemlig en rekke ulike selskaper i organisasjonen sin, noe som gir dem flere bein å stå på i nedgangstider. Noen av disse som det kan være verdt å merke seg er;

Hvorfor bør man vurdere å investere i Skanska aksjer?

Som vi allerede har illustrert med listen ovenfor, så tilbyr Skanska eksponering mot en rekke ulike industrier – alt i en aksje. Selskapet er nemlig en av de største entreprenørene i Norge, men de har også eierskap i en rekke andre virksomheter. Dette innebærer at Skanska kan tjene penger på prosjekter som ikke er direkte lagt til deres egen virksomhet. 

I tillegg er selskapet av en såpass størrelse at de tilbyr stabil direkteavkastning til sine investorer. Selskapets B-aksjer (som er notert på Nasdaq Stockholm) har idag en direktavkastning på hele 6,30% eller 10,- per aksje i skrivende stund. I et økonomisk landskap der renten på sparepenger ligger på historisk lave nivåer kan denne avkastningen være et attraktivt alternativ for langsiktige investorer. 

Skulle du vurdere Skanska som en investering, så er det greit å vite at selskapet har langsiktige eiere. Det er nemlig svenske Industrivärden AB og Lundberg Group som er majoritetseiere i selskapet. Selv om dette er to ulike selskaper, så er de begge kontrollert av den samme svenske familien. Dette sikrer langsiktig eierskap og forutsigbarhet for investorer som vil vurdere Skanska for sin portefølje. 

Hvordan kjøpe Skanska aksjer: Steg-for-Steg

Om du har forsøkt å kjøpe aksjer på 90-tallet, så vil du kanskje huske at dette var en krevende prosess. Ikke bare måtte du stå i telefonkø hos meglerbordet, men du måtte få en aksjemegler til å selge eller kjøpe de aksjene du ønsket på dine vegne. Heldigvis har teknologien kommet et langt stykke siden den gang, og de fleste vil i dag handle aksjer gjennom nettmeglere. 

Utvalget nettmeglere har økt kraftig de siste årene, men en som lenge har vært populær i Norge er eToro. Denne handelsplattformen lar deg nemlig handle aksjer fra en rekke ulike land helt kurtasjefritt. Dette betyr at du kan få mer ut av pengene dine og dermed mer effektive investeringer. Som utgangspunkt for denne guiden vil vi derfor bruke prosessen til eToro for å illustrere hvordan du kan kjøpe Skanska aksjer. 

 logo

star icon

/5

Nøkkeltall

Avgifter:

Utvalg:

Gå til

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Hva vi likte med

Fordeler

Ulemper

Steg 1: Opprett en eToro konto

For å kunne bruke eToro sin handelsplattform på nett eller i app vil du trenge en eToro konto. Dette kan du enkelt opprette ved å gjennomføre registreringsprosessen deres. For å starte denne velger du create account i applikasjonen, eller join now på deres nettside. Deretter vil du bli bedt om å oppgi navn, e-postadresse og alder, samt opprette et brukernavn og passord for plattformen. 

Når du har gjort dette vil du motta en e-post fra eToro der du blir bedt om å verifisere adressen din. Straks du har gjort dette vil kontoen være klar for bruk. Imidlertid anbefaler vi at du gjennomfører KYC-prosessen før du går videre – da dette vil spare deg for tid senere. 

Steg 2: Overfør penger til kontoen din

For at du skal kunne handle aksjer med eToro, så må du ha penger på kontoen din. Dette kan du enkelt overføre med en av tre innskuddsmetoder eToro tilbyr i Norge – bankkort, PayPal og bankoverføring. Vi anbefaler at du benytter en av de to førstnevnte, da disse har minsteinnskudd på $50, mens bankoverføring på sin side krever et minimumsbeløp på $500. 

Det er også greit å merke seg at en bankoverføring kan ta flere dager før den er godskrevet på kontoen din, noe som kan gi store endringer i aksjemarkedet først. Du bør også forsikre deg om at det ikke påløper unødvendige kostnader dersom du velger en av de ulike betalingsmetodene. 

Steg 3: Kjøpe Skanska aksjer med eToro

Når pengene er klare på kontoen din kan du endelige kjøpe Skanska aksjer slik som du måtte ønske. Dette er relativt enkelt med eToro, og alt du trenger gjøre er å søke opp Skanska eller bruke SKA B (Ticker) i søkefeltet øverst på skjermen din. 

Da vil Skanska dukke opp i nedfalls menyen og du klikker deg inn på selskapet. Nå befinner du deg på en informasjonsside om selskapet og aksjen. Her vil du blant annet finne mer om historisk prestasjon, utbytte og ikke minst andre eToro investorer sitt synspunkt på aksjen. 

Om du vil kjøpe aksjen velger du handle knappen øverst til høyre for å åpne transaksjons vinduet. Her oppgir du hvor mye du ønsker å plassere i Skanska, samt eventuell belåning og stop-loss dersom dette er aktuelt for posisjonen din. Deretter gjennomfører du transaksjonen ved å velge åpne handel nederst på siden. 

Steg 4: Bygg en portefølje 

Du har nå kjøpt dine første Skanska aksjer, men dette utgjør en dårlig diversifisert portefølje. Heldigvis tilbyr eToro handel i mer enn 2000 ulike aksjer, så mulighetene er mange. Vi anbefaler at du bygger en diversifisert portefølje der du velger ulike selskaper fra forskjellige sektorer. På denne måten vil porteføljen din oppleve mindre volatilitet, og du er bedre rustet for dårlige tidere. 

Et dårlig eksempel på diversifisering vil være en portefølje bestående av Skanska, AF Gruppen og Veidekke. Dette er riktignok tre forskjellige selskaper, men alle er entreprenører. Skulle det skje noe i entreprenørmarkedet vil dermed porteføljen din bli hardt rammet. 

En bedre diversifisert portefølje kunne derfor eksempelvis bestått av Skanska, Telenor, DNB og Salmar. Dette er fire vidt forskjellige selskaper som driver med ulik virksomhet. Skulle det da oppstå dårlige tider i en av disse sektorene, så er det lite sannsynlig at det vil påvirke de øvrige aksjene i porteføljen din.

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.