En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Kjøp aksjer på anerkjent plattform

eToro er en ledende sosial tradingplattform med høy sikkerhet og smarte investeringsmuligheter.

Prøv eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

68% av private CFD-investorkontoer taper penger.

aksjer

Utbytteaksjer: En rask og enkel guide for nybegynnere

Når du kjøper en aksje blir du medeier i et selskap. Jo flere aksjer du eier, jo flere rettigheter har du innad i selskapet. Eier du for eksempel over 50% av aksjene kan du bestemme styret og ta flertallsbeslutninger i generalforsamlingen. Eier du over 2/3 av aksjene får du enda flere rettigheter, som for eksempel å endre vedtektene.

Oppsummering

  • Utbytteaksjer er en betegnelse på selskaper som deler ut overskuddet til eierne sine gjennom utbytte. Dette er gjerne selskaper som har lang fartstid og godt etablert virksomhet, noe mange investorer har satt pris på i volatile markeder. 
  • Ettersom utbytteaksjer er en betegnelse på aksjer som betaler ut utbytte, så vil det det være opp til de individuelle selskapene hvor de er notert. Imidlertid vil du finne et stort utvalg utbytteaksjer hos eToro, Nordnet og andre nettmeglere.

Noen rettigheter er imidlertid så elementære at alle aksjonærer innehar dem, uavhengig av hvor mange aksjer man har, med mindre selskapet har forskjellige aksjeklasser. Blant disse er å stemme på generalforsamlingen og å motta utbytte av et eventuelt overskudd. I denne artikkelen vil vi skrive mer om utbytteaksjer.

logo

En god handelsplattform

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøkkeltall

Avgifter: 0kr for aksjer

Utvalg: aksjer, CFDer

Gå til eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Hva vi likte med eToro

eToro er en sosial tradingplattform med over 20 millioner brukere. Plattformen er svært brukervennlig, og du kan bruke den til å lære om nye tradingstrategier og ulike typer investeringer. Du har også mulighet til å kopiere vellykkede porteføljer ved å bruke CopyTrading-funksjonen, noe som gjør det enkelt for nybegynnere å komme i gang. Erfarne tradere kan skaffe seg en ekstrainntekt ved å dele kunnskapen sin med andre.

Fordeler

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconBrukervennlig
  • star iconStort nettverk med erfarne tradere
  • star iconCopyTrading-funksjon
  • star iconTilgang via desktop, nettbrett og mobil

Ulemper

  • star iconUttaksgebyr
  • star iconValutagebyr

Slik finner du de beste utbytteaksjene

En feil mange nybegynnere gjør når de skal begynne med utbytteinvesteringer, er at de velger de selskapene med høyeste direkteavkastning. Dette fører til at man får en kortsiktig høy avkastning, men det er sjeldent bærekraftig. Derfor er det viktig at man vet mer om hvordan man finner de beste utbytteaksjene før man begynner å investere.

For å gjøre det enklere å finne de beste selskapene har vi kommet frem til noen viktige punkter du bør se nærmere på. En god utbytteaksje er nemlig langt mer enn bare direkteavkastningen de tilbyr sine aksjonærer. Vi har også laget en liste med gode norske og internasjonale utbytteaksjer, slik at du kan få noen innspill til selskaper som er verdt å se nærmere på. 

Når det er sagt, så er det viktig å huske at disse eksemplene kun er for informative formål. Vi gir ingen direkte investeringsrådgivning og du er selv ansvarlig for å gjøre de nødvendige undersøkelsene før du investerer. Det er også viktig å merke seg at det er finansiell risiko knyttet til alle investeringer, du bør derfor aldri investere mer enn du har råd til tape. 

Klar for å finne gode utbytteaksjer? Dette bør du se etter:

Gode norske utbytteaksjer

Det finnes en rekke gode utbytteaksjer på Oslo Børs, og vi har trukket frem noen av dem for å gi deg litt inspirasjon. I listen nedenfor finner du en del ‘tungvektere’ på Oslo Børs, og det er nettopp denne typen selskaper som utgjør en god utbytteinvestering. 

Gode internasjonale utbytteaksjer

Selv om mange lar seg friste av installere i norske aksjer, så er det greit å vite at det også finnes en rekke gode internasjonale muligheter. Dette gjelder spesielt for utbytteaksjer, da mange av de internasjonale selskapene betaler kvartalsvis utbytte. Dette betyr at du får utbetalingen fire ganger i året (istedet for 1). På denne måten kan du får bedre likviditet i porteføljen og dermed større muligheter til å nyttiggjøre deg av avkastningen. 

Nå som vi har sett på hva du bør se etter, og hva som utgjør en god utbytteaksje – er det på tide å se hvordan du kan investere i egne aksjer. Vi skal derfor ta deg med gjennom transaksjonen steg-for-steg. Nedenfor finner du en enkel guide på hvordan du kan drive med aksjehandel på nett fra hele verden. 

Handle utbytteaksjer på nett: steg-for-steg guide

Mange nye investorer tror det er vanskelig å investere i utenlandske aksjer, men det er heldigvis ikke tilfellet. For å illustrere hvor enkelt dette er har vi utformet en steg-for-steg guide på hvordan du kan handle aksjer internasjonalt fra Norge. Formålet med denne guiden er å vise deg hvordan du effektivt kan handle aksjer til din portefølje. 

Steg 1: Velg en handelsplattform

Det første du må gjøre for å handle aksjer på nett, er å velge en handelsplattform. Her kan du riktignok bruke nettbanken din i mange tilfeller, men da er gjerne gebyrene svært høye. Vi anbefaler derfor at du velger en nettmegler som er bedre egnet for småsparere. For norske investorer er det eToro og Nordnet som er de beste alternativene. Av disse to er eToro vår favoritt. Dette skyldes at du kan handle aksjer gebyrfritt, noe ikke Nordnet tilbyr. For resten av denne guiden vil vi derfor ta utgangspunkt i prosessen for å handle aksjer gjennom eToro

Steg 2: Opprett en konto 

Når du har valgt den plattformen du ønsker å benytte deg av, er det på tide å opprette en konto. Her har eToro en svært enkel registreringsprosess, så du vil ha en konto på plass innen få minutter. Det eneste du trenger å gjøre er å gå til hjemmesiden deres, og deretter velge Begynn å investere eller Start investing – utifra hvilket språk du velger. 

Etter at du har trykket på denne knappen vil du bli tatt med til registreringsskjemaet til eToro. Dette er et svært enkelt, og vil kun be om noen grunnleggende opplysninger om deg. Du må blant annet oppgi navn, fødselsdato, e-post og ønsket passord til kontoen din. Når du har gjort dette vil du bli bedt om å verifisere kontoen din, noe du gjør med linken som kommer på e-post. Her er det verdt å merke seg at det kan ta noen minutter før e-posten dukker opp, men når den gjør det, trykker du på linken. Deretter vil kontoen din være verifisert. 

Før du går videre anbefaler vi at du gjennomfører KYC-prosessen til eToro først som sist. Dette er en prosess de er pålagt å gjennomføre av regulatoriske myndigheter. Hensikten med en KYC (Know Your Customer) er å forebygge hvitvasking og identitetstyveri. Prosessen tar bare et par minutter, og det eneste du trenger å gjøre er å laste opp et gyldig ID (pass, førerkort eller ID-kort) eller oppgi fødselsnummeret ditt.

Steg 3: Sett inn penger på kontoen din

Nå har du en konto som er verifisert og klar for bruk, men det mangler fortsatt noe essensielt før vi kan gå videre. Du må nemlig overføre noen kroner til kontoen din, slik at du har noe å handle for. Hos eToro kan du velge mellom tre ulike alternativer; PayPal, Bankkort og bankoverføring (wiretransfer). Vi anbefaler at du velger en av de to førstnevnte, da bankoverføringer ofte kan ta flere dager før de blir bokført. 

Det er også greit å vite at minsteinnskuddet med PayPal og Bankkort er $50 (ca 500 NOK), mens minsteinnskuddet for bankoverføringer $500 (ca 4600 NOK). Det kan også være ulike gebyrer knyttet til bankoverføringer, så om du vil komme raskt i gang – bør du nok benytte deg av et bankkort eller PayPal alternativet. 

Før vi går videre er det viktig å understreke en ting: Det er alltid risiko knyttet til finansielle investeringer, så vi anbefaler at du aldri overfører mer enn du har råd til å tape. 

Steg 4: Handle aksjer med eToro

Om du har kommet helt hit, bør du nå ha en verifisert eToro konto, overført penger til kontoen din og være klar for å kjøpe en utbytteaksje. Det første du må gjøre er å logge inn på din eToro konto dersom du ikke har gjort dette. Straks du har logget inn, finner du søkefeltet øverst på skjermen din. Her kan du skrive inn det selskapet du ønsker å søke opp. I denne guiden vil vi ta utgangspunkt i det norske oljeselskapet Equinor. 

For å finne Equinor skriver du navnet på selskapet i søkefeltet, eller selskapets ticker (kallenavn på børsen) EQNR. Deretter vil selskapet dukke opp i menyen og du trykker på logoen. Nå blir du tatt med videre til siden til selskapet. Her finner du en del nyttig informasjon, samt en blå knapp handle. 

Trykk på knappen så dukker transaksjonsvinduet til eToro opp. Her angir du hvor mye du ønsker å handle for, eventuell stop-loss du ønsker å sette og gearing (belåning) dersom du har til hensikt å bruke dette. Når du er ferdig, og klar for å gjennomføre handelen trykker du på åpne handel. Dette vil sende handelen til plattformen og du vil motta dine aksjer. 

Gratulerer – du har nå kjøpt din første utbytteaksje! For å bygge en solid utbytteportefølje bør du tilføre flere ulike selskaper til porteføljen din. Dette vil fungere som en beskyttelse mot inflasjon, samt at du får mindre volatilitet knyttet til porteføljen din. Vi anbefaler at du investerer på tvers av ulike sektorer, slik at du unngår for stor eksponering mot et marked. Gode eksempler på dette kan være at du kjøper noen bankaksjer, noen energiaksjer, noen oppdrettsaksjer og et par eiendomsaksjer. Hensikten med dette er at porteføljen din er beskyttet dersom en individuell sektor skal oppleve en kraftig korreksjon (slik som når oljeprisen kollapset). 

eToro er en multi-asset-plattform som tilbyr både investering i aksjer, samt handel med CFD-er. Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av innflytelse. 78 % av investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine. Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Presentert handelshistorikk er mindre enn 5 hele år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutning. Copy Trading er en porteføljestyringstjeneste levert av eToro, som er autorisert og regulert av Cyprus Securities and Exchange Commission. Kapitalen din er i fare.

Hva er utbytteaksjer?

Når du kjøper aksjer er det to måter å tjene penger på. Den ene måten er at aksjeverdien stiger etter du har kjøpt den og at du selger den slik at du går i overskudd. Den andre måten er at selskapet deler ut utbytte til aksjonærene. Dette er en del av selskapets overskudd som altså deles ut forholdsmessig til alle aksjonærene ut fra eierandeler. Eier du 1 % av aksjene vil du få halvparten i utbytte i forhold til det personen som eier 2 % gjør.

Fordelen med utbytteaksjer er dermed at du har større sjanser for å gå i profitt. Mens du ved andre aksjekjøp tjener penger ved at aksjeverdien øker, vil du ved kjøp av utbytteaksjer tjene penger kun på utbyttet. Ønskedrømmen er naturligvis at selskapets aksjer også skal øke i verdi. På den måten vil du gå i profitt både ved utbyttene du har fått og aksjestigningen.

Hvor mye utbytte selskapet skal dele ut bestemmes på generalforsamlingen og fastsettes av aksjonærene på forslag fra styret.

Direkteavkastning

Når du skal velge utbytteaksjer er det viktig å se på direkteavkastningen. Dette betyr i korthet hvor mye du får i utbytte per aksje. Et selskap som betaler 2 kr per aksje i utbytte med en aksjekurs på 40 kroner har en direkteavkastning på 5 %.

Isolert sett kan det tenkes at det lønner seg å velge det selskapet med høyest direkteavkastning. Dette stemmer imidlertid ikke. Direkteavkastning må bli brukt med forsiktighet, da det også er viktig å se på selskapets stilling. Det hjelper lite å få mye i utbytte dersom aksjeverdien av utbytteaksjene synker med 20 %.

Hvilke selskaper deler typisk ut utbytte?

Det er først og fremst de største og mest stabile selskapene som deler ut utbytte. I følge undersøkelser vil de 25 største selskapene på Oslo Børs utbetale hele 82 milliarder kroner i løpet av 2018. Typiske selskaper som utbetaler utbytte er Storebrand, Orkla, DNB, Telenor, Norsk Hydro, Statoil, Salmar, Gjensidige og liknende selskaper. Direkteavkastningen i disse selskapene ligger nå fortiden på rundt 4-5%. Hos de ulike nettmeglerne er det veldig lett å få en kontinuerlig oppdatert oversikt over hvilke selskaper som deler ut utbytte, og hvor mye utbytte disse deler ut, slik at vi ikke vil legge ut en liste som fort ville blitt utdatert her.

Oppsummering

Å kjøpe utbytteaksjer kan være en veldig god ide dersom du utnytter strategien riktig. Pass imidlertid på å ikke se deg blind på direkteavkastningen. Dette er bare en del av bildet. Du er nødt til å gjøre de faste undersøkelsene du ellers ville gjort når du undersøker om du vil investere i et selskap. Det hjelper ikke få mye i utbytte dersom aksjeverdien synker.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.