Beste norske plattform for aksjer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Kjøp aksjer på norsk plattform

Nordnet er en stor og sikker plattform for fond, aksjer og pensjon.

Prøv Nordnet

Obs: risiko for tap av kapital (annonselenke).

Obs: risiko for tap av kapital (annonselenke).

Aksjer

Utbytteaksjer: En rask og enkel guide for nybegynnere

Når du kjøper en aksje blir du medeier i et selskap. Jo flere aksjer du eier, jo flere rettigheter har du innad i selskapet. Eier du for eksempel over 50 % av aksjene kan du bestemme styret og ta flertallsbeslutninger i generalforsamlingen. Eier du over 2/3 av aksjene får du enda flere rettigheter, som for eksempel å endre vedtektene.

Noen rettigheter er imidlertid så elementære at alle aksjonærer innehar dem, uavhengig av hvor mange aksjer man har, med mindre selskapet har forskjellige aksjeklasser. Blant disse er å stemme på generalforsamlingen og å motta utbytte av et eventuelt overskudd. I denne artikkelen vil vi skrive mer om utbytteaksjer.

logo

Beste norske plattform for aksjer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 1 NOK – 79 NOK

Utvalg: aksjer, fond, ETFer m.m.

Prøv Nordnet

Handel medfører risiko for tap av kapital (annonselenke).

Hva vi likte med Nordnet

Nordnet er en brukervennlig norsk plattform for aksjehandel som passer for både nybegynnere og erfarne tradere. Ulempen er utgifter som ikke er spesielt mye lavere enn totalbanker. Dette kan være et minus for deg som er veldig aktive. Det som gjør at Nordnet virkelig skiller seg ut er Shareville. Akkurat som ved sosiale medier, kan du lese tips fra andre og kommentere på innlegg. Du kan også kopiere strategier.

Fordeler

  • star iconBrukervennlig plattform med aksjetips fra erfarne investorer
  • star iconSamfunn med tradere
  • star iconStort utvalg av investeringsmuligheter
  • star iconRapportering til Skatteetaten

Ulemper

  • star iconHøye utgifter med samme prisnivå som banker

Hva er utbytteaksjer?

Når du kjøper aksjer er det to måter å tjene penger på. Den ene måten er at aksjeverdien stiger etter du har kjøpt den og at du selger den slik at du går i overskudd. Den andre måten er at selskapet deler ut utbytte til aksjonærene. Dette er en del av selskapets overskudd som altså deles ut forholdsmessig til alle aksjonærene ut fra eierandeler. Eier du 1 % av aksjene vil du få halvparten i utbytte i forhold til det personen som eier 2 % gjør.

Fordelen med utbytteaksjer er dermed at du har større sjanser for å gå i profitt. Mens du ved ved andre aksjekjøp tjener penger ved at aksjeverdien øker, vil du ved kjøp av utbytteaksjer tjene penger kun på utbyttet. Ønskedrømmen er naturligvis at selskapets aksjer også skal øke i verdi. På den måten vil du gå i profitt både ved utbyttene du har fått og aksjestigningen.

Hvor mye utbytte selskapet skal dele ut bestemmes på generalforsamlingen og fastsettes av aksjonærene på forslag fra styret.

Direkteavkastning

Når du skal velge utbytteaksjer er det viktig å se på direkteavkastningen. Dette betyr i korthet hvor mye du får i utbytte per aksje. Et selskap som betaler 2 kr per aksje i utbytte med en aksjekurs på 40 kroner har en direkteavkastning på 5 %.

Isolert sett kan det tenkes at det lønner seg å velge det selskapet med høyest direkteavkastning. Dette stemmer imidlertid ikke. Direkteavkastning må bli brukt med forsiktighet, da det også er viktig å se på selskapets stilling. Det hjelper lite å få mye i utbytte dersom aksjeverdien av utbytteaksjene synker med 20 %.

Hvilke selskaper deler typisk ut utbytte?

Det er først og fremst de største og mest stabile selskapene som deler ut utbytte. I følge undersøkelser vil de 25 største selskapene på Oslo Børs utbetale hele 82 milliarder kroner i løpet av 2018. Typiske selskaper som utbetaler utbytte er Storebrand, Orkla, DNB, Telenor, Norsk Hydro, Statoil, Salmar, Gjensidige og liknende selskaper. Direkteavkastningen i disse selskapene ligger nå fortiden på rundt 4-5 %. Hos de ulike nettmeglerne er det veldig lett å få en kontinuerlig oppdatert oversikt over hvilke selskaper som deler ut utbytte, og hvor mye utbytte disse deler ut, slik at vi ikke vil legge ut en liste som fort ville blitt utdatert her.

Oppsummering

Å kjøpe utbytteaksjer kan være en veldig god ide dersom du utnytter strategien riktig. Pass imidlertid på å ikke se deg blind på direkteavkastningen. Dette er bare en del av bildet. Du er nødt til å gjøre de faste undersøkelsene du ellers ville gjort når du undersøker om du vil investere i et selskap. Det hjelper ikke få mye i utbytte dersom aksjeverdien synker.