generic

Wish aksjer: Dette burde du vite først (En komplett kjøpsguide)

Wish er en amerikansk plattform for kjøp og salg av tjenester grunnlagt av Piotr Szulczewski i 2010. Plattformen har raskt blitt en populær mulighet for privatpersoner over hele verden som ønsker å kjøpe eller selge produkter på tvers av landegrenser. I dag er plattformen drevet av ContextLogic Inc og børsnotert på den amerikanske markedsplassen Nasdaq under ticker WISH.

Forretningsmodellen til Wish er kun tilretteleggelse av transaksjoner, og de oppbevarer derfor ingen varer selv. Dette har ført til en lukrativ modell, og mange investorer har vurdert Wish aksjer for sin portefølje. Imidlertid har en rekke teknologiselskaper fått seg en kraftig korreksjon den siste perioden, og vi har derfor sett nærmere på om dette er en god investeringsmulighet eller ikke.

På denne siden har vi samlet alt det grunnleggende du må vise om Wish aksjer og investeringer i dette selskapet. Før du tar en posisjon bør du imidlertid gjøre dine egne analyser, og sørge for å se på de nyeste tallene publisert av selskapet. Vi kommer ikke med direkte aksjeanbefalinger, men heller inspirasjon til hva du kan undersøke videre selv. 

Kort om Wish

Wish eller wish.com som de fleste kjenner det som er en amerikansk handelsplattform hvor mer enn 1 million brukere selger forskjellige varer. Det har blitt en spesielt attraktiv plattform for asiatiske forhandlere som ønsker å tilby sine varer til vestlige forbrukere med lave kostnader. 

Dette har ført til at wish etterhvert har blitt en budsjett versjon av Ebay og Amazon sine tjenester. Mye av det som omsettes på Wish er små artikler som er lett å sende i posten, og aktiv integrasjon med forskjellige sosiale medier har gjort at mange etterhvert har kommet i kontakt med applikasjon. 

Når det gjelder drift og eksponering, så har Wish sin applikasjon både på Android og iOS vært blant de mest nedlastede applikasjoner i en årrekke. Mange har handlet på plattformen, men det er sjeldent store beløp det er snakk om. For deg som investor er imidlertid dette mindre viktig, for Wish får fortsatt kommisjon fra forhandlere som bruker plattformen deres. 

Finansiering og børsnotering

I 2017 var Wish for første gang den med nedlastede applikasjonen i USA og fikk mye publisitet rundt dette. Året var applikasjonen deres den mest nedlastede e-commerce appen i verden og de doblet omsetningen sin til mer enn $1.9 milliarder. 2019 ble et nytt suksessfullt år for Wish da de gjennomførte en Series H finansiering og oppnådde en verdsettelse på svimlende $11.2 milliarder. 

Flere store aktører som JD.com og General Atlantic kom inn som investorer i den siste finansieringsrunden. Morselskapet ContextLogic gikk i 2020 offentlig gjennom en IPO. Siden den gang har det vært en del turbulens rundt applikasjonen og mange forbrukermyndigheter har etterhvert reagert på kvaliteten på mange av varene. 

Dette har ført til at Wish gjennom flere runder har ryddet opp i sine forhandlere, samt satt strengere krav til hva som kan omsettes på plattformen deres. Nå begynner dette å gi utslagskraft og det kan derfor by på nye muligheter for investorer som ønsker eksponering mot netthandel og teknologi. 

Hvem passer Wish aksjer for?

Teknologi har lenge vært et attraktivt segment å være eksponert mot, men dette ser nå ut til å stoppe litt opp. Bransjen har fått langt strengere fokus på inntjening og kontroll av gjeld, så en del selskaper har for lengst mistet mye oppmerksomhet. Wish på sin side har en plattform som i stor grad er finansiert gjennom egen utvikling, og ettersom de ikke omsetter varene selv – kan man i stor grad si at de er en virksomhet med lav overhead. 

Imidlertid er nok ikke dette en aksje for alle investorer. Wish er fortsatt et vekstselskap, så det er stor risiko knyttet til den videre utviklingen av selskapet. Du bør derfor ha en viss appetitt for risiko dersom du ønsker å tilføre denne til porteføljen din. Vi kan også anbefale at du setter deg godt inn i hvordan selskapet tjener penger før du gjør en vurdering på å kjøpe wish aksjer. 

Selskapet har uten tvil gjort mye riktig, men det er nok best egnet som en langsiktig investering i den tro at selskapet vil ta ytterligere markedsandeler og etterhvert kunne konkurrere med andre plattformer som eBay og Amazon. 

Hvordan kjøpe Wish aksjer

Om du ønsker å investere i Wish aksjer, men ikke vet hvordan du skal handle disse på Nasdaq – så har vi opprettet en enkel kjøpsguide på dette. Her vil vi ta deg gjennom alle trinnene fra opprette en meglerkonto til å kjøpe den aktuelle aksjen. For denne guiden har vi valgt å bruke eToro som vår nettmegler. Dette er en utrolig brukervennlig plattform som lar deg handle kurtasjefritt i flere tusen instrumenter, inkludert aksjer. 

Det er helt gratis å opprette en konto hos eToro, og selskapet er registrert hos Finanstilsynet i Norge. Norske investorer kan derfor fritt bruke denne som en nettmegler

1. Opprett en konto

Det første du må gjøre før du kan handle aksjer på nett er å ha en konto hos en nettmegler. Som vi nevnte innledningsvis har vi valgt å gå for eToro i denne guiden, men du kan fritt velge den du selv måtte ønske. Fremgangsmåten er nok relativ lik uavhengige av plattform, men registreringen kan se forskjellig ut. 

For å opprette en konto hos eToro velger du begynner å investere på nettsiden deres. Denne vil åpne et enkelt registreringsskjema hvor du oppgir brukernavn, passord og personalia. Straks du har gjort dette vil du motta en e-post hvor du blir bedt om å bekrefte e-posten din.

2. Sett inn penger på kontoen din

Når du har opprettet din eToro konto, så vil det være tid for å sette inn pengene du har til hensikt å handle for. Dette kan du gjøre gjennom bankoverføring, bankkort eller ved å bruke PayPal. Minste Innskuddet du kan sette inn på eToro er for tiden $50, noe som tilsvarer rundt 500 kroner. 

Vi anbefaler at du benytter deg av bankkort eller PayPal, da disse umiddelbart vil krediteres kontoen din. Velger du å bruke bankoverføring, så kan en transaksjon ta 3 – 5 virkedager før den er tilgjengelig på din eToro konto. 

3. Kjøpe Wish aksjer

Straks pengene er klare på din konto, så kan du begynne å se etter aksjer å investere i. Nå handler denne guiden om Wish aksjer og da vil vi selvfølgelig forsøke å kjøpe disse gjennom eToro. For å komme i gang er det bare å logge inn på din eToro konto. 

Her vil du finne et søkefelt øverst på skjermen din som du kan søke opp forskjellige aksjer. Bare skriv inn WISH så vil selskapet dukke opp i menyen. Klikk deg inn på denne og du vil komme inn på informasjonssiden om aksjen. På denne siden kan du lese ulike nøkkeltall, finne synspunkter fra andre eToro brukere og litt generell informasjon om selskapet.

Når du er klar for å legge inn en bestilling trykker du på handle knappen du finner til høyre. Da åpner det seg ytterligere ett vindu hvor du kan oppgi hvilket beløp du ønsker å handle for. Her kan du også velge hvordan gearing (belåning) du ønsker å ta dersom dette er aktuelt for handelen din. Bekreft med knappen nederst på siden når du er klar. 

4. Utvide porteføljen din

Du har nå kjøpt dine første Wish aksjer og de vil dukke opp på kontoen din straks transaksjonen har blitt gjennomført. Nå kan du velge om du bare vil sitte på Wish aksjer, men dette vil mest sannsynlig gi en utrolig volatil portefølje med høy risiko. Det er derfor anbefalt at man tilfører noen andre aksjer som gir eksponering mot andre segmenter og bransjer enn e-commerce. 

Alt du trenger gjøre når du skal finne nye selskaper er å følge de samme trinnene som vi har gjort i trinn 3. Søk opp aksjen du vil se nærmere på, gå inn på informasjonssiden og eventuelt kjøp aksjen dersom du er fornøyd med det du har lest av informasjon. En godt diversifisert portefølje vil resultere i en en mer stabil avkastning og mindre korreksjoner dersom et selskap skulle få problemer. 

Dette er spesielt viktig for deg som investerer i vekstaksjer slik som Wish. En god motvekt til dette kan være Equinor, Hydro, Aker og andre stabile norske selskaper som gir direkteavkastning, men mindre svingninger i aksjekursen. 

Skilling er en multi-asset plattform som tilbyr både investering i aksjer og handel med CFD-er.

Vær oppmerksom på at CFD-er er komplekse instrumenter og har høy risiko for å tape penger raskt på grunn av gearing. 77% av detaljistinvestorkontoene taper penger når de handler CFD-er med denne leverandøren. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape penger.

Tidligere resultater er ikke en indikasjon på fremtidige resultater. Handelshistorikken som presenteres er mindre enn 5 komplette år og er kanskje ikke tilstrekkelig som grunnlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading utgjør ikke investeringsrådgivning. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Oppsummering

I denne artikkelen har vi sett nærmere på det amerikanske e-commerce selskapet Wish og deres plattform. Vi har sett på hvordan de tjener penger, samt noe av det kontroversielle som har plaget selskapet siden de gikk på børs i 2020. Til tross for noe turbulens har selskapet vist seg å være en attraktiv investering for langsiktige investorer. Avslutningsvis er det viktig å huske at dette er en vekstaksje, så den innebærer høyere risiko enn det godt etablerte ‘blue chip’ selskaper byr på. Du bør derfor passe på at du kombinerer en slik posisjon med en godt diversifisert portefølje av ulike segmenter og sektorer.

Om Mats

Mats er redaktør hos Investikon.no hvor han dekker temaer som investering, aksjer og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med investering innen disse temaene, noe som vil si at han har mye kunnskap å dele.